Dramatisk nyhed kan ændre dansk kræftbehandling

Landets førende kræft-eksperter: - Der ligger nogle hammerstore gevinster i det

Ipads, smartphones og PC'er vil snart blive en del af kræftbehandlingen: Foto: Colourbox/Rade Vukovic
Ipads, smartphones og PC'er vil snart blive en del af kræftbehandlingen: Foto: Colourbox/Rade Vukovic

Fremover skal kræftlæger og sundhedspersonale kunne læse, hvordan den kræftsyge har det, på patientens Smartphone, Applewatch eller lignende.

Fx. vil de kunne aflæse patientens søvnmønster, puls eller vejrtrækning.

Og samtidig skal patienten have adgang til at kontakte sundhedspersonale 24 timer i døgnet med bivirkninger eller symptomer på sin kræftsygdom, via sin Smartphone, Ipad eller PC.  

På en stor verdenskongres med 38.000 kræftlæger i Chicago, USA, fik to af Danmarks helt tunge drenge inden for kræftbehandling for et par dage siden, en ny viden med sig, som de mener kan ændre dansk kræftbehandling.

Det fortæller formanden for Sammenslutningen af Kræftafdelinger i Danmark, (SKA), Niels Henrik Holländer.

Han var til verdenskongressen sammen med lægefaglig leder i samme organisation, Peter Michael Vestlev.

- Det her er en dramatisk nyhed. Det synes både Peter Michael og jeg.

- Man har fundet ud af, at hvis man med intelligent interaktion med kræftpatienten, som kan kontakte læger eller sygeplejersker 24/7 med de enheder, patienten har på sin smartphone.

- Så viser det sig, at det i sig selv forlængede den her patientgruppes liv med seks måneder. Vel at mærke, hvis man samtidig har tilrettelagt en organisation for patienten, så det kan lade sig gøre, siger Niels Henrik Holländer til Ekstra Bladet.

Han er ovenud begejstret for det nye studie, der blev fremlagt på den amerikanske kongres ASCO, hvor man får den nyeste internationale topviden inden for kræftbehandling.

Hammerstore gevinster

- Det er spændende. Det er virkelig et gennembrud. Det vil ramme dansk kræftbehandling lige i hjertekulen. Der ligger noget udvikling, og der ligger nogle hammerstore gevinster i det, siger Holländer.

Det handler om patientrapporterede data, og det var årets absolut største nyhed fra verdenskongressen, mener de to danske kræftlæger, som også udtaler sig om nyheden til det lægefaglige tidsskrift, Dagens Medicin.

- Vi, i det faglige miljø skal til at tænke anderledes. Klassisk er det jo, at patienterne kommer med deres symptomer eller bivirkninger, direkte til lægen. Men den nye teknologi gør, at det måske ikke er den rigtige måde at organisere det på.

- Man skal i virkeligheden organisere det sådan, at patienten via sin iPhone eller iPad eller PC, har adgang til at drøfte deres symptomer på et tidligere tidspunkt med os som sundhedspersonale, end når de kommer til standardkontroller.

- Det, som jeg som fagperson tænker i den her sammenhæng, er, at patienterne måske holder en bivirkning eller en frygt tilbage, og siger: 'Nej, det taler jeg med en læge om, når jeg skal møde ham om tre måneder eller lignende.

- Jeg vil ikke forstyrre lægen, jeg vil ikke forstyrre sygeplejersken, jeg fortæller det næste gang jeg kommer.'

- Og så viser det sig, at det gør patienten måske i virkeligheden ikke, siger Holländer.

- Men her har man pludselig fået et redskab i hånden, hvor du kan sende dine symptomer, via en sms, mail, en app eller gennem en skype-samtale til en læge eller en sygeplejerske med det samme .

- Det kaldes også Telehealth, og det var et af de store temaer på kongressen. Det er en helt ny måde at tænke sundhedsvæsen på.

Vil lave forsøg i Danmark
Niels Henrik Holländer har derfor sagt til sin ledelse i Region Sjælland, at han gerne i sit ambulatorium på Sjællands Universitetshospital vil stille op til at lave det her forsøg i Danmark.

- Altså vi har jo patienter, som kommer både fra Kalundborg og fra Nakskov, og til dem kan vi sige:

- Okay, vi opretter et ambulatorium, hvor jeg sidder ved en computer med tv og det hele, og patienterne kan så henvende sig på et sundhedscenter i Kalundborg, i Holbæk, eller i Nakskov. Og så kan jeg tale med dem på den måde. Så de ikke behøves at transportere sig frem og tilbage, siger Niels Henrik Holländer.

Og det var netop det man havde gjort i det pågældende studie, der blev fremlagt på kongressen.

- Det skal laves efter bogen. Det skal være videnskabeligt korrekt. Og det havde man gjort i det studie. Og der er rigtig mange organisatoriske, administrative forhold, og uddannelse af personale, man skal have styr på, inden man sætter det i værk, siger Holländer.

- På den ene side skal man uddanne patienterne til det. Og på den anden side skal man opruste sundhedsvæsenet til også at forstå, hvad det er, der foregår.

- Men hvad så med de ældre kræftpatienter, som måske ikke er så dygtige til IT?

- Det er et rigtig godt spørgsmål. Men i øjeblikket kører vi i innocan.org et eksperiment sammen med Nordtyskland, hvor vi lige præcis kigger på de ældre, altså de over 70-årige, om de kan håndtere det her.

- For det er klart, at det er et selvstændigt problem. Men på kongressen kunne de vise, at kurven over ældre, der i dag var på internettet, og der i dag har iPhones, den var markant stigende. Så der sker også noget ude i befolkningen.

- Blot vil der være ældre og andre grupper af patienter, hvor der kan være brug for mere direkte kontakt til  sundhedssystemet, forklarer Niels Henrik Holländer.     

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

En del gerningsmænd synes at gå fri