Dramatiske scener i parlament: Politikere kaster med tåregas

I Kosovo tog oppositionen utraditionelle midler i brug, da de ville forhale en afstemning

Såpdan så det ud, da Vetevendosje kastede med tåregas i parlamentet. Video: AP
Følg Samfund

Der udspillede sig nogle dramatiske scener i Kosovos parlament onsdag middag. Her skulle regeringen til at stemme for en grænseaftale med Montenegro, der sikrer fri bevægelighed for Kosovos borgere inden for EU.

Ifølge planen skulle aftalen være stemt igennem i dag, men oppositionspartiet Vetevendosje smed tåregas ind, således at de måtte forlade bygningen.

Årsagen til Vetevendosje modstand mod grænseaftalen er, at de mener at påstå, at landet vil overgive mere end 80 kvadratkilometer til naboerne.

EU-kommissær for europæisk naboskabspolitik og udvidelsesforhandlinger, Johannes Hahn, har allerede været ude på Twitter og fordømme handlingen. Han skriver blandt andet, at en sådan handling ikke hører hjemme i et demokrati.

Kosovo er det eneste af landene fra Balkan, hvor indbyggerne stadig har brug for visum, når de skal besøge EU-lande.

For at rykke tættere på EU-medlemskab, bliver landet nødt til at få styr på sine forhold til sine naboer.

Kosovo blev erklæret selvstændigt i 2008.

Du kan se den absurde situation øverst i artiklen.

Fakta: Kosovokrigen

Kosovokrigen brød ud i slutningen af 90'erne.

Den startede som kulmination på flere års uro, hvor seperatisterne fra Kosovos befrielseshær havde angrebet serbiske sikkerhedsstyrker og andre mål i en kamp for at blive en selvstændig nation. Angrebene skete som reaktion på en følelse af undertrykkelse fra det øvrige Jugoslavien, som på det tidspunkt foruden Kosovo bestod af det nuværende Serbien og Montenegro.

Krigen var en kamp mellem kosovo-albanere fra befrielseshæren på den ene side og Jugoslavien på den anden. Siden får Kosovo støtte fra Albanien, der ønsker at hjælpe dem i deres kamp for selvstændighed.

I 1999 begynder omverdenen at blive opmærksom på det, der siden bliver betegnet som etnisk udrensning af kosovoalbanere. NATO starter derfor bombardementer i landet for at støtte Kosovo.

Efter 78 dages NATO-bombardementer trækker Jugoslavien tropperne ud af Kosovo, hvor der herefter bliver indsat internationale fredsbevarende styrker.

Jugoslaviens præsident, Slobodan Milosevic, blev under krigen anklaget for krigsforbrydelser af den internationale domstol i Haag.

Milosevic tabte magten i Jugoslavien i 2000, og han blev siden anholdt i sit hjemland. Han blev efterfølgende udleveret til retsforfølgelse ved den internationale domstol i Haag. Han afgik dog ved døden i en fængselscelle i Haag, inden han blev dømt.

Mere fra Ekstra Bladet+

Pape blev pelset af sin egen flok
LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+