Annonce:
Annonce:

Drastisk olieprisfald koster staten milliarder

Holder olieprisens fald, vil Danmark ifølge estimater tjene 15 milliarder mindre på olien i 2016 end i 2014.

Annonce:
Følg Samfund

Det voldsomme fald i olieprisen vil koste den danske stat milliarder, hvis det varer ved. Det er der intet, der tyder på, det ikke vil gøre, vurderer de fleste med indsigt i markedet.

Olieprisen har været under voldsomt pres og ligger tirsdag på omkring 40 dollar per tønde. For bare en måned siden var den over 50 dollar og i forsommeren 70 dollar. Prisfaldet koster dyrt for staten.

- Det er skidt for statens finanser, det er der ingen tvivl om. Skatteindtægterne bliver mindre, når prisen falder, siger chefanalytiker hos Nordea Jan Størup Nielsen og fortsætter:

- Det er svært at sige præcist hvor meget, men vi taler med sikkerhed om milliarder. Det er åbenlyst noget, der kan mærkes.

Staten tjente i 2014 18,8 milliarder kroner på udvinding af olie i Nordsøen. Det var ved en gennemsnitlig oliepris på 99 dollar per tønde.

Annonce:

I 2015 har staten løbende måttet sænke sine estimater for indtægterne i takt med prisfaldet. I alt er de sænket med 6,8 milliarder kroner. Siden seneste estimat er olieprisen dog faldet yderligere.

Et tidligere estimat fra Energistyrelsen viser, at staten forventes at tjene 10,1 milliarder kroner på sin olie i 2016 ved en pris på 70 dollar. Holder det nuværende prisniveau er estimatet 3,1 milliarder kroner.

Olieprisen er lav på grund af et stort udbud. Sammenslutningen af olieproducerende lande, OPEC, sender rigeligt olie på markedet, Rusland ligeså og lempelserne af sanktionerne mod Iran har åbnet yderligere for hanerne.

Nordea forventer, at den lave oliepris vil fortsætte ind i 2016.

- Det går kun en vej lige nu, og det er ekstremt svært at se, hvor bunden er. Vi kan sagtens se den falde yderligere på den korte bane, siger Jan Størup Nielsen.

En lav oliepris stimulerer dog økonomien, hvilket på længere sigt kan opveje noget af tabet for statens finanser.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det er rent hykleri og lugter langt væk af hævn
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: