Drikkepenge, nej tak: Danskerne belønner ikke tjenere herhjemme

Over halvdelen af de adspurgte i en ny undersøgelse giver ikke drikkepenge til tjeneren, når de er på restaurant eller bar i Danmark

(Arkivfoto: thomas Borberg)
(Arkivfoto: thomas Borberg)

Danskerne lægger glædeligt lidt ekstra mønter til tjeneren i udlandet, når de er på ferie. Men det kniber fortsat med at give drikkepenge herhjemme.

En ny repræsentativ undersøgelse, lavet af analysebureauet Wilke for Avisen.dk, viser, at 55 procent af de adspurgte ikke giver drikkepenge hjemme i Danmark.

Og danskernes gavmildhed kommer an på, hvor i landet man befinder sig. For københavnerne giver i højere grad drikkepenge end jyderne.

Læs også: Tjeneres privatsnak gav 80.000 i drikkepenge

Men ifølge en kendt kultursociolog vil det i fremtiden blive mere normalt at lægge ekstra mønt til tjeneren på den hjemlige bar eller restaurant

Jyder er mere nærige
I undersøgelsen fra Wilke svarer 55,8 procent af de adspurgte 'nej' til, at de normalt giver drikkepenge, når de er på bar eller restaurant. Mens 41,4 svarer 'ja' til, at de giver drikkepenge.

I hovedstadsområdet er restaurant-gæsterne mere gavmilde. Her svarer 55,6 procent, at de giver drikkepenge. Anderledes ser det ud i Midtjylland, hvor kun 29,9 procent giver en ekstra mønt til tjeneren.

Læs også: Haps: Gæsterne stjæler drikkepenge

Københavnerne er dog enige med de fleste andre danskere om, at danske tjenere ikke har krav på drikkepenge. Så det er ikke af pligt, der bliver lagt lidt ekstra, når barregningen skal betales.

Flere drikkepenge i fremtiden
Københavnernes gavmildhed hænger nok sammen med, at de er mere globale og rejser mere, og derfor ofte er steder, hvor det er normalt at give drikkepenge, mener kultursociolog Emilia van Hauen.

Men det at give drikkepenge handler også om image.

- Det er et udtryk for personligt overskud. Eller en måde at iscenesætte sig selv, siger Emilia van Hauen.

Læs også: Giver du nok drikkepenge på ferien

Hun forklarer, at selvom det bliver mere normalt at skæve til, hvad de gør i udlandet, så hersker der fortsat en usikkerhed hos danskerne, når det kommer til drikkepenge.

Selvom nogle gør det som en selvfølge, så har andre svært ved at vurdere, hvornår man skal give drikkepenge, og hvor meget man skal give, pointerer hun.

Og så strider ideen om drikkepenge også lidt imod den danske kultur, hvor alle er lige.

- Derfor har drikkepenge igennem et par generationer virket malplaceret, fordi tjenere igennem overenskomster var sikret en ordentlig løn. At gæsten skal bestemme om tjeneren er mere værd end den løn, han i forvejen får, strider imod vores værdi om lighed, fortæller Emilia van Hauen.

Men hun tror dog, at det i fremtiden vil blive mere normalt for danskerne at give drikkepenge herhjemme.

Brancheformand: Det handler om anerkendelse
I tjenernes brancheorganisation Horesta er formand Jens Zimmer Christensen ikke overrasket over resultatet af undersøgelsen.

- Det passer meget godt med, hvad vi hører fra medlemmerne. Danskerne er flinkere til at give drikkepenge i udlandet, end de er herhjemme.

Læs også: Guide til drikkepenge: Find landet, hvor du skal feriere

Selvom danske tjeneres løn ikke direkte afhænger af drikkepenge, som kan være tilfældet i udlandet, så Jens Zimmer Christensen gerne, at hr. og fru Jensen blev mere gavmilde med at efterlade lidt mønter til tjeneren.

- Drikkepenge betyder faktisk meget for tjenerne. Og det er ikke så meget pengene, det går ud på. Det er mere anerkendelsen i det, fortæller Jens Zimmer Christensen.

Inkluderet i prisen
I undersøgelsen svarer 84,3 procent, at de giver drikkepenge til tjeneren, når de er i udlandet.

Det hænger ifølge Jens Zimmer Christensen nok sammen med, at danskerne er klar over, at de udenlandske tjeneres indtægt ofte er afhængig af drikkepenge.

I Danmark derimod er drikkepengene inkluderet i prisen.

Ifølge brancheorganisationen Danmarks Restauranter og Cafeer er restaurations-regninger altid inklusiv moms og betjening.

Læs også: Klap i måsen: Kvinder sexchikanerer mænd i denne branche

205 kommentarer
Vis kommentarer