Drikkevand skal undersøges for mikroplast

Miljø- og Fødevareministeriet vil starte en undersøgelse, for at se om dansk drikkevand indeholder mikroplast

Dansk drikkevand kan have mikroplast i sig. Foto:
Cathrine Erthmann/ POLFOTO
Dansk drikkevand kan have mikroplast i sig. Foto: Cathrine Erthmann/ POLFOTO

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) sætter gang i arbejdet med at få undersøgt, om det danske drikkevand indeholder mikroplast.

Det oplyser Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Det sker, efter at en undersøgelse i denne uge viste, at der kan være mikroplast i dansk drikkevand.

Undersøgelsen viste, at drikkevand fra 16 husstande i Københavnsområdet i gennemsnit indeholdt 18 stykker mikroplast per liter vand. Den var foretaget af et hold miljøteknologer fra Cphbusiness Laboratorie og Miljø.

Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet er undersøgelsen for usikker til, at man kan konkludere noget ud fra den. Det er derfor, at der skal sættes en større undersøgelse i gang, mener Esben Lunde Larsen.

- Forskerne er enige om, at der endnu ikke findes en retvisende målemetode.

- Vi har derfor støttet udviklingen af en pålidelig målemetode. Jeg forventer, at den er klar til brug inden for få måneder, og jeg vil bede Miljøstyrelsen om så snart som muligt derefter at måle for mikroplast i drikkevandet, siger han i pressemeddelelsen.

Man ved ikke, om mikroplasten stammer fra forsyningsnetværket, rørføringen i bygningerne eller grundvandet.

Mikroplast kan være fragmenter af større affaldsstykker. Men det kan også være små plastkugler.

De karakteriseres ved at være maksimalt en halv centimeter store. De fleste stykker er så små, at de ikke kan ses med det blotte øje.

Plastkuglerne benyttes som råvarer i plastindustrien eller som ingredienser i personlige plejeprodukter såsom tandpasta, bodyscrub, læbestift og anden sminke.

Man kender endnu ikke betydningen af mikroplast for levende organismer, men undersøgelser viser, at det ophobes i dyr igennem fødekæden.

Meldingen om en ny undersøgelse kommer, efter en samlet opposition tidligere onsdag opfordrede ministeren til netop at igangsætte en undersøgelse.

Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, SF og Radikale Venstre kaldte i samme omgang miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen samt sundheds- og ældreminister Ellen Trane Nørby (V) i samråd om sagen.

Miljøstyrelsen forventer, at undersøgelsen af mikroplast i drikkevandet kan være klar i begyndelsen af 2018.

Mikroplast i drikkevandet

Miljø- og Fødevareministeriet meddeler tirsdag, at der igangsættes en undersøgelse af, om der er mikroplast i det danske drikkevand.

Her er, hvad vi ved om mikroplast i drikkevandet:

* Definitionen på mikroplastik er plastikpartikler, som er mindre end fem millimeter store. De fleste stykker er dog langt mindre end en millimeter og kan ikke ses med det blotte øje.

* Mikroplastik kan være fragmenter af større affaldsstykker, men det kan også være små plastkugler.

* Plaststykkerne benyttes som råvarer i plastindustrien eller som ingredienser i personlige plejeprodukter såsom tandpasta, bodyscrub eller sminke. De kan også komme fra bildæk, maling og vejstriber.

* Mikroplast kan enten produceres bevidst og tilsættes eksempelvis kosmetik eller stamme fra nedslidning af større plastikstykker.

* Af det mikroplast der tilføres vandmiljøet vurderes én procent at stamme fra produceret mikroplast, mens resten vurderes at stamme fra slid.

* Man kender endnu ikke betydningen af mikroplast for levende organismer, men undersøgelser viser, at det ophobes i dyr igennem fødekæden.

* En pilotundersøgelse foretaget af et hold miljøteknologer fra Cphbusiness Laboratorie og Miljø har vist, at drikkevand fra 16 husstande i Københavnsområdet i gennemsnit indeholdt 18 stykker mikroplast per liter vand.

* Man ved ikke, om mikroplasten stammer fra forsyningsnetværket, rørføringen i bygningerne eller grundvandet.

* I et studie af drikkevandsprøver fra hele verden var 83 procent af prøverne forurenet med mikroplast. Prøverne er så spredte, at de kræver yderligere undersøgelse.

* Miljøstyrelsen er sammen med Aarhus Universitet ved at få udviklet en målemetode til mikroplast, der ventes klar i løbet af november.

Kilder: Naturvårdsverket, TT, DR Viden, orbmedia.org, Miljø- og Fødevareministeriet.