Drømmer du om en elbil? Kan snart blive markant billigere

Ifølge en fortrolig plan kan det fra efteråret blive mange tusinde kroner billigere at købe en elbil

Tesla er en af de førende producenter af elbiler, men deres modeller - her 2018 Model 3 - er også meget kostbare at købe. Foto: DAVID ZALUBOWSKI/AP
Tesla er en af de førende producenter af elbiler, men deres modeller - her 2018 Model 3 - er også meget kostbare at købe. Foto: DAVID ZALUBOWSKI/AP
Følg Samfund

Regeringen barsler med flere måder, hvorpå det kan gøres billigere at vælge en miljøvenlig elbil frem for en bil, der kører på benzin eller diesel.

Det skriver Politiken Søndag.

Direkte tilskud til elbiler
Allerede til efteråret kan det blive mange tusinde kroner billigere at købe en elbil, når regeringen fremlægger en ny klimaplan. Det fremgår af dokumenter fra regeringens koordinationsudvalg, som avisen er i besiddelse af.

Det mest markante forslag er et nyt 'direkte tilskud til køb af elbil'. Som eksempel nævnes et tilskud på 50.000 kroner per bil, hvilket kan vare ved frem til 2021 eller indtil et salg på 10.000 elbiler, står der i regeringens notater.

Det direkte tilskud vurderes at øge salget fra cirka 1000 elbiler om året til 3000. Hvis regeringen vælger den ordning, vil det koste statskassen 150 millioner kroner i alt.

Banebrydende Jaguar er den fedeste elbil lige nu

Statskassen taber millioner
Desuden vil staten tabe penge, når de ekstra elbiler fortrænger et vist antal benzin- og dieseldrevne biler, fordi registreringsafgiften, ejerafgiften og brændstofafgiften er højere for de almindelige biler.

I sidste ende vil det betyde tabte indtægter på i alt 300 millioner kroner.

Tilskudsordningen minder om ordninger, der findes i Tyskland, Norge og Storbritannien. Her sælges markant flere elbiler end i Danmark.

Forskere: Elbiler kan få 1000 kilometers rækkevidde

S: Sympatisk idé
Det er ikke lykkedes Politiken at få en kommentar fra klimaminister Lars Christian Lilleholt (V). Men Venstres fungerende politiske ordfører, Karen Ellemann, mener, at det er 'afgørende, at vi også får reduceret udledningen i transportsektoren.'

I forhold til det konkrete forslag om elbiler siger Karen Ellemann til Politiken, at hun endnu ikke kan fortælle om det præcise indhold af regeringens kommende klimaplan.

Socialdemokratiet bakker op om forslaget, som finansordfører Benny Engelbrecht kalder for 'sympatisk'. Partiet lancerede selv i april en målsætning om, at Danmark skal have en halv million elbiler i 2025.

Storbritannien vil gøre ladestik til elbiler obligatorisk i nye huse

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.