Drømte om et bedre liv i USA: Nu er Jakelin død

Migrant-pigen Jakelin Caal, syv år, døde efter 19 timer i USA. Hendes død har givet genlyd i hele landet

Dødsfaldet har ramt den amerikanske befolkning hjertekulen. Video: KVIA

Hun drømte om at blive voksen i USA, så hun kunne arbejde og sende penge hjem til sin bedstemor i Guatemala.

Men Jakelin Caal blev kun syv år gammel. Hun døde 19 timer efter, at hun og hendes far havde krydset grænsen til USA.

Nu har hendes barske skæbne sat yderligere fokus på Trump-administrationens forsøg på at bremse strømmen af migranter fra Centralamerika.

Dødsfaldet har berørt store dele af den amerikanske befolkning.

'Sig hendes navn', lyder opfordringen i tusindvis af opdateringer på Twitter under #Jakelin.

Ingen skolegang
Jakelin Caal var vokset op i et ludfattigt landdistrikt i Guatemala, hvor skovafbrænding og diskrimination har ødelagt livsbetingelserne for områdets oprindelige beboere.

Syv år gammel havde Jakelin hverken lært at læse eller skrive. Hun havde heller aldrig ejet et stykke legetøj, fortæller familien til Associated Press.

Jakelin Caal blev kun syv år. Foto: AP
Jakelin Caal blev kun syv år. Foto: AP

Den syvårige pige voksede op i dette hus i Guatemala. Foto: AP
Den syvårige pige voksede op i dette hus i Guatemala. Foto: AP
 

Jakelins mor fortæller, at hendes datter havde glædet sig til at komme til USA og starte et nyt liv langt væk fra den fattige landsby San Antonio Secortez i Guatemala.

- Hun sagde, at hun ville vokse op og få et arbejde og sende penge hjem til sin bedstemor, siger Claudia Maquin, 27, der blev tilbage med familiens andre børn.

Håb om et bedre liv
1. december begav Jakelin Caal og hendes far, 29-årige Nery Caal, sig ud på en barsk rejse væk fra fattigdom og med håb om en lysere fremtid.

Ruten til et bedre liv gik mod nord gennem Mexico til USA. Efter en rejse på 3000 kilometer krydsede Jakelin Caal og hendes far grænsen til USA.

Det amerikanske grænsepoliti pågreb migranterne ved grænsen til Mexico. Foto: AP
Det amerikanske grænsepoliti pågreb migranterne ved grænsen til Mexico. Foto: AP
 

Sammen med 161 andre migranter overgav de sig til det amerikanske grænsepoliti nær Lordsburg i den amerikanske delstat New Mexico. Planen var at søge asyl.

Men kort efter fik Jakelin høj feber og kastede op. Hun døde et døgn senere på et hospital i El Paso.

Fik vand og mad
De amerikanske myndigheder oplyste først, at den lille pige ikke havde fået hverken vand eller mad i flere dage op til sin død.

Men det har pigens forældre tilbagevist.

I en erklæring udtaler forældrene via deres advokat, at Jakelin havde fået både mad og drikke og lod til at være ved godt helbred under rejsen gennem Mexico med sin far.

Forældrene afviser også, at Jakelin Caal havde vandret gennem ørkenen i dagevis, før hun blev tilbageholdt af myndighederne, sådan som det før er blevet beskrevet.

Kørt til grænsen
Ifølge faderen blev den gruppe af migranter, som han og datteren rejste med, sat af i Mexico omkring 90 minutters gang fra grænsen til USA.

Jakelin Caals lig skal nu obduceres for at fastslå dødsårsagen, men ifølge lægerne, der behandlede hende, er det sandsynligt, at hun havde fået blodforgiftning og døde af septisk chok.

Demokraterne i Kongressen kræver, at Trump-regeringen straks undersøger dødsfaldet.

- Undersøgelsen bør fokusere på de regler og fremgangsmåder, som skal sikre migranternes sundhed og sikkerhed, skriver kongresmand Jerrold Nadler i er brev til myndighederne.

307 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere