Drop begravelsen: Her kan du blive lavet til kompost

For at skære ned på CO2-udledningen ved begravelser og kremationer kan man vælge at lave sin krop til kompost

Følg Samfund

Washington er USA's første stat, der tillader, at man kan blive begravet som kompost.

Statens økovenlige guvernør, Jay Inslee, siger, at loven er vedtaget for at skære ned på CO2-udledning ved almindelige begravelser med kiste og kremationer, skriver nyhedsbureauet AFP.

Fra maj næste år kan personer i Washington vælge at lade sin krop blive til jord, der senere kan bruges til havearbejde. Et begreb han kalder 'rekompostering'.

- Rekompostering tilbyder et alternativ til balsamering eller kremation, der er naturligt, sikkert, bæredygtigt og vil resultere i store besparelser på C02-udledningen og af landareal, siger Katrina Spade, der er ejer af Recompose, som vil være den første virksomhed til at tilbyde begravelsesformen til AFP.

- Idéen om at vende direkte tilbage til naturen og indgå i livscyklen igen er smuk, siger hun.

Begravelsen foregår således, at man bliver lagt ned i en stålkasse fyldt med træsplinter, lucerneurt og halm.

Efter 30 dage er ens krop blevet forvandlet til tør, næringsrig jord af mikrober og kan købes på en planteskole til havearbejde.

- Alt, herunder knogler og tænder, bliver rekomposteret, da man skaber optimale betingelser for termofile (varmeglade, red.) mikrober og bakterier, der nedbryder alt hurtigt, siger Spade til AFP.

Det er samme proces, man i årtier har brugt til dyr på gårde, og nye studier har vist, at det er også er sikkert at bruge til mennesker.

Spade mener, at det vil koste omkring 5500 dollar - svarende til 37.000 kroner - som blot er lidt dyrere end kremation, men billigere end en begravelse i USA.

En begravelse i Danmark koster ifølge forbrugerrådet Tænk mellem 20.000 og 25.000 kroner.

Den katolske kirke i Washington er imod rekomposteringen af menneskelig.

Den mener, at det er mangel på respekt for de afdøde, skriver formanden for den katolske kirke i Washington, Joseph Sprague, i et brev ifølge AFP.

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+