DSB-ansatte truer med strejke: Vil lamme Danmark på mandag

Ansatte i DSB truer med at nedlægge arbejdet mandag, lyder det i pressemeddelelse

Togdriften kan meget vel gå hen og blive lammet på mandag. Flere ansatte truer nemlig med at strejke, efter at DSB og Dansk Jernbaneforbund igen er blevet uenige.

I pressemeddelelsen lyder det:

'Det er med stor beklagelse, at medarbejderne i DSB må meddele offentligheden, at arbejdet nedlægges mandag d. 1 april 2019 i tidsrummet 04:00-15:00, da DSB har valgt at opsige samtlige tillidsmænds hverv fra denne dato. Der vil altså ingen tillidsmænd være i hele DSB fra 1. april,' lyder det.

De ansatte peger på, at en ting er, at tillidsmændene er bindeledet til ledelsen. Den anden del er, at tillidsmændene hjælper ved ulykker, lyder det:

'Det er dem, som tager sig af os, når vi påkører en person, og når vi står med følelserne i spåner, og dem som vi stoler på, og har tillid til. DSB ønsker nu at samme funktion skal varetages af vores ledere, som vi ikke har tillid til, samme ledere som vi har haft fraværssamtale med dagen forinden, og som ikke ønsker at vi udtaler os kritisk om vores arbejdsforhold,' lyder det.

Sådan ser pressemeddelelsen ud.
Sådan ser pressemeddelelsen ud.

Manglende tillid
Ifølge Ekstra Bladets oplysninger har konflikten ulmet et stykke tid, og det har længe været på tale at gå i strejke, hvis tillidsmandssystemet blev udfordret.

Fredag aften er der sendt en pressemeddelelse ud fra Dansk Jernbaneforbund, hvor det lyder:

'Der er ikke længere tillidsfolk i DSB fra mandag den 1. april (og nej, det er ikke en aprilsnar)'

'Løn for april er DSBs vurdering af, hvordan det fremtidige lønsystem skal se ud. Det er ikke noget, som Dansk Jernbaneforbund har forhandlet – endsige ved hvordan ser ud!'

Efter pressemeddelelsen fra Dansk Jernbaneforbund har Ekstra Bladet modtaget en pressemeddelelsen underskrevet 'De ansatte i DSB.' Folkene bag er bange for at miste deres job, og derfor er der ingen, som vil lægge navn til meddelelsen. Men ifølge Ekstra Bladets kilder med tæt kendskab til sagen, er der stor sandsynlighed for, at togtrafikken lammes i Danmark på mandag.

DSB: Ufint
På den anden side af bordet gør DSB klar til at gå i retten, hvis arbejdsnedlæggelsen bliver en realitet:

- Vi har allerede orienteret Dansk Industri og Dansk Arbejdsgiverforening, at der vil være tale om en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse. Og jeg vil sende et brev til Dansk Jernbaneforbund, hvor jeg i klare vendinger fortæller, at jeg forventer, at de beder folk om at lade være med at nedlægge arbejdet. Hvis det sker, er det så ufint, som det kan være, siger Poul Gemzøe-Enemark, underdirektør, DSB.

Samtidig bestrider DSB, at der ikke er plads til tillidsfolk i DSB. 28. marts sendte DSB således et brev til Henrik Horup, formand for Dansk Jernbaneforbund, hvori det lyder:

'For så vidt angår spørgsmålet om tillidsrepræsentanter efter 1. april 2019, så skal vi under henvisning til vores drøftelse i efteråret 2018 gøre opmærksom på, at overgangen til de nye tillidsrepræsentantregler, netop blev udskudt til den 1. april 2019 efter ønske fra Dansk Jernbaneforbund, idet forbundet skulle have den fornødne tid til at komme på plads med nye valg af tillidsrepræsentanter.  Vi skal derfor foreslå, at parterne aftaler at følge den nye TR-aftale, der er forhandlet parterne imellem, og at Dansk Jernbaneforbund inden 1. april 2019 meddeler DSB(...), hvilke tillidsrepræsentanter, der er valgt som tillidsrepæsentant i DSB efter denne aftale.'

Poul Gemzøe-Enemark fortæller, at parterne er blevet enige om, at det ville være passende med 41 tillidsfolk. Desuden supplerer han brevet:

- Enten må de bero på en misforståelse, eller også informerer de mod bedrevidende.

Her er konflikten mellem DSB og de ansatte

En unavngiven pressemeddelelse har varslet arbejdsnedlæggelse blandt DSB's personale mandag 1. april.

Her kan du få et overblik over konflikten mellem DSB og de ansatte.

* I 2017 meldte DSB sig ind i Dansk Industri og opsagde alle eksisterende overenskomster med deres ansatte.

* I november 2018 førte uenigheder om nye overenskomster til flere arbejdsnedlæggelser og aflyste togafgange.

* I slutningen af samme måned lovede DSB og Dansk Jernbaneforbund at begrave stridsøksen.

* Men nu ser det svært ud, siger formand for Dansk Jernbaneforbund Henrik Horup til TV2.dk:

- Vi kommer ikke videre i forhandlingerne lige nu. De er afbrudt. Jeg er af den overbevisning, at der skal andre spillere på banen, før vi kan komme videre, sagde han 30. marts 2019 til tv-stationen.

* Dansk Jernbaneforbund holdt lørdag 30. marts 2019 et møde med Dansk Arbejdsgiverforening.

* Mødet blev hasteindkaldt af DSB, efter at Ekstra Bladet fredag 29. marts 2019 omtalte en pressemeddelelse, angiveligt fra ansatte i DSB, som varsler arbejdsnedlæggelse mandag 1. april i tidsrummet klokken 04.00 til klokken 15.

* Efter mødet har forbundet meldt ud på dets hjemmeside, at man "hverken har opfordret til eller står bag ved en eventuel overenskomststridig arbejdsnedlæggelse den 1. april 2019".

* Forbundet understreger, at der "ikke må forekomme overenskomststridige arbejdsnedlæggelser, og at medlemmerne skal holde arbejdet normaliseret den 1. april 2019".

* DSB meddeler søndag 31. marts, at man som udgangspunkt regner med, at togene kører som normalt mandag 1. april, men at man som togrejsende bør tjekke Rejseplanen eller DSB's hjemmeside en ekstra gang.

Kilder: Ritzau, TV2.dk, Dansk Jernbaneforbund.

Modsat 7-Eleven må Claus Pedersen (i midten) ikke sælge DSB-billetter i sin kiosk. Derimod får han skældud, når DSB-automaten ikke virker.
FOTO: JOHAN GADEGAARD // Ritzau Scanpix Samfund Claus må ikke sælge DSB-billetter: Svines til når automaten går ned

DSB skal igen spare. Arkivfoto: Jonas Olufsson Samfund - Sørgeligt

Flere ansatte må nu forlade DSB, der fortsætter nedtrapningsplan frem mod 2020. Arkivfoto: Jonas Olufson Samfund DSB fyrer folk

Samfund Færre passagerer og lavere indtjening: Direktøren stiger i løn

Hvis du køber billetten kort tid før afgang, får du ingen rabat. DSB forsøger dog nu at vinde markedsandele tilbage med nyt produkt. Arkivfoto: Jonas Olufson Samfund Arrogante DSB sænker priserne ... på nogle billetter

Arkivfoto: Jens Dresling Samfund Ekstremt mange sygemeldinger aflyser tog: DSB hiver ansatte i retten

De ansatte i DSB har tændt advarselslamperne over for ledelsen. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpiz Samfund Iskold stemning i DSB: Ledelsen er 'fuldkommen utroværdige'

Foto: Ernst van Norde Samfund Krig i DSB: 'Folk gider ikke høre på ham'

Det er blandt andet rulletrappen her, der har givet DSB problemer. Foto: Jonas Olufson Samfund DSB lukker alle rulletrapper på Hovedbanegården

646 kommentarer
Vis kommentarer