DSB efter shitstorm: Historien er overdramatiseret

En falsk profil har sendt DSB ud i en shitstorm. Episoden med den ældre dame er ikke 'fake news’, men den er overdramatiseret, siger underdirektør

Foto: Screendump/Facebook
Foto: Screendump/Facebook
Følg Samfund

Ved du noget om sagen? Var du til stede? Send os gerne en sms/mms på 1224 (alm. takst) eller skriv mail til 1224@eb.dk

Den såkaldte ’Felix Andersen’ på Facebook er flere gange lykkes med at lave debat-opslag, som efterfølgende er gået viralt i Danmark. Tirsdag gik det ud over en DSB-kontrollør, som ifølge opslaget gav en bøde til en rystet gammel dame, som skulle have misforstået Rejsekort-systemet.

Efterfølgende har der været flere meldinger om, at episoden – ligesom profilen – er falsk, men det er den ikke. Det fortæller underdirektør Aske Wieth-Knudsen fra DSB, efter virksomheden onsdag har undersøgt, hvad der er oppe og nede i sagen.

- Vi har undersøgt det og været i dialog med det pågældende personale. Jeg kan sige, at der er blevet udstedt en kontrolafgift i sidste uge til denne ældre dame. Men det er sket i en ordentlig og stille tone med hensyn til kunden i situationen, siger underdirektøren.

Han fortæller yderligere, at billedet fra ’Felix Andersens’ opslag er taget fra et tidligere opslag på DSB’s Facebook-side, hvor episoden er omtalt. Men det er altså udlægningen af historien, DSB er uenig i.

- Vi kan ikke genkende det, som er blevet beskrevet i opslaget (Felix Andersens, red.), eller at politiet er blevet tilkaldt. Derudover er kunden også blevet instrueret i, hvordan man klager over afgiften, siger Aske Wieth-Knudsen.

Her kan du se det fulde opslag:

Ærgerligt
Underdirektøren kalder det ’ærgerligt’, at DSB er havnet i en shitstorm på grund af opslaget.

- Det er åbenbart et billede som er blevet nuppet og brugt til det her. Jeg har ikke set det ældre opslag selv, men vil gerne sige, at vi generelt har en god dialog med kunderne, siger underdirektøren.

Det er første gang, at Aske Wieth-Knudsen bliver interviewet om ’fake news’. Det kan dog være med til at skærpe folks opmærksomhed, mener han.

- Jeg synes, det er godt, at I og kunderne gør os opmærksom på det. Det viser, at vi alle bliver nødt til at være kritiske på nettet og forholde os til, hvem afsenderen er.

Instagram-kendis blandet ind
Nogle timer efter ’Felix Andersen’ havde lagt opslaget på sin Facebook, uploadede han endnu et billede. Denne gang af Instagram-fænomenet og sociale medier-journalist på BTMX Anders Hemmingsen.

- Mit navn er Anders Hemmingsen, og jeg har hacket denne 'Felix Andersen'-profil, står der over billedet.

- Jeg vil i morgen klokken 20:00 fortælle Danmark, hvem der står bag Felix Andersen-profilen. For jeg ved, hvem I er.

Går man kort igennem ’Felix Andersens’ feed, finder man hurtigt ud af, at det ikke er første gang, profilen har skrevet, at en bestemt person står bag. Og den nye hovedperson afviser også selv.

- Jeg ville ønske, at jeg kunne afsløre det, men desværre. Der er dog mange, som tror, at det er mig. Og der er flere, som skriver til mig og spørger om det kan passe, siger Anders Hemmingsen til Ekstra Bladet.

Ikke noget nyt
Det er ikke første gang ’Felix Andersen’ har blandet Anders Hemmingsen ind i sit feed.

- Der var et tidspunkt, hvor han omtalte mig negativt. Så skrev jeg til ham meget bestemt, at det ikke var cool, og så slettede han det. Han er tilsyneladende til at tale med, siger han og understreger, at han ellers ikke har noget problem med at blive nævnt.

- Jeg har fulgt ’Felix Andersen’ et stykke tid, og han skriver altid med et glimt i øjet. Og så længe det er på den måde, er det forholdsvist harmløst.

Hemmingsen som selv har flere hundredtusindvis af følgere og ved, hvad det vil sige at gå viralt.

- Vi er lidt i samme båd på en måde. Man bliver nødt til at have en form for mavefornemmelse, når man når så langt ud, og jeg kunne ikke selv finde på at opdigte historier på den her måde.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Det er fuldstændig hat og briller