DSB: ID-kontrol vil koste 1 million - om dagen

DSB har netop afsløret nye detaljer om planen for at tjekke id på alle, der rejser med tog til Sverige

Informationschef i DSB, Tony Bispeskov, forklarer her hvordan id-kontrollen vil påvirke togtrafikken til og fra Københavns Lufthavn (Video: Ritzau)

Et nyt hegn på 325 meter skal sikre, at flygtninge og andre uden gyldigt ID ikke sniger sig om bord på toget mod Sverige uden at få tjekket papirerne først.

Det er nemlig DSB, der står for transporten til Sverige, og derfor er virksomheden blevet pålagt ansvaret for at sikre, at passagerne har papirerne i orden.

De svenske myndigheder har indført krav om ID-kontrol af alle passagerer på togrejser til Sverige. Passagerer uden billed-ID kan derfor ikke rejse fra Københavns Lufthavn til Sverige fra den 4. januar 2016. DSB har netop givet en kort briefing om tiltaget, hvor flere nye detaljer kom frem.

- Der kommer til at ske det, at de svenske myndigheder har indført, at alle passagerer skal ID-kontrolleres, siger pressechef Tony Bispeskov.

- Alt i alt kommer det til at give længere rejsetid - et sted mellem 10 og 30 minutter, når man skal fra Danmark mod Sverige.

Samfund DSB afviser rygter om stop i forbindelse til lufthavnen

Gebyr kan komme på tale
Det vil ifølge DSB koste en million kroner om dagen at kontrollere id i tog mod Sverige.

- Det kommer til at betyde en tabt indtjening og øgede udgifter på ca. 30 mio. kroner om måneden.

- I første omgang vil DSB og Skånetrafikken stå for udgiften, men jeg kan ikke love, at der ikke på et tidspunkt bliver indført et gebyr, der skal dække omkostninger til id-kontrol, krævet af den svenske regering, siger Tony Bispeskov.

Hvis kravet er gældende i mere end en måned, kan det medføre, at togrejser til Sverige herefter bliver pålagt et gebyr, der skal dække de ekstraordinære omkostninger til den omfattende id-kontrol, skriver DSB i en pressemeddelelse.

Mange danskere rejser hjem fra jul i dag. Ekstra Bladet giver dig fulde overblik over din hjemrejse. (Arkivfoto: Privat) Samfund Det store overblik: Sådan kommer du hjem fra jul

Tog til Bornholm ændret
Der bliver en række ændringer af togdriften som følge af kontrollen. Der vil kun være tog mellem lufthavnen og Sverige hvert 20. minut, og alle rejsende skal skifte tog i lufthavnen.

Derudover bliver togene til Bornholm ændret til togbusser fra Københavns Hovedbanegård til Ystad uden stop undervejs.

Passagerer fra Fyn og Jylland, der skal til lufthavnen, vil skulle skifte til Øresundstog eller metro.

Samfund Id fra rejsende til Sverige kan blive skannet og gemt

366 kommentarer
Vis kommentarer