DSB tager ingen kontorelever

DSB har 7300 ansatte men ingen kontorelever på trods af, at staten har som erklæret mål, at der oprettes mange flere praktikpladser, skriver Avisen.dk

Foto: René Strandbygaard/DSB
Foto: René Strandbygaard/DSB

Selv om DSB har 7.300 ansatte, tager togselskabet ikke så meget som én eneste kontorelev. Det skriver Avisen.dk.

Ejeren af DSB, staten, har ellers som erklæret mål, at der skal oprettes mange flere praktikpladser.

I DSB arbejder 762 medlemmer af HK med blandt andet køreplanlægning, billetsalg, i call center, økonomi og administration. Men på ingen af de mange kontorstole sidder et ungt menneske, der står i lære som kontorelev.

Heller ikke andre steder i trafikselskabet, finder man kontorelever. Kun andre typer af elever som for eksempel unge under uddannelse til mekanikere eller togførere.

- Det er meget forkert af DSB ikke at tage kontorelever. Det er simpelthen ikke ansvarligt. Hverken over for virksomheden eller over for samfundet, hvor der er brug for uddannelse af unge mennesker, siger formand for fagforeningen HK Trafik & Jernbane, Dennis Alex Jørgensen, til Avisen.dk.

Han fortæller, at det sidste hold kontorelever, som DSB havde, sluttede deres uddannelse i august 2010. Og det gør fagforeningsformanden vred.

Hans harme bliver ikke mindre af, at Banedanmark sagtens kan finde ud af at tage kontorelever. Hos Banedanmark, der står for tognettet i Danmark og godt kan sammenlignes med DSB, er der for tiden 23 kontorelever og 885 medlemmer af HK - altså administrative medarbejdere.

- For at gøre det nemmere for DSB at genoptage traditionen med kontorelever, har vi over for ledelsen præsenteret, hvordan vi på mange strækninger kan kopiere Banedanmarks model for kontorelever. Men det har ikke gjort nogen forskel, siger Dennis A. Jørgensen til Avisen.dk.

I andre helt- eller delvist statsejede virksomheder kan man også godt finde ud af at tage unge mennesker ind og uddanne dem i administration. Eksempelvis er der ifølge HK hos Dong Energy 30 kontorelever og hos Energinet.dk 2 kontorelever.

Personalechef Mette Rosholm i DSB ønsker ikke at udtale sig om, hvorfor der ingen kontorelever er i det statsejede togselskab.

Mette Rosholm meddeler via pressemedarbejdere, at der skal være et møde senere på måneden. Her skal blandt andre personalechefen mødes med repræsentanter for medarbejderne, heriblandt Dennis A. Jørgensen, som dog ikke har de store forventninger til mødet:

- Jeg vil tro, at det bare bliver endnu et snakke-møde, hvor vi ikke får lovning på noget som helst, siger Dennis A. Jørgensen til Avisen.dk.

En af de kontorelever, som ikke har kunnet få en praktikplads, er Philip Kokholm Nielsen. Han mener, at DSB burde skamme sig. Læs mere her.