Du betaler: Kunstnere scorer millioner i støtte

Statens Kunstfond deler hvert år store støttebeløb ud til danske kunstnere - her er topscorerne

Daniel Norback (th) er på tredjepladsen over de kunstnere i Danmark, der scorer mest støtte fra Statens Kunstfond. Foto: PR/Norpol
Daniel Norback (th) er på tredjepladsen over de kunstnere i Danmark, der scorer mest støtte fra Statens Kunstfond. Foto: PR/Norpol

Det offentlige kaster årligt adskillige millioner efter de danske kunstnere.

Støttesystemet er så rundhåndet, at eksempelvis billedkunstneren Lea Porsager siden 2010 via Statens Kunstfond har fået tildelt 2,2 millioner kroner i støtte. Årligt svarer det i gennemsnit til 340.000 kroner, hvilket er cirka 70.000 kroner mere, end en sosu-assistent får i løn.

Ekstra Bladet har gennemgået samtlige støttetildelinger, som Statens Kunstfond, der står bag uddelingerne, har udbetalt siden 2010, og ud fra de mange tildelinger lavet en top 10 over de kunstnere, der hiver flest støttekroner hjem.

Øverst på listen optræder jazz-musikeren Pierre Dørge som den privatperson, der har modtaget flest støttekroner. Han har siden siden 2010 fået 3,3 millioner kroner udbetalt i støtte. Det svarer i gennemsnit til en lille halv million kroner årligt.

Dermed har Pierre Dørge fået mere udbetalt end eksempelvis Copenhagen Jazz Festival, som han har spillet på adskillige gange. Den populære juli-festival, hvor der bliver spillet jazz over hele hovedstaden, har siden 2010 fået tildelt knap 2,7 millioner kroner i støtte fra kunstfonden.

Se hele top 10-listen under boksen.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

***

Sådan gjorde vi

Ekstra Bladet har samlet data for samtlige tildelinger af kunststøtte i perioden fra januar 2010 til juni 2016. Tallene er trukket fra den offentligt tilgængelige database på Statens Kunstfonds hjemmeside, kunst.dk.

Helt i top ligger store institutioner som Levende Musik i Skolen, der siden 2010 har fået udbetalt over 26 millioner kroner i støtte fra kunstfonden.

Listen her fokuserer imidlertid ikke på støtte til institutioner og organisationer, men kun på støtte udbetalt direkte til kunstnere.

Beløbene i oversigten indeholder produktionsstøtte, legater, præmieringer, residencies, indkøb med mere givet fra Statens Kunstfond.

Ved støtte tildelt til samarbejder mellem flere kunstnere, er beløbene delt ligeligt mellem kunstnerne.

Støtte givet til institutioner og organisationer til produktion af værker af en specifik kunstner eller afholdelse af foredrag af en specifik kunstner er ikke medtaget i oversigten.

De beløb, der modtages gennem den livsvarige hædersydelse indgår heller ikke i opgørelsen.

***

Kunstfonden: Vi investerer i kunstnerisk talent

- Der er formentligt mange danskere, der ikke aner, hvem de kunstnerne her er. Hvorfor skal de så være med til at betale for deres kunst?

- Statens Kunstfonds formål er at fremme kunsten. Det er det kunstneriske talent, der bliver investeret i. Der er masser af kendte, der også får midler fra Statens Kunstfond, men det her viser jo netop, at man ikke behøver at være kendt for at få støtte. Man behøver ikke at have en kendis-faktor for at være med til at fremme kunsten. Derudover har vi et krav om mangfoldighed. Alle pengene må ikke gå til eksempelvis billedhuggere, og samtidig skal de gå til en bred skare af kunstnere, siger Gitte Ørskou, der er formand for Statens Kunstfond.

- Men hvorfor skal eksempelvis Pierre Dørge have over tre millioner kroner?

- Jeg kender eksempelvis ikke Pierre Dørge og Daniel Norback, for de er ikke inden for mit område, men rent teknisk er der nogle der søger på deres cpr-nummer i stedet for på et cvr-nummer. I forbindelse med Pierre Dørge er den samlede støtte gået til hans orkester, der hedder New Jungle Orchestra. De er ni medlemmer og har et meget højt aktivitetsniveau. De midler, der er gået til Pierre Dørge, er ikke midler, der er gået ind på hans konto hver måned. Det er midler, han har fået til at afholde omkostninger i forbindelse med orkestret, altså rejseomkostninger, teknisk udstyr, eller hvad det nu kan være. Men han har søgt på sit cpr-nummer, og derfor er det ham, der står som modtager.

- Gælder det så også for eksempelvis Lea Porsager, der er nummer to på listen?

- Hun har fået arbejdslegater, men har også fået til en række produktioner. Hun har eksempelvis som den eneste danske kunster været inviteret til en af de største og mest prestigefyldte udstillinger i verden, nemlig Documenta i Kassel, Tyskland. Det vægter højt, når danske kunstnere bliver inviteret til store udenlandske udstillinger og så søger produktionsstøtte hos os. Der vurderer vi så i udvalgene, om det er noget, der kan fremme dansk kunst i udlandet. Lea Porsager udstiller på museer over hele verden og er med til at fremme den danske kunst, og der har udvalgene så vurderet, at hun skulle have støtte.

- Hvordan sikrer I, at de her store beløb faktisk bliver brugt på kunst?

- Ved alle beløb over 100.000 kroner skal man aflægge regnskab. Ved alle beløb under 100.000 kroner skal man ikke aflægge regnskab for, men man kan blive udtaget til stikprøve. Ved arbejdslegater er det en anden sag. Der ligger det i tankegangen, at hvis man får et tre-årigt arbejdslegat, så er det netop for at give en arbejdsro i en periode, så der skal man ikke aflevere regnskab.

137 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere