Du er selv skyld i dit dårlige indeklima

Luftforurening og bilos udefra betyder langt mindre for hjemmenes indeklima end tændte stearinlys og mados

Følg Samfund

Stearinlys og madlavning er ifølge danske forskere de største forurenere af indeklimaet. Et lys kan give flere sodpartikler, end der er ved en meget trafikeret vej. Men omvendt gør rigtig grundig udluftning også en markant forskel.

De seneste fem år har Center for Indeklima og Sundhed i Boliger (Cisbo) med millionstøtte fra fonden Realdania arbejdet på at stoppe nogle af de store huller i den hidtidige viden om indeklimaet og dets effekt på helbredet.

- De fleste kilder til forureningen af indeklimaet er indendørs, og det meste bærer vi selv ind. Det slår professor Steffen Loft fra Institut fra Folkesundhed fast i en rapport, der samler resultaterne fra det femårige projekt op.

To tredjedel af vores tid opholder vi os i hjemmet, som dermed spiller en stor rolle for vores sundhed.

Steffen Loft peger især på partikelforureningen fra stearinlys, rygning, madlavning, elektriske apparater og brændeovne, men også afdampning fra byggematerialer, møbler og rengøringsmidler.

Ifølge en europæisk ekspertgruppe tabes der i Danmark årligt cirka 22.000 såkaldt sygdomsjusterede leveår på grund af dårligt indeklima på grund af især hjerte-kar-sygdomme.

Professor Torben Sigsgaard fra Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet har været centerleder på Cisbo.

- Vi mangler stadig beregninger på, hvad indeklimaet koster økonomisk på folkesundheden. Men vi er blevet meget klogere på en række områder og har fået sat fokus på, at der er konkrete muligheder for at gøre noget selv for et bedre indeklima, siger han.

Et nemt råd er at lufte ud. Ikke mindst i den mørke, triste vinterperiode, hvor danskerne hygger sig mest hjemme med stearinlys og god mad med tilhørende mados.

Men et enkelt vindue på klem er ifølge forsøg ikke nok. Lufter man ud med gennemtræk, så fjernes tre gange så meget af forureningen som via ét vindue.

Øvelsen skal helst gentages flere gange dagligt ikke mindst i ældre huse uden mekanisk ventilation.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+