Annonce:
Annonce:

Du er til grin: Ingen straf for ulovlige elpriser

Lovgivningen, der skal sikre, at danskere ikke betaler overpris for el, er så vag, at det kan være tillokkende at bryde den, mener ekspert i forsyningsret

Forsyningsselskaberne er blevet pålagt prisnedsættelser for 62 millioner kroner på baggrund af koncerninterne handler, skriver Rigsrevisionen. Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix
Forsyningsselskaberne er blevet pålagt prisnedsættelser for 62 millioner kroner på baggrund af koncerninterne handler, skriver Rigsrevisionen. Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Samfund

Kender du til selskaber, der udnytter interne handler til at presse priserne i vejret? Så kontakt journalisten her.

Danskernes elpriser er i mange tilfælde blevet pumpet op af ulovlige interne handler, mens Forsyningstilsynet har fået kras kritik for deres 'utilstrækkelige' kontrol af sektoren.

Det slog en rapport fra Rigsrevisionen for nylig fast.

Men selvom kontrollen har været utilstrækkelig, viser den, at selskaberne ikke har været bange for at bryde loven.

I halvdelen af de kontrollerede aftaler fandt tilsynet lovbrud på reglerne for koncerninterne handler.

Og Ekstra Bladet har talt med en ekspert i forsyningsret, der kritiserer lovgivningen for at være så blød, at det kan være tillokkende for selskaberne at malke danskerne med ulovlige handler.

Statsrevisorene finder det sandsynligt, at danskere har betalt overpris for forsyningsydelser i tilfælde, som Forsyningstilsynet ikke har opdaget og justeret. Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix
Statsrevisorene finder det sandsynligt, at danskere har betalt overpris for forsyningsydelser i tilfælde, som Forsyningstilsynet ikke har opdaget og justeret. Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix
 

Ingen straf for lovbrud
Selskaberne løber nemlig ikke nogen særlig risiko, når de laver disse ulovlige handler.

Annonce:

Hvis Forsyningstilsynet finder lovbrud i koncerninterne aftaler, bliver selskaberne nemlig pålagt en prisnedsættelse, der svarer til, at de havde handlet på konkurrencelignende vilkår i første omgang.

Og det kan få selskaber til at spekulere i at lave ulovlige handler, mener Bent Ole Gram Mortensen, professor ved juridisk institut på SDU, der har energi- og forsyningsret som forskningsområde.

- Der er et incitament (til at bryde loven, red.), hvis der ikke er tilstrækkelig straf, og det fremgår jo ikke ligefrem af loven, at der skulle være det, siger han.

Carsten Smidt, der er direktør i Forsyningstilsynet, mener ikke, at den bløde lovgivning giver et incitament til lovbrud. Han påpeger, at en del af straffen er at blive offentliggjort som nogle, der ikke følger reglerne.

Han kan dog godt følge Bent Ole Mortensen i, at sanktionerne ikke er afskrækkende.

Annonce:

- Der kan være en grundlag for at se på, om sanktionsmulighederne er skrappe nok. Der er altid en vurdering i, om skrappere sanktioner virker mere afskrækkende, og man derfor tænker sig om en ekstra gang, inden man indgår koncerninterne handler, siger Forsyningstilsynets direktør.

Carsten Smidt er dog uenig med Rigsrevisionen i, at tilsynet ikke har været tilstrækkeligt.

- I den periode har vi prioriteret nogle andre opgaver, som vi mener har været af langt højere betydning.

Sådan kan de pumpe priserne

I forsyningssektoren har elnetselskaber naturligt monopol på at transportere strøm, hvilket betyder, at de ikke skal konkurrere om kunderne med andre selskaber.

Samtidig er elnetselskaberne i mange tilfælde en del af en koncern, som har virksomheder i mange brancher, hvor der er almindelig konkurrence om kunderne.

Og det er denne sammenkobling, som får Rigsrevisionen til at skrive, at der er risiko for, at monopolselskaberne overfører midler til deres søsterselskaber gennem uforholdsmæssigt dyre aftaler, og at kontrollen af den er utilstrækkelig.

Når elnetselskaber med monopol køber ydelser af virksomheder i den samme koncern til overpris, kan de bruge omkostningerne til at hæve elprisen hos magtesløse danske elforbrugere.

På den måde kan de store koncerner - med virksomheder i mange forskellige brancher - få danskerne til at bidrage til koncernens andre selskabers midler gennem elregningerne.

Bøderne udebliver
Forsyningstilsynet har mulighed for at uddele bøder til selskaberne, men kun hvis de ikke efterlever de påbud, som tilsynet har givet dem.

Rigsrevisionen skriver, at der ikke er blevet anvendt bøder i perioden fra 2018 til 2021, da alle påbud er blevet efterlevet.

I samme periode har et selskab foretaget det samme lovbrud tre gange, mens der i et andet selskab er fundet ti tilfælde af lovbrud. Ingen af selskaberne har fået bødestraf for overtrædelserne.

Bent Ole Mortensen kalder det bekymrende, at der ikke er blevet anvendt bøder mod selskaber, der gentagne gange bryder loven.

- Man mangler en mulighed for at straffe dem, der konsekvent bryder loven, siger han.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Så er hun alligevel dansker

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: