Du har sat cykelhjelmen forkert hele livet

De fleste sætter hjelmen forkert på hovedet, og så hjælper den ikke, hvis man falder, siger Rådet for Sikker Trafik

De fleste sætter cykelhjelmen helt forkert. Foto: Peter Hove Olesen/Polfoto
De fleste sætter cykelhjelmen helt forkert. Foto: Peter Hove Olesen/Polfoto

Rigtig mange danskere bruger ikke deres cykelhjelm rigtigt. Alt for mange sætter nemlig hjelmen alt for langt tilbage i stedet for frem i panden.

- Mange sætter den sådan lidt kækt tilbage som en kasket. Men det må man ikke, for så dækker den ikke det vigtigste nemlig panden. Den skal sidde fast på hovedet, og den skal sidde vandret, siger seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik Lisbeth Sahl til Ekstra Bladet.

- Der er en regel, der siger, at den skal sidde to fingre over øjenbrynene, så den ikke blotter panden. Oftest, når man falder på cykel, falder man nemlig forover, så det er vigtigt, at man får beskyttet den del af hovedet, siger hun.

Rådet for Sikker Trafik er lige nu i gang med at lave en større kampagne om netop cykelhjelme. Og Lisbeth Sahl fortæller, at man skal være meget opmærksom, når man anskaffer sig en hjelm.

Foto: Rådet for Sikker Trafik
Foto: Rådet for Sikker Trafik

- Det nytter ikke noget, at du arver en fra din søster, bror eller ven, for de har ikke nødvendigvis samme hovedform eller størrelse som dig. Derfor er det vigtigt, at man finder en hjelm, der passer til ens hoved, og som sidder godt, siger hun og forsætter:

- En anden ting, som mange også glemmer, er at regulere i stropperne, der sidder under cykelhjelmen. Der skal kunne komme to fingre ind under. Mange cykelhjelme bliver for løse, når man bruger dem, derfor skal man huske at eftertjekke dem. For hvis den er for løs, så kan den altså dreje, når den får et slag, og så beskytter den ikke.

Rådet for Sikker Trafik har opgjort, hvordan de alvorligt tilskadekomne cyklister bliver ramt, når de falder på cykel.

- Her slår 22 procent altså hovedet. Hvis du falder og brækker en arm, så er det selvfølgelig smadder ærgerligt, og det gør ondt. Men du kan reparere den og få den i gips. Men hvis du skår dit hoved, så kan du altså ikke bare fikse det ligesom et arm og et ben, siger hun.

Gode råd fra Rådet for Sikker Trafik: Sådan skal cykelhjelmen sidde

- Hjelmen skal være rar at have på og passe til dit hoved. Selvom du har lyst til at vælge en smart model, så prøv alligevel nogle forskellige

- Jo mere behagelig hjelmen er, jo større er sandsynligheden for, at du tager den på hver dag. Synes du samtidig den er pæn, er chancen endnu større.

- Din hjelm skal sidde nærmest vandret på hovedet. Der skal være omkring to cm fra øjenbrynet til hjelmens forkant.

- Remmene skal være stramme, så hjelmen sidder godt fast, med det skal stadig være rart at have hjelmen på.

- Gør det til en vane at tjekke remmene en gang om ugen – også på dit barns cykelhjelm.

- Dit barn skal have en ny cykelhjelm, når den gamle ikke længere dækker panden og resten af hovedet tilstrækkeligt.