Du kan stadig nå at købe en elbil uden afgifter

Elbilbranche regner med slutspurt, inden stop for afgiftsfrihed bremser salget efter nytår, lyder det.

Der er mange penge at spare ved at købe en Tesla S som denne før årsskiftet. (Foto: AP)
Der er mange penge at spare ved at købe en Tesla S som denne før årsskiftet. (Foto: AP)

Danske bilister, der gerne vil køre på strøm frem for diesel eller benzin, har indtil nytår til at få købt og leveret en elbil, hvis de vil undgå at betale afgifter.

Det er ifølge Skatteministeriet konsekvensen af den elbilaftale, som regeringen fredag blev enige med Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og De Radikale om. Elbilbranchen forventer, at salget vil stige frem til nytår for herefter at gå ned i gear.

- Erfaringerne viser, at der bliver hamstret, når et lempeligt vilkår for elbiler står til at forsvinde, siger Lærke Flader, branchechef for Dansk Elbil Alliance, som er en del af Dansk Energi.

- I Norge havde man en klausul i lovgivningen, der sagde, at afgiftsfritagelsen vil høre op, når der var blevet solgt 50.000 elbiler. Det medførte en vældig hamstring af elbiler, siger Lærke Flader.

Se også: Tesla utilfreds med ny aftale: Rammer diskriminerende hårdt

Hun tilføjer, at den norske regering i foråret alligevel valgte af forlænge afgiftsfritagelsen frem til 2020. Fredag valgte et politisk flertal i Folketinget det modsatte.

Elbilerne bliver indfaset i afgiftssystemet over de næste fem år. Aftalen går hårdest ud over de dyreste modeller, som især findes hos elbilproducenten Tesla.

- Vi har biler på lager og forventer, at vi kommer til at have et stærkt salg i de sidste tre måneder af i år, så længe vi kan levere biler, siger Esben Pedersen, kommunikationschef hos Tesla.

Tesla S-bil. (Foto: Polfoto) Politik - 9. okt. 2015 - kl. 14:40 Aftale om elbiler er på plads

Luksuselbilen er blevet et stort hit blandt velstående danskere, men det kan afgiftstigning lave om på (Foto: Polfoto/ Niels Hougaard) Dansk politik - 9. okt. 2015 - kl. 16:28 Se det vilde prishop på Tesla

Her har den seneste tids usikkerhed om afgiftssystemet allerede fået salget til at stige.

- Markedet reagerer selvfølgelig på de politiske udmeldinger, så det mersalg, vi har set de seneste måneder, er ikke repræsentativt for markedet, siger Esben Pedersen.

Han forventer da også, at salget hos Tesla vil dykke over 90 procent, når elbiler gradvist bliver sidestillet med almindelige biler i afgiftssystemet fra næste år.

- Det bliver svært at sælge elbiler med lang rækkevidde efter nytår. Fra 1. januar kommer vi til at levere biler, der er bestilt før 9. oktober i år, men vi kommer ikke til at have et særlig stort nysalg, siger Esben Pedersen.

Hos BMW Danmark har man endnu ikke fået overblik over fredagens elbilaftale.

Men ifølge Mette Lolholm, pressechef for BMW Danmark, vil man godt kunne få leveret en elbil, mens den endnu er fritaget for afgifter.

- Vores leveringstid svinger meget, men i øjeblikket vil man godt kunne få leveret en elbil inden nytår, hvis man bestiller i oktober, siger hun.

Alle elbiler, som er købt senest 8. oktober, hører under de gamle regler og slipper for afgifter, uanset om de først bliver leveret og registreret efter nytår. Dog er seneste frist 1. juli 2016.

47 kommentarer
Vis kommentarer