Du vil ikke tro dine egne øjne: Sådan et isbjerg har du aldrig set før

Det amerikanske rumagentur NASA har taget et usædvanligt billede af et totalt firkantet isbjerg på en rutineflyvning over Antarktis

Isen smelter på polerne. I artiklen kan man se det usædvanlige firkantede isbjerg, der har revet sig løs fra ishylde i Antarktis. (Foto: Ritzau/Scanpix)
Isen smelter på polerne. I artiklen kan man se det usædvanlige firkantede isbjerg, der har revet sig løs fra ishylde i Antarktis. (Foto: Ritzau/Scanpix)

Normalt forestiller man sig isbjerge i store, fantasifulde formationer - lidt ligesom bjerge. Men i Antarktis er der netop fundet et usædvanligt isbjerg, der er fuldstændigt rektangulært med en glat overflade. Det virker umiddelbart, som om isbjerget er en del af en science-fiction-film. Men det er faktisk helt naturligt og vaskeægte.

Det skriver flere medier heriblandt BBC. Washington Post og CNN

Det firkantede isbjerg er mere end 1,6 kilometer langt. (Foto: NASA)
Det firkantede isbjerg er mere end 1,6 kilometer langt. (Foto: NASA)
 

Den amerikanske rumfarts-organisation NASA har også lagt et opslag ud på twitter, hvor de fortæller, at det er NASA, der står bag det usædvanlige fotografi af det firkantede isbjerg. 

NASA har skrevet følgende tekst til opslaget:

'Fra gårsdagens '#IceBridge flyvetur: Et firkantet isbjerg kan ses til højre, flydende i havisen tæt ved Larsen C ishylden. Isbjergets skarpe vinkler og flade overflade indikerer, at det angiveligt for nylig har revet sig løs fra ishylden.'

Det rektangulære og glatte isbjerg flyder rundt i et ishav nær Larsen C-ishylden, der er den fjerde største ishylde i Antarktis. En ishylde er et stort, flydende stykke is, der er forbundet med et stykke land. Larsen-ishylden er dog ligesom flere andre ishylder i Antarktis i opbrud.

Til Washington Post fortæller den amerikanske forsker Twila Moon, hvorfor isbjerget har fået en firkantet form.

- Når is fra en stor gletsjer er i kontakt med havbunden, er der en friktion fra havbunden, der forårsager, at isstykkerne brækker af på forskellig måde og derfor skaber forskellige isbjerge.

-.Men når et isbjerg brækker sig løs fra en flydende ishylde som Larsen C, er der ingen friktion fra havbunden, der påvirker, hvordan isbjerget brækker af. Og det er derfor, de firkantede isbjerge kan formes.

BBC skriver, at det er vanskeligt at bedømme, hvor stort det firkantede isbjerg egentlig er ud fra fotoet. Men eksperter har peget på, at det angiveligt er mere end 1,6 kilometer langt.