Dumpede priserne på smøger: - Det er en skandale

Tobaksgiganten Philip Morris dumpede priser på cigaretter efter afgiften blev hævet. Nu er finten konstateret ulovlig. Sundhedsordfører kalder sagen for en skandale

Pressemedarbejder i tobaksgiganten Philip Morris Christopher Arzrouni beklager, at man har dumpet tobakspriserne i strid med lovgivningen. Han mener dog også, at Skattestyrelsen har et ansvar. Foto: Tariq Mikkel Khans
Pressemedarbejder i tobaksgiganten Philip Morris Christopher Arzrouni beklager, at man har dumpet tobakspriserne i strid med lovgivningen. Han mener dog også, at Skattestyrelsen har et ansvar. Foto: Tariq Mikkel Khans

Ved du noget? Send os dit tip på skov@eb.dk

Siden afgifterne på smøger 1. april steg med 15 kroner, har det danske cigaretmarked været centrum for en beskidt krig mellem tobaksproducenterne om de danske kunder.

DR afslørede, at den asiatiske tobaksgigant Japan Tobacco International valgte at omgå forbuddet ved i strid med dansk lovgivning at sende billige cigaretter med gamle afgifter på markedet, mens grossister op til prisstigningen hamstrede store lagre af smøger med gamle banderoler.

Smøger der indtil lagrene slipper op fortsat kan sælges til prisen før 1. april.

Derved har de prisstigninger på omkring 15 kroner for en pakke cigaretter, som politikerne indførte for at få særligt færre børn og unge til at begynde på smøgerne i realiteten været uden virkning.

Solgte smøger med underskud
I et forsøg på at følge konkurrencen dumpede tobaksproducenten Philip Morris, der på det danske marked blandt andet forhandler mærker som Skjold og Malboro, prisen på sine cigaretter.

Med de nye afgifter burde en pakke Malboro gå fra at koste 41 kroner til 55 kroner, men Philip Morris træk betyder, at en pakke Malboro i dag fortsat kan købes til 41 kroner.

En pakke Skjold koster i dag 38,4 kroner. Den burde med de nye regler koste mindst 53 kroner.

Derved sætter Philip Morris i realiteten penge til, hver gang de sælger en pakke smøger.

Men den manøvre er i klokkeklar strid med dansk lovgivning. Det slår Skattestyrelsen fast, efter selvsamme styrelse ved en fejl i en periode har godkendt, at Philip Morris i månedsvis har dumpet priserne.

'Cigaretter, der sælges lovligt i Danmark, er forsynet med et stempelmærke, der viser, at afgiften er betalt. Af tobaksafgiftsloven fremgår, at afgiftsmærkeprisen ikke må være lavere end tobaksafgiften plus moms – aktuelt 44,00 kr,' skriver Skattestyrelsen i en pressemeddelelse.

Dumpede priserne: - støtter højere afgifter

Hos Philip Morris beklager man, at man systematisk har overtrådt dansk lovgivning, men afviser et hvert ansvar.

- Vi retter selvfølgeligt ind. Vi må konstatere, at Styrelsen justerer sin praksis. Vi har været åbne og ærlige om de priser vi tog. Vi har anmodet om at købe afgiftsmærker og fået lov at købe dem. Derfor har vi regnet med, at den praksis var i orden, siger pressemedarbejder i Philip Morris Christoffer Azrouni i et interview med Ekstra Bladet.

- Hvordan kan I ikke have sat jer ind i lovgivningen?

- Vi havde troet, der var en anden praksis. Hvis vi havde troet noget andet, havde vi aldrig sænket priserne.

- Det står ret klart i tobaksafgiftsloven, at det må man ikke?

- Det er ikke os, men myndighederne der skal tolke på det.

- Hvorfor har I valgt at sælge cigaretterne med underskud?

- Vi blev udsat for at være i et marked, hvor vi havde høje priser og stort set alle andre havde lave priser. Efter vi hævede priserne til 61 kroner, kunne vi konstatere, at vores konkurrenter havde lavere priser.

- Vi så på et marked med en konkurrencer med produkter til lavere afgifter. Det er en situation vi ikke kan have. Vi kan ikke konkurrere på markedet, hvis vores priser systematisk er højere end andres. Derfor satte vi vores priser ned, samtidig med at vi betalte den fulde afgift.

- Det allerførste der står på jeres hjemmeside er, at 'Philip Morris vil gøre Danmark røgfri'. Hvordan hænger det sammen med at I dumper priserne i forlængelse af, at regeringen indfører afgifter, der har til formål at sænke salget af smøger i Danmark?

- Vi er meget store tilhængere af højere afgifter på cigaretter. Vi støtter at afgifterne på cigaretter stiger, og vi støtter også at afgifterne slår igennem i priserne, fordi vi har den indstilling at højere priser på cigaretter vil få rygerne til at tænke sig om, så de stopper eller skifter til røgfriprodukter eller e-cigaretter.

- Det giver da ikke nogen mening, når I samtidig dumper priserne på cigaretter?

- Jo det gør det, fordi vi har en forretning på cigaretter og de penge vi tjener på cigaretter overfører vi til udvikling og salg af røgfriprodukter. Det er ligesom da DONG/Ørstad tjente penge på kulkraftværker, som de investerede i havvindmølleparker.

- Hvor mange prisdumpede cigaretter har i solgt siden april?

- Nej det har vi ikke tal på. Det er helt nyt for os.

- Nyt for jer?

- Ja det er nyt, vi fandt ud af det (at manøvren med at sælge cigaretterne til underpris af de danske afgifter, red.) igår.

- Ændringerne i tobaksafgiftsloven trådte i kraft 1. april. Hvorfor har I ikke læst den nye lov igennem og haft styr på, hvordan den hang sammen?

- Men det har vi faktisk. De bestemmelser du refererer til er ikke nye. Det nye ligger i afgiftsniveauerne.

- Men er det så ikke endnu mere pinligt, at I ikke kender den gamle lovgivning?

- Den gamle lovgivning har ikke være relevant i mange, mange år, fordi der ikke har været afgiftsstigninger i mange, mange år. Det er lidt gået i glemmebogen.

- Så I har nogle jurister inde ved jer, der sidder med røde ører, fordi de har glemt den gamle lovgivning?

- Jeg tror der er mange jurister flere steder, der ærgrer sig, men vi er ikke glade for den her situation.

Sundhedsordfører raser: Skandale
Skattestyrelsens brøler og Philip Morris udnyttelse af selv samme får sundhedsordfører Per Larsen fra de Konservative op i det røde felt.

I alt er ni millioner pakker cigaretter blevet udstyret med de forkerte banderoller udstedt af Skattestyrelsen.

'Det er en skandale! Og det vil betyde, at flere børn starter med at ryge,' skriver han blandt andet på Twitter.

Her skriver han også, han nu har indbragt sagen for skatteminister Morten Bødskov.

Skattestyrelsen i bøn til tobaksindustrien

Underdirektør i Skattestyrelsen Anne Sofie Hedemann beklager, at myndigheden har godkendt Philip Morris ulovlige dumpning af priserne.

Her kunne man ikke i sin vildeste fantasi forestille sig, at producenterne ville sælge deres produkter til en pris under de 44 kroner, som staten tager i moms og afgifter.

- Vi har simpelthen ikke kontrolleret, hvad cigaretterne har kostet ude i butikkerne. Det vi har kontrolleret, har været om afgifterne var afregnet korrekt til statskassen, og det har vi konstateret, at de er, siger Anne Sofie Hedemann til Ekstra Bladet.

Hun opfordrer Philip Moris til at række ud til Skattestyrelsen for at få ombytte de banderoller, der endnu ikke er trykt på cigaretpakker til nye med korrekt prissætning.

- Vi tilbyder nu tobaksindustrien at de kan sende mærkerne tilbage, også sender vi afgifterne retur.

- Samtidig kigger vores jurister på, om vi kan trække stempelmærkerne tilbage. Kan vi ikke det appelerer vi til producenterne om, at de holder op med at bruge stempelmærkerne, der har en for lav pris påtrykt, siger underdirektør i Skattestyrelsen Anne Sofie Hedemann.

Ved du noget? Send os dit tip på skov@eb.dk