Annonce:
Annonce:

Dumper elselskabers skjulte gebyrer: - Det er uacceptabelt

En stor del af de danske elselskaber gør det umuligt for forbrugerne at kende de egentlige priser for deres elaftale, lyder kritikken

Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix
Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Samfund

Svært at gennemskue. Aggressiv markedsføring. Telefonsælgere, der lokker og presser forbrugerne til at skifte selskab, uden at oplyse nok om de faktiske priser.

Det er hårde ord, som de danske elselskaber får med på vejen af Forbrugerrådet Tænk, der har haft 37 selskaber under luppen.

20 elselskaber dumper testen for kke at oplyse forbrugerne om det såkaldte spottillæg.

Skjuler prisen
Der er tale om en ekstraudgift, som kunder med variable elaftaler skal betale. Den er kunderne nødt til at kende, før de kan træffe en beslutning om, hvor de vil have deres el fra, mener politisk medarbejder i Forbrugerrådet Tænk Christian Sand:

Annonce:

- Det er uacceptabelt, at flere elselskaber ikke vil oplyse eller bekræfte, hvad de tager i spottillæg. Det betyder simpelthen, at de sælger en vare, som de ikke vil oplyse prisen på. Det gør det umuligt at udregne en pris, der kan sammenlignes med andre priser.

Derudover skal forbrugerne også betale forskellige typer gebyrer og tillæg hos flere elselskaber.

Det kan betyde, at selve abonnementsprisen fremstår som lav. Til gengæld skal man også betale et månedligt betalingsgebyr eller lignende, som hæver den samlede pris.

Abonnementstyper

Hos dit el-selskab kan du vælge mellem flere abonnementer.

Du kan vælge en aftale med variabel pris; her betaler du dags- eller timepris for den strøm, du bruger. I denne tid kan den som bekendt ryge op og ned og variere med adskillige kroner for en kilowatttime, og du kan derfor ikke forudsige, hvad din strømregning vil lyde på. 

Du kan også få en fastpris-aftale, hvor du betaler en foruddefineret pris, der gælder for typisk én, tre eller seks måneder.  

Umuligt at overskue
Derfor er det umuligt at overskue og sammenligne priserne hos de forskellige elselskaber, pointerer Forbrugerrådet Tænk i sin test.

Christian Sand mener derfor, at elselskaberne er nødt til at gøre alle priser tilgængelige:

Annonce:

- Det er noget, som vi kun kan opfordre flere selskaber til at gøre. Elprisen er noget, som forbrugerne er begyndt at interessere sig for i meget høj grad, og derfor skal det også være tydeligere, hvordan elpriserne er sammensat. Vi mener, at alle priser og gebyrer tydeligt skal fremgå på selskabernes hjemmesider og ved indgåelse af en elaftale. Det vil sige spottillæg, abonnementspris og alle gebyrer uanset art.

Det kan være svært at gennemskue el-junglen i disse tider, men der er flere tommelfinger-regler, som du bør kende. Bliv klogere her.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Nej, transkønnnede kan ikke skifte fra mande- til kvindefængsel
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: