Dykkere finder guldskat til 30 millioner

En gruppe dykkere fik jackpot i havet og fandt 300 år gamle mønter

Her kan du se mønterne blive fundet på havbunden. (Video: AP)

Dykkere fra Florida har fundet en sjælden og meget værdifuld guldskat i havet omkring Vero Beach, der stammer helt tilbage fra 1700-tallet. Det skriver Florida Today.

Dykkerne har netop annonceret, at de i slutningen af juli fandt 350 mønter, der gik tabt, da den spanske flåde sank i en voldsom orkan i 1715. Ni af mønterne blev lavet specielt til Spaniens daværende Konge, Filip den 5. og er hver 300.000 dollars værd (svarende til cirka 2 millioner danske kroner).

Mønterne blev fundet af gruppen '1715 Fleet - Queens Jewels, LLC', der arbejder med at udforske og genoprette de berømte skribsvrag i Florida. William Bartlett, der var en af dykkerne bag fundet, har meget svært ved at få armene ned af begejstring.

- Et fund som det her er ligesom at vinde en guldmedalje i OL, siger han til Florida Today.

(Foto: 1715 Fleet - Queens Jewels, LLC / Facebook)
(Foto: 1715 Fleet - Queens Jewels, LLC / Facebook)

Gruppen har særlige 'bjærgnings-rettigheder' i forbindelse med flåden fra 1715, hvor i alt 11 skibe gik ned og mere end 1.000 mennesker mistede livet. Skibene rejste fra Havana til Spanien med de mange skatte, der til sammen har en værdi på cirka 400 millioner dollars.

Det hele gik dog tabt i havet, og derfor dukker der med jævne mellemrum værdifulde skatte op i området. Ifølge Brent Brisben, der er medstifter af gruppen, er der indtil videre fundet skatte for 180 millioner dollars i alt.

Derfor er der stadig mange værdifulde skatte, som endnu ikke er fundet. Heriblandt 'dronningejuvelerne', der tilhørte kongens anden kone. Dykkergruppen ved, at interessen for deres arbejde er stor.

- Folk elsker historier om skatte. Det giver genlyd hos alle - alle befolkningsgrupper, ung som gammel, rig som fattig, siger Brent Brisben til Florida Today.

De får dog ikke lov til at beholde hele skatten selv. Delstaten Florida har krav på 20 procent, som bliver udstillet på museer.

(Foto: 1715 Fleet - Queens Jewels, LLC / Facebook)
(Foto: 1715 Fleet - Queens Jewels, LLC / Facebook)
 

39 kommentarer
Vis kommentarer