68-årige Lars Larsen vil ikke lade sine to børn, Mette og Jacob Brunsborg, arve milliardkoncernen Jysk, når han en dag går bort.
Det fortæller han til Berlingske Business.
I stedet har han i et testamente sørget for, at det bliver Jysk-koncernen selv, der kommer til at arve det meste. Og det skal forstås på den måde, at en nyoprettet fond med navnet Lars Larsens Jysk Fond skal drive selskabet Jysk og de øvrige selskaber, som Lars Larsen driver direkte eller indirekte - nemlig Idémøbler, Bolia.com og Himmerland Golf og Spa Resort.
Det har taget Lars Larsen lang tid at arbejde på testamentet, fortæller Lars Larsen til Berlingske Business.
- I mit syvårige testamentearbejde er der taget hensyn til alt, siger han.
Jysk-barnet skal arve sig selv
Magten skal efter planen gives videre til en professionel fondsbestyrelse og ikke til Lars Larsens børn. Det skal være med til at sikre Jysks overlevelse mange år ud i fremtiden.
- Jeg har set nok elendigheder omkring de gamle systemer, hvor det altid er den førstefødte, der skal overtage en virksomhed. Og det ville da være meget mærkeligt, hvis det lige skulle være den bedste, siger Lars Larsen til Berlingske Business.
- Jysk er også mit barn. Den skal også have sin del af arven. Og den får langt den største del. Det er i fuld forståelse med mine to børn. De skal nok få, så de lever godt, det er der ingen problemer i. Men de skal acceptere, at det først og fremmest er Jysk, der skal bruge økonomien for at få os gjort worldwide.
Svært at være rig
Lars Larsen er blandt Danmarks rigeste personer. Han stiftede Jysk Sengetøjslager for 37 år siden og menes i dag at besidde en formue på omkring 26 milliarder kroner. I dag består Jysk af mere end 2400 butikker i 44 lande. I 2015 solgte koncernen sengetøj og relaterede varer for 21,9 milliarder kroner. Årsresultatet før skat var på 2,8 milliarder kroner.
Lars Larsen fortæller til Berlingske Business, at det godt kan være, at det er svært at være fattig. Men ifølge ham selv er det ikke meget lettere at være rig.
- Den dér med, at det er svært at være fattig... Det er saftsusemig også svært at være rig. For man skal gøre det på den rigtige måde, siger Lars Larsen.

Vælger selv sin afløser
Fondens vedtægter er sendt til godkendelse hos Erhvervsstyrelsen. Og af dem skulle det blandt andet fremgå, at der i forbindelse med beslutninger i fonden skal 'tages hensyn til de tilkendegivelser eller ønsker, som måtte foreligge fra Lars Larsen i dennes testamente og øvrige dokumenter, der måtte være oprettet i forbindelse med dennes generationsskifte'.
I første omgang består fondens bestyrelse af Lars Larsen som formand og dennes hustru Kristine Brunsborg og tre eksterne medlemmer, skriver Berlingske Business. De er direktør Hans Henrik Kjølby, advokat Uffe Baller og direktør Vagn Iversen.
Lars Larsen kaster lange skygger
Vedtægterne fortæller videre, at Lars Larsen har ret til at vælge sin egen og sin hustrus efterfølgere. De to skal have tilknytning til familien.