Dyreaktivist: Storvildtjægernes tid er forbi

Alle former for trofæjagt bør forbydes, siger dyrerettighedsbevægelsen Peta efter drabet på løven Cecil

Drabet på løven Cecil har forarget mange. Foto: (Paula French via AP)
Drabet på løven Cecil har forarget mange. Foto: (Paula French via AP)

Alle former for jagt på vilde dyr for at sikre sig trofæer i form af skind, udstoppede hoveder, gevirer og andet bør omgående forbydes. Det kræver organisationen Peta, der kæmper for dyrs rettigheder.

Gruppens leder, Ingrid Newkirk, fordømmer trofæjagt som et hæsligt tidsfordriv, der udøves af rige og afstumpede folk på jagt efter spænding i tilværelsen.

- Du har den her slags sofakartoffel-jægere, som tager over til Afrika og vifter folk om næsen med en masse pengesedler, siger hun til den amerikanske tv-station CNN.

Byttedyrene bliver derefter nærmest serveret på et fad for jægerne, mener hun.

- Nogle gange skyder de faktisk en løve eller et næsehorn, mens det sover. Det er meget almindeligt for dem at skyde om natten, fordi de så kan bruge lys til at blænde dyret, der er dukket op for at spise, siger hun.

Udtalelserne kommer efter en amerikansk tandlæges drab på Zimbabwes mest elskede løve, Cecil, for nylig.

Den gamle hanløve var fredet, men blev angiveligt lokket ud af det reservat, hvor den var en stor turistattraktion.

Her blev den først forsøgt nedlagt med bue og pil. Senere gjorde den amerikanske trofæjæger arbejdet færdig ved at skyde det store kattedyr med gevær.

Sagen har vakt harme verden over. Ingrid Newkirk er også vred, og den engelske aktivist tegner ikke noget kønt billede af storvildtjægerne.

- Det er grimme amerikanere og afskum fra Europa. Vi er nødt til at slippe af med det, siger hun.

- De kunne give penge til landsbyer, de kunne starte programmer, de kunne gøre noget nyttigt - men de gør det ikke. De giver dem til et safariselskab, der sandsynligvis ejes af nogle få, ofte hvide, og de får pengene.

Zimbabwe har krævet Cecils banemand, Walter Palmer, udleveret til retsforfølgelse. Og det er kun rimeligt, mener Ingrid Newkirk.

- Han må stå til ansvar. Men han er en kujon. Jeg ønsker ham gjort ansvarlig for sine forbrydelser, og jeg vil have sat en stopper for den slags forbrydelser begået af trofæjægere, siger hun.

57 kommentarer
Vis kommentarer