Dyrevenner får rekordmange henvendelser om dumpede dyr

Som noget nyt ser Dyrenes Beskyttelse også hunde blandt rekordmange efterladte kæledyr

Antallet af henvendelser til Dyrenes Beskyttelse om dyr, der efterlades i papkasser, transportkasser og lignende, er rekordhøjt i 2021. Det kan ifølge familiedyrschef Jens Jokumsen hænge sammen med, at flere har anskaffet sig kæledyr under coronaepidemien uden at være klar over, hvad det indebærer. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Antallet af henvendelser til Dyrenes Beskyttelse om dyr, der efterlades i papkasser, transportkasser og lignende, er rekordhøjt i 2021. Det kan ifølge familiedyrschef Jens Jokumsen hænge sammen med, at flere har anskaffet sig kæledyr under coronaepidemien uden at være klar over, hvad det indebærer. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Følg Samfund

Dyrenes Beskyttelse har i 2021 fået et rekordstort antal henvendelser om kæledyr, der er blevet efterladt, eksempelvis i papkasser.

630 henvendelser om op mod 1400 dyr er det ifølge familiedyrschef Jens Jokumsen blevet til, hvor det har ligget på 500-550 henvendelser de tre foregående år.

- Det bedste bud er, at der er kommet flere nye kæledyrsejere til. Vi ved, at mange har anskaffet sig kæledyr under coronaepidemien. Vi kan ikke afvise, at nogle af ejerne er blevet lidt overraskede over, hvad det kræver at have dyr, og så opgiver det igen, siger han.

Det er især katte og kaniner, der bliver efterladt i papkasser. Men som noget nyt ser Dyrenes Beskyttelse også flere hunde, der bliver efterladt.

Eksempelvis blev der en kold efterårsdag fundet en seks uger gammel malteserhvalp i en papkasse foran Vangede Dyreklinik.

Hvalpen viste sig at have vand i hovedet i meget alvorlig grad og måtte aflives kort tid efter.

En anden hvalp blev fundet efterladt på en tankstation i Helsingør. Den var blevet efterladt i en transportkasse med en besked om, at ejerne ikke måtte tage hvalpen med ind i Sverige, da den var for lille til at få vaccination mod rabies.

Størstedelen af de dumpede dyr bliver ifølge familiedyrschefen reddet og formidlet videre til nye ejere.

Men Jens Jokumsen finder det tankeløst at efterlade dyrene på den måde.

- Det er fuldstændig uansvarligt. Man ved ikke, hvor lang tid der går, før dyret bliver fundet. Eller om der kommer et rovdyr forbi og ødelægger kassen, siger han.

Det er også en overtrædelse af dyrevelfærdsloven og kan udløse en bøde eller i værste fald fængsel.

Hvis man når til den erkendelse, at man ikke kan passe på sit kæledyr, bør man ifølge familiedyrschefen tage kontakt til et internat og lave en aftale om overdragelse af dyret.

Det er ifølge Jens Jokumsen afgørende, at man gør sig klart, hvad man går ind til, når man anskaffer sig et dyr.

- Man skal stille sig selv spørgsmålene: Har jeg tid, plads og overskud til at tage mig af dyret - også de næste mange år, siger han.

Dyrenes Beskyttelse har ti internater landet over, og de har fra januar til december i år fundet nye hjem til 6800 dyr.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Langt de fleste pampere ender heldigvis med at blive drivvåde