Dyrlæge: Stop med at behandle dyr som mennesker!

Dyrlæge advarer mod at lade sig narre af nuttede dyreklip og opfordrer folk til at lade dyr være dyr

Selvom du elsker dit dyr overalt på jorden, så lad være med at tillægge dyret menneskelige egenskaber, mener Lise. Foto: Peter Clausen
Selvom du elsker dit dyr overalt på jorden, så lad være med at tillægge dyret menneskelige egenskaber, mener Lise. Foto: Peter Clausen
Følg Samfund

For nyligt fangede en populær hunde-video dyrlæge Lise Rovsings opmærksomhed. Man ser en hund ligge på en briks med håndklæder over sig, mens den får massage i stearinlysenes skær. Videoen har fået tusindvis af likes og millioner af visninger på Facebook, men det er et skræk-eksempel på menneskeliggørelse af dyr, som skal stoppe nu, mener Lise Rovsing fra Dyreklinikken Artemis.

- Menneskeliggørelse af dyrene, er det noget, vi skal snakke om?

- Ja, det synes jeg. Jeg har dedikeret mit liv til, at dyrene skal have det bedre, og det handler ikke kun om, at de ikke skal være syge. De skal også have det godt i den daglige trivsel, og der skal man passe på med at menneskeliggøre dem og tillægge dem menneskelige egenskaber. Det er ikke godt for dem.

- Hvorfor er det et problem?

- Hunden på briksen for eksempel, den var fuldstændigt frataget sine naturlige instinkter. Den lå helt unaturligt med et klæde over hovedet, og det er slet ikke godt for en hund. Man skal ikke hylde og tale den slags ting op. I langt de fleste tilfælde er der enten noget galt med dyret eller også er situationen forceret, hvis et dyr gør noget skørt eller ekstremt.

(Du kan se det omtalte klip herunder)

- Kan der ikke være klip, som er uskyldige nok?

- Jo, der er masser af søde og sjove klip, som vi endelig skal blive ved med at se, men det er ikke det samme. Folk skal bruge deres sunde fornuft og sige fra, hvis de ser noget, der ikke er okay, og det ønsker jeg at skabe mere fokus på. Jeg forlanger ikke, at man skal sidde og overfortolke alle klip, man ser, men bare tænk over, at hvis det ser meget sjovt ud, så ligger der nogle gange noget bag opførslen, der ikke er godt for dyret.

- Er folk også slemme til at menneskeliggøre deres dyr i det daglige?

- Jeg synes faktisk, at danskerne er blevet meget opmærksomme på ikke at gøre det, og mange er gode til at bevare fire poter på jorden og lade dyr være dyr. Det er rigtig positivt. Vi skal ikke have amerikanske tilstande, hvor folk tager deres hund på spahundehotel og bærer rundt på dem som små børn. Det går udover dyret.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen slipper med skrækken og lader andre tage skraldet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind