E-handel: Hul i loven freder udenlandske moms-skyldnere

Skat må ikke bruge oplysninger, der kan fælde en del af de udenlandske firmaer, der unddrager sig dansk moms

Følg Samfund

Udenlandske e-handel-firmaer, der ikke betaler den moms, de skal i Danmark, kan foreløbigt læne sig tilbage og tage den med ro.

Skat kan ellers spore skyldnerne ved hjælp af de danske køberes kreditkort, men på grund af et hul i skattelovgivningen, må Skat ikke bruge kreditkortoplysningerne i momssager.

Helt konkret er problemet, at det af skattekontrolloven kun fremgår, at de indhentede oplysningerne om, hvor danskerne har handlet i udenlandske webshops, kan bruges til skatteligningen.

Der står intet om, at de kan bruges i momssager, og så er der ikke hjemmel i lovgivningen.

I Foreningen for Dansk internet Handel (FDIH) er administrerende direktør Annette Falberg målløs over situationen.

- Det er simpelthen tåbeligt. Vi er lamslåede over, at det kan lade sig gøre at spore pengene, men at det på grund af en teknikalitet i loven ikke er muligt at opkræve dem, siger hun.

Samme toner lyder fra Dansk Erhverv, der i et nyt estimat baseret på Skatteministeriets egne tal fra 2013, vurderer, at Danmark årligt går glip af 700 millioner kroner fra udenlandske firmaer, der unddrager sig momsen.

Og dertil kommer den skade den manglende moms påfører de danske e-handel-firmaer, påpeger politisk konsulent i Dansk Erhverv Marie Louise Thorstensen

- Det er et problem for de danske netbutikker, der ender i et ulige konkurrenceforhold, når udenlandske netbutikker kan snige sig uden om at afregne den danske moms. Så kan de jo udbyde den samme vare til en lavere pris, siger hun.

Skatteminister Benny Engelbrecht (S) holder ferie og har derfor ikke mulighed for at studere problematikken nærmere. I en skriftlig kommentar til Ritzau erklærer han sig dog villig til at se på sagen:

- Det er interessant, at erhvervslivet og brancheorganisationer tilsyneladende vil give Skat yderligere kontrolbeføjelser. Jeg vil derfor bede mit ministerium overveje forslaget om at give Skat flere muligheder for at kontrollere internethandlen med udenlandske internetbutikker, siger han.

De toner fra ministeren vækker glæde i Skat, hvor man ifølge underdirektør Orla Riishede følger momsprovenuet fra e-handel nøje.

- Skat har allerede mange muligheder for at kontrollere, at momsen ved e-handel bliver betalt, men hvis skatteministeren er villig til at se på muligheden for, at Skat kan få bedre hjemmel i sager om moms fra udlandet, så er det bestemt noget, vi vil hilse velkomment, siger han.

Sidste år fik Skat 730 millioner ind i moms fra udenlandske e-handel-virksomheder.

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.