ECB sænker renten til minus 0,5 procent

Den Europæiske Centralbank, ECB, sænker sin indlånsrente til minus 0,5 procent og starter opkøb af obligationer for 20 milliarder euro om måneden

Følg Samfund

Den Europæiske Centralbank, ECB, har som ventet torsdag præsenteret en pakke med rentesænkning og opkøb af obligationer, der skal hjælpen væksten på vej i eurozonen.

Banken sænker sin indlånsrente fra minus 0,4 procent til minus 0,5. Samtidig sættes der gang i et nyt program for opkøb af obligationer. Programmet begynder 1. november og skal købe for 20 milliarder euro hver måned.

Den negative indlånsrente er den rente, som banker i eurozonen betaler for at have deres overskydende penge stående hos ECB. Den har i sidste ende betydning for renterne på opsparinger og boliglån.

En endnu lavere rente skal tilskynde bankerne til at låne flere penge ud, hvilket håbes at sparke gang i økonomien.

Tiltaget er omdiskuteret, og flere regeringer har ifølge nyhedsbureauet Reuters advaret ECB mod at lempe pengepolitikken for meget.

Økonomer i Danmark har også noteret, at en lempelse nu kan blive et problem, hvis en økonomisk krise kommer, før pengepolitikken igen er strammet.

I Danmark plejer Nationalbanken, der blandt andet har som opgave at holde kronekursen tæt på eurokursen, at følge trop på ECB's beslutninger.

Derfor kan der være lagt op til en lavere rente herhjemme. Renten i Danmark er aktuelt på minus 0,65 procent og er ikke blevet sænket siden 2015.

Det betyder de lave renter for danske boligejere

Den Europæiske Centralbanks rente har blandt andet indflydelse på økonomien hos danske boligejere. Den Europæiske Centralbank (ECB) har torsdag sænket sin indlånsrente med 10 basispoint. Det betyder, at den nu er på minus 0,5 procent.

Her kan du læse mere om, hvad renten i ECB kan betyde for dig:

* Lave renter i Europa vil sikre lave danske boligrenter.

* Under normale omstændigheder følger Nationalbanken i Danmark renteændringerne i ECB, fordi den danske krone er bundet i fast kurs til euroen.

* ECB går efter en inflation på knap to procent. ECB kan sætte renten ned for at få inflationen op.

* Ligger inflationen for lavt, vil forbrugerne holde igen, og investeringerne stoppe, da forventningen om endnu lavere priser holder forbruget i ave. Hvorfor købe i dag, når man kan få det billigere i morgen?

* En rentenedsættelse kan svække euroen, så eurokursen ikke er for stærk i forhold til dollaren.

* En svagere euro vil gøre varer fra eurolandene billigere i udlandet, sætte gang i eksporten og dermed væksten.

* Når væksten kommer op i gear, vil forbrugerne bruge flere penge, og inflationen vil stige, er målet.

* En svagere euro kan til gengæld gøre det dyrere at købe varer i USA og dyrere at tanke bilen, da olieprisen afregnes i dollar.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Tak til børnene for at give deres liv

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+