Efter 11 dødsfald på Mount Everest: Foto vækker vrede

Foruroligende billede fra toppen af Mount Everest viser afdød frit dinglende i et reb fra bjergsiden

Bjergbestigere står i kø på Mount Everest. Nepals chef for turisme kalder på strengere regler for antallet af bjergbestigere, der må være på bjerget samtidig. Video: AP

Den canadiske instruktør Elia Saikaly har delt et foruroligende billede fra toppen af Mount Everest.

På billedet kan man se en lang kø af bjergbestigere, der venter på deres tur til at tilbagelægge sidste del af det 8848 meter høje bjerg i Himalaya. Ser man godt efter, bemærker man en livløs krop, der hænger dinglende fra et reb, mens menneskemængden ufortrødent traver videre.

Her ses det kontroversielle billede. Foto: Elia Saikaly
Her ses det kontroversielle billede. Foto: Elia Saikaly

11 mennesker har måtte lade livet på verdens højeste bjerg i løbet af de seneste ti dage. Det skyldes, at vejrforholdene pludselig begrænsede det tidsrum, hvor det er muligt at nå toppen. Bjergbestigerne er derfor fanget i lange køer, hvor de både risikerer udmattelse samt at løbe tør for ilt.

Den seneste melding om et dødsfald kom så sent som i dag.

Blandede reaktioner
Mens nogle roser instruktøren for det stærke foto, er der andre, som er rystede over kynismen.

'Hvilken forfærdelig forestillling. Jeg ville skamme mig over at indrømme, at det var så vigtigt for mig at nå toppen, at jeg risikerede at dø, mens jeg stod i kø. For ikke at nævne at efterlade mennesker, som har behov for hjælp,' lyder det i en af kommentarerne til billedet.

'Vanvittigt foto! Menneskemængderne er sindssyge nu,' skriver en anden.

'Den nepalesiske regering burde begrænse antallet af bjergbestigere - det er åbenlyst. Det er også vigtigt at vide, hvornår dødsfaldene fandt sted,' mener en bruger på Instagram.

'Intet andet valg'
Instruktøren skriver selv, at han prøvede at advare andre vovehalse mod at begive sig op på den farefulde, sidste del af ruten. Synet af den afdøde er noget, han sent vil glemme:

'Mit hjerte blødte for familien og hans kære, men samtidig var jeg bevidst om, at det var nødvendigt at fortsætte. 9000 meter over havoverfladen har du intet andet valg,' skriver han blandt andet.

'Jeg undskylder dybt for det ufølsomme indlæg, men jeg mener, at vi har et ansvar for informere fremtidige bjergbestigere om, hvor alvorlig en opgave det her er.'

Mindst fire af de seneste 11 dødsfald menes at skyldes de lange køer, som tvinger folk til at vente i timevis i den såkaldte 'dødszone', hvor kulden er bidende, ilten næsten ikke-eksisterende og terrænet forræderisk.

Antallet af døde i år er det højeste siden 2014 og 2015, hvor en række jordskælv startede voldsomme laviner.

206 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere