Efter 17 arbejdsprøvninger: Nul førtidspension til Kristina

Efter 16 års kamp med Esbjerg kommune og 17 arbejdsprøvninger venter kronisk syge Kristina Eversen stadig på en afgørelse i sin sag.

35-årige Kristina Eversen har haft lidt af en kamp med Esbjerg Kommune. (Arkivfoto: Linda Johansen)
35-årige Kristina Eversen har haft lidt af en kamp med Esbjerg Kommune. (Arkivfoto: Linda Johansen)

Ifølge Esbjerg kommune er 35-årige Kristina Eversen for syg til at få førtidspension. Hun har nemlig på grund af sine lidelser ikke kunne fuldføre en eneste af de i alt 17 arbejdsprøvninger, som kommunen har sendt hende i. Og når hun ikke kan arbejde længe nok til, at de kan evaluere hendes arbejdsevne, kan hun ikke få tilkendt førtidspension og må klare sig på kontanthjælp.

Borgere i flere kommuner sendes i sengepraktik: 'Uværdigt'

- Det er absurd. Hvor mange gange skal man bevise, at man ikke kan? Det er jo simpelthen så dumt, mener Kristina Eversen.

Ved sidste arbejdsprøvning var hun i stand til sammenlagt at arbejde 15 minutter om ugen, hvilket Esbjerg Kommune ifølge Kristina Eversen meddelte var for lidt til, at de kunne vurdere hendes arbejdsevne.

Blev sat til at grave sten op for at lægge dem igen
Kristina Eversen har med sine 17 arbejdsprøvninger været mange forskellige steder, og også de samme steder flere gange. Et eksempel på det, kommunen har prøvet at vurdere hendes arbejdsevne på, er at løfte sten.

- Det mest underlige, jeg er blevet sat til, er at grave sten op i en børnehave for at lægge dem igen. Vi var fem, der blev sendt ud, og ingen var fysisk i stand til at løfte stenene. Der var en, der havde fem diskosprolapser, og en anden havde brækket ryggen to gange, fortæller Kristina Eversen.

Læs også: Har ventet to år: Ingen vil have Christian

Hun har igennem hele sit forløb forsøgt at fortælle kommunen, at hun altså ikke er i stand til at arbejde.

- Når jeg fortæller dem, at det altså ikke nytter noget at sende mig af sted i arbejdsprøvning endnu en gang, får jeg det samme svar. ”Gør hvad du kan!”, fortæller Kristina Eversen.

Egen læge: Hun kommer aldrig til at arbejde
Kristina Eversen lider udover en sjælden medfødt bindevævssygdom af sclerose og en lang række andre sygdomme. Det betyder, at det meste af dagen foregår i sengen. Skal hun ud af huset, må det ske i kørestol. Sygdommen kan ikke helbredes og medfører stærke smerter. Derfor må hendes kæreste tage sig af alt det huslige arbejde.

Hun bor sammen med sin kæreste og fire børn i et rækkehus i Esbjerg.

Læs også: Historien om Hanne: Kronisk syg og kastebold i systemet

På grund af sin sygdom, har Kristina Eversen aldrig kunne arbejde. Hendes egen læge og adskillige andre speciallæger har erklæret, at hun aldrig kommer til at arbejde. Alligevel har Esbjerg kommune, siden hun fyldte 18 år i 1998, regelmæssigt forsøgt at sende hende i arbejdsprøvning.

Alle arbejdsprøvninger er ifølge Kristina Eversen endt før tid. Oftest er det arbejdspladsen selv, der stopper forløbet og melder til kommunen, at det ikke fungerer. Flere gange har det dog været Kristina Eversens egen læge, der har fået forløbene afsluttet, fordi hendes helbred ikke kan klare det.

Læs også: Harm chef: Jeg NÆGTER at tage flere i senge-praktik

Arbejdsprøvninger sætter nemlig sit aftryk på Kristina Eversen.

- Efter sidste gang jeg var ude, tog det tre måneder, før jeg var på højkant igen. Så i lang tid efter sådan et forløb er jeg nærmest bundet til sengen, fortæller Kristina Eversen.

Kom tæt på førtidspension, men fik så ny sagsbehandler
Over de sidste 16 år har Kristina Eversen haft flere sagsbehandlere, end hun har tal på. Hendes bedste bud er tæt på 50 forskellige.

Læs også: Lotte søgte sengepraktik hos minister: Så kan han lære det

På trods af de mange forskellige sagsbehandlere, har hun kun følt, at to af dem lyttede til hende.

- Jeg har haft to sagsbehandlere, som, jeg følte, ville hjælpe mig. Den ene bestemte sig for at indstille mig til førtidspension. Men inden det skete, fik jeg en ny, der heller ikke nåede at lave indstillingen, før hun også blev skiftet ud, fortæller Kristina Eversen.

Kommunen: Der er ikke et bestemt antal gange, det tager
Esbjerg Kommune ønsker ikke at udtale sig om den enkelte sag, men ifølge chef for Jobcenter Esbjerg, Pia Niemann Damtoft, giver det ofte pote, at sende folk i arbejdsprøvning.

- Hvis man nu snakker generelt, så har vi rigtig god succes med, at folk i ressourceforløb er blevet selvforsørgende også efter mange arbejdsprøvninger, fortæller Pia Niemann Damtoft.

Derfor mener hun heller ikke, at man umiddelbart kan sige, at 17 arbejdsprøvninger er for meget.

- Man kan ikke sige noget generelt om, at når man har været igennem 17 arbejdsprøvninger, så er man til pension. Helbredet udvikler sig jo hele tiden. I positiv og negativ retning, siger Pia Niemann Damtoft.

Læs også: Se Lottes ansøgning om sengepraktik hos minister

Derfor er jobcenterchefens råd til andre i Kristina Eversens situation at give ressourceforløbet og arbejdsprøvningerne en chance.

Det er Christiansborgs ansvar
På trods af sine kampe med Esbjerg Kommune, mener Kristina Eversen ikke, at det er dem, der har skylden for hendes situation. Hun mener, at det er folk højere oppe i systemet, der har ansvaret.

Læs også: Kommune om praktik med seng: Man skal finde sin spidskompetence

- Kommunen tolker jo bare reglerne, som politikerne på Christiansborg har lavet. Det er Folketinget, der sidder på magten, så de er jo de eneste, der reelt kan gøre noget, mener Kristina Eversen.

Derfor har hun én meget simpel besked til politikerne: Hjælp!

236 kommentarer
Vis kommentarer