Efter 31 år: Nu kan Carmelita og Jaque blive gift

I 31 år har de ventet på at blive anerkendt som ægtepar. Lørdag bliver det endelig en drøm, der går i opfyldelse

Carmelita og Jaque på rådhuset for at vente på deres ægteskabslicens. 
(Foto: AP)
Carmelita og Jaque på rådhuset for at vente på deres ægteskabslicens. (Foto: AP)

NEW YORK, USA (Ekstra Bladet): For første gang i 31 år, vil det efter alt at dømme være muligt for 68-årige Carmelita Cabello at omtale sin kæreste som hustru.

For hvis alt går vel, så vil hun og samleveren Jaque Roberts være et gift på i løbet af i morgen lørdag.

- Vi troede ikke, at det ville ske i vores levetid. Du ved, jeg er ikke længere end hel ung chick, griner den pensionerede texaner i telefonen, da Ekstra Bladet får fat på hende.

James Obergefell fra Ohio under et tidligere retsmøde i april. 
(Foto: AP) Samfund Han ændrede 'homo-ægteskab' til 'ægteskab'  

Ventede foran rådhuset
Siden klokken 8 i morges lokal tid har Carmelita og Jaque siddet plantet i venteposition foran rådhuset og i spænding gjort sig klar på Højesterets afgørelse om homoseksuelles rettigheder til at gifte sig.

- Vi vidste, at afgørelsen ville falde ved nitiden, så vi ville være parate til at løbe ind og få vores tilladelse, hvis det blev aktuelt, forklarer hun.

Hun og Jaque, der har dannet par i 31 år siden de mødtes gennem fælles venner i Texas, sad i begyndelsen sammen med et andet homoseksuelt par, der havde fået samme ide i kontoret i Austin. Men som minutterne gik, dukkede flere og flere op.

- Der kom både kvinder og mænd og hver gang, der kom et nyt par ind af døren, så klappede vi og hujede og krammede. Til sidst var der helt fyldt, og alle var begejstrede af spænding, siger hun til Ekstra Bladet.

USAs højesteret stemte 5-4 fredag for at tillade homoseksuelle at gifte sig i USA. (AP Photo/Franklin Reyes) Samfund Højesteret tillader homo-ægteskaber over hele USA  

Søger dispensation til hurtigt bryllup
Da Højesterets historiske melding, som nu giver homoseksuelle over hele USA ret til at gifte sig, endelig var en realitet, måtte de først vente i en time, før en dommer endelig godkendte udstedelserne af ægteskabslicenser, som er en del af proceduren og adgangsbilletten for en reel vielse i USA.

- Normalt skal der gå 72 timer, før man kan blive gift, efter man har fået licensen. Men vi har anmodet om, at dommeren vil give dispensation. Så vi håber, at vi kan blive gift allerede i morgen, lyder det stolt og glad i den anden ende af telefonrøret.

Og selvom det har været en hektisk og følelsesmæssig dag, så synes de også, med 31 års venten på at få lovliggjort kærligheden, at have alt parat.

- Vi har allerede udvekslet ringe og afsagt troskabsløfte til hinanden i en 'commitment-ceremoni', men nu kan vi giftes på lovlig vis. Vi ved, hvad vi skal have på, og hvem vi skal invitere, og vi har ventet på det her i så mange år.

 

 

Det handler om anerkendelse
Texas har været en af de 13 stater, der altså indtil i dag, ikke har anerkendt homoseksuelles rettigheder til at blive gift. Straks efter Højesterets afgørelse fredag styrtede flere homoseksuelle par ned på de respektive kontorer for at få papir på eller forberede deres lovformelige kærlighed. Carmelita og Jaque ventede da også kun på, at samtalen med Ekstra Bladet skulle slutte, for så gik turen direkte til dommerkontoret for at høre nyt om dispensationen.

I har levet sammen i så mange år. Så hvor stor forskel gør det her så reelt for jeres liv nu?

- På kontoret blev jeg ved med at sige, og jeg tror, det er det, der gør hele forskellen, at nu kunne jeg kalde Jaque for min hustru. Det er vidunderligt. Igennem 31 år har vi måtte kalde hinanden for veninde, samleverske, kæreste. Det har vi levet med, men det her giver jo en helt anden anerkendelse og accept af vores kærlighed. Mange af vores vennepars forhold har jo slet ikke holdt så længe som vores, så det er jo mærkeligt, at vi ikke har kunnet blive gift, forklarer Carmelita Cabello, der er født og opvokset i Texas.

Samtidig har forbuddet mod homoægteskaber dog også forhindret parret i praktiske foranstaltninger hvad eksempelvis angår skatte- og forsikringsforhold.

USA er klar
Lykønskningerne er i løbet af fredagen strømmet ind, siden parret har offentliggjort den gode nyhed på Facebook. Også støtte fra uventet hånd, indrømmer den 68-årige Cabello.

- Folk har været så søde, og jeg er blevet meget overrasket over en masse folk som har sagt tillykke. Det gælder gamle skolekammerater, som er meget konservative og meget heteroseksuelle. Austin, hvor vi bor, er en skøn skøn oase, men den ligger i en meget rød stat, forklarer hun.

Alligevel har de aldrig haft lyst til at flytte til en anden stat, hvor de kunne blive lovlig gift og anerkendt.

- Men nu tror jeg, at folk i USA er klar til det her. Til at være fair og til ikke at diskriminere folks kærlighed længere.

8 kommentarer
Vis kommentarer