Efter ÆGXIT: Her er den store æggeguide

Flere supermarkeder har fjernet de omstridte buræg fra hylderne. Men hvordan adskiller buræg sig egentlig fra skrabeæg, frilandsæg og økologiske æg?

Med en ambition om bedre dyrevelfærd har Dansk Supermarked valgt at sætte en stopper for salget af buræg. Polfoto.
Med en ambition om bedre dyrevelfærd har Dansk Supermarked valgt at sætte en stopper for salget af buræg. Polfoto.

Snart vil det ikke længere være muligt at lægge en bakke buræg i indkøbskurven, hvis du handler i Netto, Bilka eller Føtex.

Med en ambition om bedre dyrevelfærd har Dansk Supermarked nemlig valgt at sætte en stopper for salget af buræg, og senest ved udgangen af 2017 vil æggene være helt væk fra hylderne.

Dansk Supermarked melder sig således som den seneste i rækken af supermarkedskæder, der har sagt farvel til buræg. Tidligere på året fjernede Nemlig.com, Lidl og alle Coops kædebutikker også buræg fra butikkerne, og internationale virksomheder som Netslé og McDonald's har fjernet buræg fra deres fødevareproduktion.

Men hvorfor er buræg så omstridt en fødevare, og hvordan adskiller æggene sig fra skrabeæg, frilandsæg og økologiske æg?

Se også: Buræg bliver fjernet fra hylderne i Føtex og Netto

Kommer hønen ud?
Buræg produceres, som navnet antyder, af høner, der lever i bure. De kommer aldrig ud, og der er ikke noget krav om, at der skal være vinduer i stalden, som burene står i. Hver høne har minimum et areal på 750 kvadratcentimeter.

De høner, der producerer skrabeæg, kommer heller aldrig ud. Forskellen er, at de i stedet for bure opholder sig i stalde i store flokke. Her må der maks være ni høner per kvadratmeter.

- Der er ingen øvre grænse, men i praksis er det nok maks 12-15.000 høner per flok. De kan bevæge sig frit rundt i stalden, hvor vores nyeste inventar er i tre etager, så de kan flyve og få foder og vand på forskellige etager, fortæller Jørgen Nyberg Larsen, der er sektionschef for Danske æg i Landbrug og Fødevarer.

Høner, der producerer frilandsæg og økologiske æg, har alle adgang til et udendørs areal på fire kvadratmeter.

Coop vil udfase buræg, så det fra udgangen af 2020 ikke længere er muligt at finde dem på nogen af de 1200 butikker. (Foto: Polfoto) Forbrug Disse 1200 butikker dropper buræg

Herunder er vilkårene for de forskellige høner beskrevet i detaljer:

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Prisen varierer
I Netto på Rådhuspladsen koster 15 buræg 21,50 kroner. En bakke med 10 skrabeæg koster 19,95, 10 frilandsæg 23,95, mens ti økologiske æg koster 27,95. Buræg er altså de billigste, og det er der ifølge Jørgen Nyberg Larsen en god grund til.

- Det har noget at gøre med, hvor mange høner, man kan have i en stald. Snakker vi frilandsæg og økologiske æg, så har hønerne også et udeareal på fire kvadratmeter pr høne, og det skal landmændene have penge for, fordi de jo alternativt kunne have dyrket noget andet.

Han tilføjer, at produktiviteten ved burhønerne generelt er højere. De lægger lidt flere æg, spiser mindre foder og har en længere produktionsperiode. Derfor koster æggene ikke lige så meget. 

Selvom produktionsvilkårene er forskellige, slår Jørgen Nyberg Larsen fast, at man ikke kan smage forskel på de forskellige æg.

- Der er mange, der har forsøgt at lave blindsmagninger, men det svinger altid, hvilket æg der smager bedst, siger han.

Samfund 'Mit liv som burhøne': Får denne video dig til at droppe buræg?

Velfærden er ikke værre hos burhøns
Argumentet fra Dansk Supermarked og andre kæder, der har fjernet buræg fra hylderne, er en ambition om bedre dyrevelfærd. Men ifølge Jørgen Nyberg Larsen er burhønernes vilkår ikke nødvendigvis værre end de andre høners.

- Det er selvfølgelig en begrænsning, at burhønerne ikke kan bevæge sig rundt. Til gengæld er flokstørrelsen med en begrænsning på ti tæt på, hvordan det ville være for en vild høneflok. Derfor udsættes de ikke for det stress, som nogle af de andre gør, siger han og tilføjer:

- Der er udfordringer i alle fire produktionssystemer. Vi synes ikke, at dyrevelfærden er dårligere hos burhønsene end hos de andre systemer. Når vi ser rent faktuelt på det, så er dødeligheden lavere i burægsproduktionen end i de andre produktionssystemer, fordi de er i en mere beskyttet bolig, hvor de ikke udsættes for rovdyr og et tryk fra parasitter, bakterier og virus

Se også: Dansk Supermarked: Derfor beholder vi vores buræg
96 kommentarer
Vis kommentarer