- I EU har varerne den frie bevægelighed, så der er ingen, der står ved grænsen og stopper varerne. Ved nogle varer skal man selvfølgelig anmelde, at de skal ind i landet, men hvis man er kriminel, kan man jo bare lade være med det.
Meldingen kommer fra Michael Rosenmark, der er leder for Fødevarestyrelsens rejsehold, efter Europol har offentliggjort, at man indenfor de seneste måneder har konfiskeret 10.000 ton ulovlige fødevarer og en million forfalsket væske. Heriblandt abekød, larver, kyllingetarme og alkohol.

Abekød, larver og tarme: Europol afslører gigantisk fødevareskandale
De store mængder ulovlige fødevarer er fundet i 57 lande fra november 2015 til februar 2016, og var det ikke sket, var de mange varer havnet i supermarkeder og lufthavne verden over.
Michael Rosenmark mener, at de mange fødevaresmuglinger er blevet mulige, fordi det er blevet nemmere at sælge madvarer på tværs af grænserne.

Danmark er et af de mange lande, der deltager i Europols efterforskning, men ifølge Michael Rosenmark er der ikke noget, der tyder på, at de ulovlige madvarer er nået til Danmark.
- Hvis man finder tråde eller links til andre lande, orienterer man hinanden. Det skulle gerne være sådan, at hvis man i forbindelse med et fund i et andet land har mistanke om, at varen er solgt videre til Danmark, orienterer landet os. Det er endnu ikke sket, og derfor vurderer vi, at det ikke skulle være tilfældet i Danmark, siger han til Ekstra Bladet.
Ekstra Bladet kunne i februar fortælle, at fødevaregiganten Scandic Foods solgte tonsvis af forfalsket honning til butikker som Netto, Føtex og Bilka, men ifølge Michael Rosenmark kan forbrugeren aldrig være sikker på, at der ikke er svindlet med de købte madvarer.
Tonsvis af falsk kinesisk honning solgt i Danmark
- Man kan ikke garantere sig. Man kan handle de steder, der er underlagt kontrol, og hvor der er rent og pænt. Men køber man et glas honning, er der ingen garanti for, at der ikke er proppet noget sukker i. Derfor er det en stor hjælp, når forbrugerne ringer til os og gør os opmærksomme på det.

Michael Rosenmark mener dog, at supermarkederne er stærke spillere i kampen om at udrydde de ulovlige fødevarer.
- Meget tyder på, at fødevaresmuglingen i Danmark i senere år har været i den lave ende i forhold til, hvad vi har set i andre lande. Det kan skyldes, at har vi et stort kontroltryk og en fødevarebranche, som også er kritiske og vil vide, hvor de får deres varer fra, fortæller han og fortsætter:
- Hvis de store supermarkeder tager producenter i at svindle, er de færdige med at handle med dem, og medierne er jo meget obs på det, så der bliver skrevet om det, så snart det er sket.