Efter afsløring af elendige arbejdsforhold hos Mærsk: Nu får de en uventet håndsrækning

Myndighederne i Kenya åbner for, at havnearbejderne i Mombasa får den mindsteløn, som følger lovgivningen. Det sker, efter Ekstra Bladet har afsløret kummerlige arbejdsforhold hos flere af Mærsks underleverandører

Havnearbejdere for en underleverandør til Mærsk arbejder uden sikkerhedsudstyr og ofte i bare tæer. Video: Linda Bournane Engelberth / Danwatch)

Det skal være slut med kun at betale havnearbejdere 70 øre til deling pr. sæk, de bærer fra et pakhus og ud i en Mærsk-container.

Nu skal arbejderne på haven i den kenyanske by Mombasa nemlig sikres en lovfæstet mindsteløn, som i byerne ligger på syv kroner i timen.

Det sker, efter Ekstra Bladet i samarbejde med det undersøgende medie Danwatch har afsløret, hvordan arbejdere for flere af Mærsks underleverandører på Østafrikas største havn blandt andet bærer tunge 40-kilos sække på hovedet i bare tæer og uden sikkerhedsudstyr - til en ussel løn.

Samarbejde med Danwatch

Ekstra Bladet har i samarbejde med mediet Danwatch udarbejdet research, data og dokumentation til denne artikel. Både Ekstra Bladet og Danwatch udgiver artiklerne samtidig hos hvert medie.

Du kan læse mere hos Danwatch her.

 

Kæmper for bedre vilkår
Men det er ikke Mærsk, der nu vil sikre arbejderne hos deres underleverandører en bedre løn. Det er i stedet Foreningen af Kenyas Shipping Leverandører (KSCA).

Organisationen har arbejdet for bedre lønvilkår i det afrikanske land i mange år.  Avisen The Standard kæder nu den seneste udvikling sammen med Danwatch’ og Ekstra Bladets  afdækning af løn- og arbejdsforhold hos arbejdere der laster og losser Mærsk-skibe.

I et interview med foreningens formand, Richard Jefwa, lyder det, at havnearbejderne kan se frem til en kæmpe lønstigning.

- Deres løn er langt under, hvad andre havnearbejdere tjener i havne over hele verden. Vi har anmodet om at få lov til at sætte vores egne takster – her vil det være 100 amerikanske dollars per vagt delt mellem otte arbejdere, siger Jefwa til det kenyanske medie.

100 dollars pr. vagt svarer til en timeløn på cirka otte kroner for hver arbejder.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Her ses et af de hold, der sørger for, at Mærsks containere er spækket med varer, når de sejles rundt på kloden. På nær en sikkerhedsvest er der ikke meget sikkerhedsudstyr at spore på arbejdernes kroppe. Foto: Linda Bournane Engelberth/Danwatch
Her ses et af de hold, der sørger for, at Mærsks containere er spækket med varer, når de sejles rundt på kloden. På nær en sikkerhedsvest er der ikke meget sikkerhedsudstyr at spore på arbejdernes kroppe. Foto: Linda Bournane Engelberth/Danwatch

Flere problemer på havnen
Richard Jefwa fortæller desuden, at de kenyanske konkurrencemyndigheder uofficielt har godkendt foreningens anmodning.

De lavtlønnede arbejdere på havnen i Mombasa er ansat på daglejervilkår hos lokale virksomheder. Disse virksomheder hyres af internationale shipping-virksomheder – som for eksempel danske Mærsk – til at løse opgaver i forbindelse med betjening af deres skibe.

Det danske rederi har i sine interne retningslinjer ellers nedfældet, at netop ansatte, som gennem underleverandører udfører arbejde på havnen i Mombasa, skal have en fair løn, sikkerhedsudstyr og forsvarlige arbejdstider.

Efter Ekstra Bladet og Danwatch har afsløret, hvordan Mærsk groft svigter de retningslinjer, har rederiet igangsat en undersøgelse, som altså ikke er færdig endnu.

Christian Juhl (til venstre i billedet) vil gerne have svar på, hvad erhvervsministeren og udenrigsministeren vil gøre for at stoppe de dårlige forhold for ansatte i udlandet. Foto: Jens Dresling Politik - 26. nov. 2018 - kl. 07:34 Efter afsløringer om chokerende arbejdsforhold: Nu skal ministre forklare sig

Her ses Jonas med det hold af kollegaer, der sørger for at Mærsks containere er spækket med varer, når de sejles rundt på kloden. På nær en sikkerhedsvest er der ikke meget sikkerhedsudstyr at spore på arbejdernes kroppe. Foto: Linda Bournane Engelberth/Danwatch Samfund - 24. nov. 2018 - kl. 21:26 Arbejder under farlige forhold for Mærsk: Løber med tunge sække i bare tæer

55 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere