Efter afsløringer: Løhde kaldt i samråd

Alarmerne blinkede faretruende om 18 læger med lortesager i Norge og Sverige. Alligevel gav Sundhedsstyrelsen dem mulighed for at behandle danske patienter. Nu er ministeren indkaldt til samråd i sagen

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) er efter Ekstra Bladets afsløringer blevet kaldt i samråd (Polfoto).
Sundhedsminister Sophie Løhde (V) er efter Ekstra Bladets afsløringer blevet kaldt i samråd (Polfoto).

Kender du til læger, der arbejder i Danmark selvom de har fået indskrænket eller mistet autorisationen i Norge eller Sverige? Skriv til os på 1224@eb.dk /sms til 1224 (koster alm sms-takst) eller send en mail til journalisterne på aee@eb.dk eller peter@eb.dk.

Ekstra Bladet kunne i lørdags afsløre, at 18 læger, der har fået frataget eller indskrænket deres autorisation i Norge og Sverige, har kunnet køre over Øresundsbroen og behandle danske patienter.

Mister autorisationen hos vores naboer: Skræklæger kan fortsætte i Danmark

En mulighed mindst fire kontroversielle læger har benyttet sig af. Afsløringen forarger Flemming Møller Mortensen, der er sundhedsordfører for Socialdemokraterne.

- Jeg vil gerne vide, hvordan ministeren vil løse denne problemstilling. Synes hun, vi har en udfordring på dette område, eller er tingene, som de skal være set med hendes øjne. For det er det ikke set med Socialdemokraternes øjne

- Jeg tyer nu til at få sundhedsministeren i samråd, og det er selvfølgelig aktualiseret af jeres graven i sagerne, siger han.

Taget med steroider i Norge: Arbejdede videre som læge i Danmark

Øjenlægen fra helvede havde frit lejde i Danmark

Hos Folketingets næststørste parti mener de, at Sundhedsstyrelsens problemer er opstået på grund af politisk passivitet blandt de ansvarlige politikere.

- Når vi ser de sidste mange år tilbage, så har vores sundhedsministre – uanset partifarve – siddet på hænderne, siger Liselott Blixt, sundhedsordfører for DF, og fortsætter:

- Jeg mener ligeledes, der er en kultur i sundhedsstyrelsen, der skal ændres, så man reagerer proaktivt, når de hører om de sager. Det er noget vi tager med til ministeren.

Liseliott Blixt roser dog Sophie Løhde for at hun nu vil opsplitte Sundhedsstyrelsen i tre nye styrelser, et tiltag som ifølge hende vil føre til et forbedret tilsyn med problematiske læger i fremtiden.

Løhde: Tilsynet fungerer ikke godt nok

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) er den øverste politisk ansvarlige for sundhedsområdet i Danmark, og hun mener at den meget kritiserede styrelse har svigtet.

- Sundhedsstyrelsens tilsyn har ikke fungeret godt nok. Det er afgørendem, at de er på stikkerne, hvis de bliver bekendt med, at der er læger og andre sundhedspersoner, der kan være til fare for patienterne, siger ministeren.

- Sundhedsstyrelsen er blevet kraftigt beskåret mandskabsmæssigt de sidste år. Mener du som minister, de ressourcemæssigt er klædt på til at føre tilsyn?

- Det er ikke nogen hemmelighed, at Sundhedsstyrelsens tilsyn har haltet gevaldigt. Derfor kan du sikkert finde flere gamle sager, hvor styrelsen muligvis skulle have reageret anderledes og hurtigere.

- Har du som minister tillid til Sundhedsstyrelsen?

- Jeg er optaget af, vi får et tilsyn, der kommer til at fungere, og jeg er helt på det rene med, at tilsynet ikke har fungeret tilfredsstillende.

- Den sidste uges sager tyder på, at styrelsen stadig har et problem. Hvordan vil du sikre, at sager som denne ikke gentager sig?

- Det er dybt utilfredsstillende, at tilsynet ikke har fungeret ordentligt. Jeg kan desværre ikke afvise, at du vil kunne finde flere gamle tilsynssager, hvor styrelsen har reageret anderledes, ende de skulle have gjort, siger Sophie Løhde.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.