Efter amerikansk vaccinebombe: Brostrøm reagerer

Johnson & Johnson/Janssen-vaccinen blev suspenderet i USA tirsdag. Nu reagerer danske myndigheder

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, venter med at komme med en udmelding om Johnson  & Johnson-vaccinen i denne uge. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, venter med at komme med en udmelding om Johnson & Johnson-vaccinen i denne uge. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Følg Samfund

Sundhedsstyrelsen er meget opmærksomme på de signaler, der lige nu kommer fra USA omkring Johnson & Johnson/Janssen-coronavaccinen, som i dag er blevet sat på pause efter flere til fælde af blodpropper i forbindelse med vaccinen.

USA sætter Johnson & Johnsons coronavaccine på pause

Sådan lyder det i et mailsvar fra Søren Brostrøm, direktør, Sundhedsstyrelsen:

'Selvfølgelig gør det indtryk på os, at de amerikanske lægemiddelmyndigheder nu anbefaler en pausering af Janssen-vaccinen udfra et forsigtighedsprincip. Det er meget vigtigt for os, at vi får afdækket dokumentationsgrundlaget for alle vacciner, vi bruger imod COVID-19, også Janssen-vaccinen,' siger han.

'Det skal vi gøre, før vi fastlægger ibrugtagning i Danmark, f.eks. om vi har brug for yderligere dokumentation og videnskabelige undersøgelser, om der skal være særlige forholdsregler ved ibrugtagning, om den skal bruges til bestemte målgrupper osv.'

USA's lægemiddelstyrelse, FDA, har tirsdag sat vaccinen på pause efter seks sjældne tilfælde af blodpropper blandt de knap syv millioner, der har fået vaccinen.

Det er kvinder i alderen fra 18 år til 48 år, der alle er blevet ramt af en sjælden type blodprop inden for godt to uger efter deres vaccination.

En af de seks kvinder er død. En anden er i kritisk tilstand.

Der er ikke påvist en sammenhæng endnu mellem blodpropperne og vaccinen, men det skal nu undersøges.

AstraZeneca-vaccinen blev sat i bero i Danmark 11. marts, da man ligeledes noterede blodpropper i forbindelse med vaccinen.

'Vi er meget opmærksom på de nye sikkerhedssignaler, der kommer ind fra USA, hvor de jo allerede har brugt Janssen-vaccinen til cirka syv millioner personer,' siger Søren Brostrøm.

Danmark har samlet bestilt 8,2 millioner doser af vaccinen. Den kræver modsat de tre andre godkendte vacciner kun ét stik.

Bestillingen hos Johnson & Johnson udgør omkring en tredjedel af de 25 millioner vacciner, som Danmark har lagt billet ind på.

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind