Efter drab på sosu-assistent: Bosted får rettet op på farlige arbejdsforhold

Foto: /ritzau/Jens Dresling
Foto: /ritzau/Jens Dresling
Følg Samfund

Det psykiatriske bocenter Lindegårdhusene i Roskilde får nu en grøn smiley af Arbejdstilsynet. Det skriver Avisen.dk. Den grønne smiley betyder, at arbejdspladsen ikke længere har noget udestående med Arbejdstilsynet.

Der har været stor bevågenhed om det psykiatriske bosted, der bedste er kendt som Lindegården, efter sosu-assistenten Vivi Nielsen i marts sidste år blev stukket ihjel under en aftenvagt.

I kølvandet på det tragiske drab kom det frem, at der flere gange om ugen opstod episoder med vold og grove trusler på bostedet, hvor der bor psykisk syge borgere.

Det fik Arbejdstilsynet til at sætte foden ned ved at uddele både påbud og de særligt hårde straks-påbud.

Efter drabet kæmpede Vivis enkemand Michael med sorg og ensomhed. Læs hans historie her.

Men nu er der blevet rettet op på forholdene, og det fik Arbejdstilsynet til at kvittere med en grøn smiley ved tilsynets seneste kontrol i maj.

Det er flere forskellige initiativer, der har haft en positiv indflydelse på arbejdsmiljøet på Lindegården, forklarer Diana Fritz, der er vicecenterchef på Center Lindegården.

Først og fremmest har det i løbet af det sidste halvanden år været sådan, at ingen ansatte har måtte færdes på bostedet uden at kunne se eller høre en kollega.

Fra det øjeblik en ansat sætter sin fod på Lindegårdens matrikel er det strengt forbudt at gå alene. For at efterleve påbuddet om at gå rundt i par mødes sosu-assistent Stine Plahn og nogle af hendes kollegaer på en nærliggende parkeringsplads for at gå sammen ind på institutionen.

Hun har arbejdet på Lindegården i ni år og har været tryg ved retningslinjerne om altid at gå rundt i par, selvom det også har skabt nogle logistiske udfordringer.

- Der har været ret stor personaleudskiftning på Centret. Efter drabet på Vivi blev nogle ansatte og deres familier meget forskrækkede, og så var der hele det aspekt med, at vi skulle arbejde så tæt sammen to og to, siger Stine Plahn til Avisen.dk.

For få dage side kom frem, at et bosted holdt en beboer spærret inde i en kælder. Læs om det her.

Drabet på Vivi Nielsen var et wake-up call for hele Danmark og hele psykiatrien, mener Københavns socialborgmester, Jesper Christensen (S).

- Jeg har selv besøgt Lindegården, inden det her skete, og det var min opfattelse, at deres arbejde både med sikkerhed og konfliktnedtrapning var rigtig god, men det er klart, at når der sker sådan en hændelse, så ryster det en institution og organisation, og det har vi brugt rigtig mange kræfter på, siger han.

En tættere dialog med det lokale politi og psykiatrien har også været en vigtig del af det forebyggende arbejde på Lindegården, påpeger Diana Fritz.

Medarbejderne på Lindegården er for eksempel blevet vejledt af en konsulent, der er tidligere politibetjent.

- Vi er blevet bedre til at observere og give politiet mere præcise oplysninger om eksempelvis en beboers adfærd, så de bedre kan vurdere og prioritere og ikke bare at ringe efter politiet og sige, de skal komme, fortæller Diana Fritz.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Vi indfører et nyt univers

SCORER

JACKPOT