Efter Else-sagen: Ansatte på plejehjem overfuset

Trusler og krænkelser fra frustrerede pårørende er blevet en del af dagligdagen for plejehjemsansatte på flere plejehjem i Aarhus

Følg Samfund

RETTELSE: Det fremgik tidligere, at Aarhus Kommune nu har meldt flere episoder til politiet. Det afviser kommunen, men de fastholder, at der tidligere har været episoder på kommunens plejehjem, der har været så voldsomme, at de er blevet politianmeldt.

-------

Ansatte på plejehjem i Aarhus oplever chikane, trusler og krænkende adfærd fra pårørende.

De pårørende er frustrerede over den behandling, de ældre på plejehjemmene Kongsgården og Skæring Plejehjem har fået af personalet. Deres frustrationer har blandt ført til trusler i mails, verbale overfald og spytklatter på parkeringsplads foran plejehjem.

Det skriver A4 Arbejdsmiljø.

Trusler mod plejehjemsansatte i Aarhus Kommune har tidligere været så voldsomme, at kommunen har meldt pårørende til politiet. Det er dog ikke sket i forbindelse med de nye sager fra Kongsgården og Skæring Plejehjem, understreger kommunen.

- Der er sket politianmeldelse i grelle tilfælde, og vi har i kommunen udviklet et elektronisk registreringssystem, som gør, at vi kan få et samlet overblik over, hvad medarbejderne udsættes for, i hvilke situationer det sker, således at vi kan forebygge bedre, forklarer Thomas Prahl, arbejdsmiljøkonsulent i Aarhus Kommune.

På Skæring Plejehjem har personalet valgt at risikovurdere syv nuværende og tidligere pårørende, der ’i særlig grad udfordrer personalets psykiske arbejdsmiljø, herunder belaster i en grad, at trusler/krænkelser bliver indberettet’, som der står i et dokument fra kommunens Sundhed- og Omsorgsudvalg.

Ekstra Bladet må vise skjulte optagelser fra plejehjem

Chikanen skete så sent som den 7. juli, hvor en pårørende til en beboer på Kongsgården skrev til forstanderen, at hun burdes hænges ud offentligt med foto. I mailen, som A4 Arbejdsmiljø er i besiddelse af, står der:

'I burde hænges offentligt ud med foto og det hele, så hele Danmark kan se de personer, som behandler ældre som torturofre. Føj, må karma ramme jer alle, som har set gennem fingre med det her', skrev det frustrerede familiemedlem.

FOA’s formand, Mona Striib, tager afstand fra chikanen af medarbejderne.

- Det, der er foregået i ældreomsorgen i Aarhus Kommune er ikke i orden. Men det må ikke føre til, at man nærmest har en klapjagt på det øvrige personaler, hvor man truer, råber og stempler alt plejepersonale.

- Det er enkelte, der har fejlet, og det er slemt, hvis det fører til udskamning af en hel plejegruppe, siger Mona Striib.

Mandag aften bragte Ekstra Bladet skjulte optagelser fra Kongsgården, som TV 2 havde fået fogedforbud mod at bringe.

I videoen ser man den 90-årige og demente Else, der udsættes for nedværdigende adfærd af plejerne. Foruden Kongsgården og Skæring Plejehjem har også DemensCentrum Aarhus fået kritik for plejen af de ældre.

Her er optagelserne TV2 vil have stoppet

Efter Else-skandale: Gruer for plejehjem

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Himmelråbende åndssvagt, at vi først ophæver restriktionerne på tirsdag