Efter 'farligt' vejr: Her blev de ramt af usædvanligt dobbelt skybrud

På Fyn blev der målt ekstreme mængder nedbør Kristi himmelfartsdag

Se vejrudsigten for weekenden her.

Regn, regn og atter regn.

Det var, hvad der var på programmet Kristi himmelfartsdag for en stor del af den danske befolkning, da regn, tordenvejr og skybrud torsdag ramte landet.

Men på Fyn fik de usædvanligt meget regn.

Det fortæller Klaus Larsen, der er vagthavende meteorolog hos DMI til Ekstra Bladet.

- Omkring Nyborg faldt der torsdag 41, mm. regn på 30 minutter. Det er en meget voldsom mængde nedbør, og det er, hvad vi kalder et dobbelt skybrud. Det er sjældent og ekstremt. Vores tal viser, at 94 procent af Nyborg Kommune blev ramt af skybrud, og 50 procent blev ramt af dobbelt skybrud, siger han.

Et skybrud er, når der falder mere end 15 mm regn på 30 minutter. Dobbelt skybrud er derimod, når der falder mere end 30 mm på den samme tid.

Sol og sommer over Danmark.ea Møller Larsen og Marie Niebling
Foto: Rumle Skafte Samfund Efter 'farligt vejr': Så varmt bliver weekendvejret

Usædvanligt for årstiden
Ifølge Klaus Larsen er det sjældent, at vi oplever dobbelt skybrud i Danmark.

- Det er ret usædvanligt for årstiden. Det er normalt først senere i sommermånederne, at vi ser så kraftig nedbør, siger den vagthavende meteorolog og fortsætter.

- Den 23. juni 2016 målte vi 45,8 mm på 30 minutter, og den 31. august 2014 målte vi 50,7 mm på 30 minutter i dele af Danmark. Målingen i Nyborg i går var ikke ligeså høj, men det er ekstremt og sjældent for årstiden, at der falder så meget nedbør, som der gjorde i Nyborg.

Klaus Larsen fortæller, at målingerne i Nyborg var så høje, at de var tæt på at ramme tredobbelt skybrud.

- Det svarer næsten til tredobbelt skybrud. Det er sjældent og langt fra noget, vi ser hvert år, siger Klaus Larsen.

LÆSERFOTO
LÆSERFOTO
 

Regn og torden aflyser sol og sommervejr. Det sydlige Danmark er ramt af tordenvejret. Foto: Jens Dresling/Polfoto Samfund Voldsomt vejr på vej ind over Danmark: Her rammer det

Med den ekstreme mængde nedbør fulgte også lyn og torden. DMI registrerede i løbet af Kristi himmelfartsdag 6000 lyn over eller tæt på Danmark.

- Især på Fyn var der enormt meget torden og lyn. Også på Langeland og ved Kalundborg fik de meget uvejr og nedbør. I Aabenraa Kommune i Sønderjylland blev der også målt skybrud. Så der er kommet rigtig meget nedbør lokalt, siger Klaus Larsen.

LÆSERFOTO
LÆSERFOTO
 

Mere regn
Klaus Larsen har dog godt nyt ovenpå det kedelige vejr torsdag. Weekenden byder nemlig på varmt og solrigt vejr.

- Vi har en relativ kølig dag i dag, men henover weekenden bliver det bedre igen. I weekenden bliver det lunere og op til 20 grader i store dele af landet. Tirsdag i næste uge kan vi endda komme op på 25 grader.

Herefter er der dog ifølge DMI mere uvejr gemt i prognoserne.

- Torsdag og fredag ser det ud, som om det bliver noget køligere. Vi får et temperaturdyk og lander på omkring 10-15 grader. Det skyldes, at der kommer en kølig strømning op over landet.

Der kan derfor godt gå noget tid endnu, før det for alvor bliver strandvejr, lyder det fra meteorologen.

- Havtemperaturen er stadig kun på 10 grader. Vi skal have flere varme dage, før vandet bliver varmet op. Havet er godt til at fordele varmen ud, og derfor er det lang tid om at varme op. Så der går lidt tid endnu, før vi får varmt badevand, siger Klaus Larsen.

Foto: Kenneth Meyer Samfund DMI med nyt varsel: Her er der farligt vejr

23 kommentarer
Vis kommentarer