Efter flere blodige angreb: Nu eskalerer volden i Tyrkiet

Tyrkiet-kender frygter, at volden vil eskalere i det solrige land, som hundredtusindvis af danskere hvert år rejser på ferie til

Politistationen i Istanbul blev voldsomt beskadiget af bomben (Foto: AP)
Politistationen i Istanbul blev voldsomt beskadiget af bomben (Foto: AP)

Flere blodige terrorangreb har den seneste tid rystet det populære ferieland Tyrkiet, som hundredtusindvis af danskere hvert år valfarter til.

Alene de seneste 24 timer har seks personer mistet livet i landet. Det er sket i fire forskellige angreb flere steder i landet.

I den sydøstlige Sirnak provins blev fire politibetjente dræbt af en vejsidebombe, mens en soldat blev dræbt, da en militær helikopter blev beskudt af oprører.

I Istanbul blev en politistation natten til i dag bombet. Ved den episode blev fem såret heriblandt tre civile.

En bilbombe nær en politistation i Sultanbeyli distriktet i Istanbul sårede 5 personer. Heriblandt flere civile (Foto: AP)
En bilbombe nær en politistation i Sultanbeyli distriktet i Istanbul sårede 5 personer. Heriblandt flere civile (Foto: AP)
 

Senere mandag stod det amerikanske konsulat så forskud, da to bevæbnede kvinder skød og dræbte en betjent foran bygningen.

De mange angreb fik forleden det danske Udenrigsministerium til at ændre rejsevejledningen til landet og advarer nu danskerne om en 'betydelig risiko for terrorangreb i Tyrkiet'.

Forventer flere angreb
En advarsel der er helt berettiget, hvis man spørger Tyrkiet-kender og lektor på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet, Daniella Kuzmanovic.

- Det er formentlig kun starten, det vi ser lige nu, siger hun til Ekstra Bladet.

Ifølge lektoren skyldes de mange terror-angreb, at tyrkiske sikkerhedsstyrker og militær har øget indsatsen mod to lokale grupperinger i området.

Fire betjente blev dræbt af en bilbombe i Sirnak-provinsen (Foto: AP)
Fire betjente blev dræbt af en bilbombe i Sirnak-provinsen (Foto: AP)
 

- Netop nu optrapper de kurdiske oprører PKK og den venstreorienterede, tyrkiske terrorgruppe DHKP/C angrebene i Tyrkiet. Det sker efter, at regeringen har optrappet kampen mod de to organisationer, som regeringen anser for at være terrorgrupper, forklarer Daniella Kuzmanovic.

Gengældelses angreb
I følge lektoren er PKK i færd med en række gengældelsesangreb for voldsomme bombadamenter på kurdere i grænseområdet mellem Irak og Tyrkiet.

De kurdiske oprøre opererer primært i de østlige og sydlige dele af landet.

- Samtidig angriber den ultra venstreorienteret terrorgruppe DHKP/C, der har været aktive i Tyrkiet i mange år, mål i Istanbul. DHKP/C er kendt for at angribe udenlandske officielle mål som konsulater og ambassader, men de har også angrebet tyrkiske sikkerhedsstyrker, siger forklarer hun.

DHKP/C slår i sær ned på 'imperialistiske magter' i Tyrkiet.

- Lige nu har de fokus derfor på USA, fordi de benytter flybaserne i Tyrkiet i kampen mod ISIS.

Den venstreorienterede terrororganisation tog da også tidligere på dagen skylden for angrebet på den amerikanske ambassade, mens PKK er hovedmistænkt for angrebene i Sirnak provinsen.

PKK og DHKP/C skåner turister, men ISIS...
De danske turister skal dog ikke frygte de to tyrkiske oprørsgrupper, da de ikke har for vane at gå efter udenlandske turistmål.

De to grupperinger angriber primært officielle mål som sikkerhedstyrker, politifolk, regeringsbygninger og særlige personer.

- Grupperinger truer civile ikke medmindre man befinder sig på et uheldigt sted på et uheldigt tidspunkt, lyder det fra Daniella Kuzmanovic.

Hun mener i stedet, man skal kigge mod Syrien, hvor ISIS vinder terræn.

- Det er formentlig bare et spørgsmål om tid, før vi ser scener i Tyrkiet, som dem vi har set i Tunesien. Det skyldes især, at tyrkiet har optrappet kampen mod ISIS, siger hun.

Hvert år tager mere end 200.000 danskere turen på ferie til Tyrkiet.

23 kommentarer
Vis kommentarer