Efter flere sexskandaler: Nobelpris-uddeling aflyst

Det Svenske Akademi uddeler ikke Nobelprisen i litteratur i år. I stedet vil prisen blive uddelt næste år

Nobelprisen i litteratur bliver ikke uddelt i år.

Det skriver Det Svenske Akademi i en pressemeddelelse.

Akademiet, som står for at uddele prisen, har den seneste tid været ramt af flere skandaler.

'Beslutningen er blevet taget på baggrund af svækkelsen af Akademiet, og et tab af tillid til Akademiet. Prisarbejdet er kommet langt og fortsætter i løbet af året som tidligere, men det er nødvendigt, at Akademiet har tid til at genoprette deres fulde styrke, engagerer et større antal aktive medlemmer og genoprette tilliden til sine opgaver, før den næste litteratur prismodtager udpeges,' skriver de i pressemeddelelsen.

Seks medlemmer har i løbet af de sidste måneder forladt akademiet.

Det sker, efter 18 kvinder stod frem og fortalte, at de angiveligt var blevet udsat for seksuelle krænkelser af teaterinstruktøren Jean-Claude Arnault. Han nægter alle beskyldninger.

Han er gift med Katarina Frostensson, der er medlem af Det Svenske Akademi. Sagen fik flere medlemmerne til at forlange, at Katarina Frostensson trak sig på grund af anklagerne.

Hun nægtede i første omgang, hvilket førte til afstemning blandt medlemmerne, som trods kritikken faldt ud til hendes fordel. Hun valgte dog at trække sig kort tid efter på grund af det store pres.

Teaterinstruktøren er blevet beskyldt for at have brugt sine kone til at sikre store beløb fra akademiet til at drive en litterær klub i Stockholm. Det er også i forbindelse med sin gang i akademiet, at han beskyldes for overgreb mod kvinder.

Akademiet har indstillet en økonomisk støtte, som hans virksomhed har modtaget i løbet af årerne.

FAKTA: Nobels litteraturpris

For første gang siden 1943 bliver Nobelprisen i litteratur ikke uddelt i 2018. Det meddeler Det Svenske Akademi, der står for uddelingen, efter at flere skandalesager har ramt akademiet.

 • Nobelpriserne er opkaldt efter den svenske ingeniør Alfred Nobel. Hans efterladte formue gik til en fond, der skulle uddele priser inden for fysik, kemi, medicin, litteratur og fred.

Fonden administreres af Nobelstiftelsen, og priserne uddeles af Det Svenske Akademi.

 • Nobels litteraturpris blev uddelt for første gang i 1901. Den første pris gik til den franske digter Sully Prudhomme.
   
 • Tre danskere har modtaget prisen. Det var Karl Gjellerup og Henrik Pontoppidan, der delte prisen i 1917, og Johannes V. Jensen, der modtog prisen i 1944.
   
 • Det er sket syv gange tidligere, at Nobels litteraturpris ikke er blevet uddelt. Det var i 1914 og 1918 i forbindelse med starten og slutningen på Første Verdenskrig, i 1935 og i 1940 til 1943 i forbindelse med Anden Verdenskrig.
   
 • Det Svenske Akademi meddeler, at prisen i 2018 ikke bliver uddelt på grund af en skandalesag, hvor flere medlemmer har forladt akademiet. Der vil i stedet blive uddelt to priser i 2019.

Kilder: nobelprize.org, Ritzau.

Kongen blandede sig
Det prestigefyldte akademi blev udpeget af Kong Gustav 3. af Sverige i 1786. Prisen skulle værne om svensk litteratur og sprog.

De mange møgsager i Det Svenske Akademi fik i sidste uge den nuværende konge af Sverige, Carl Gustav, der er protektor for akademiet til at ændre i vedtægterne.

Før sad alle medlemmer for livstid i udvalget, men kongen har oven på skandalerne, valgt, at man frit kan forlade akademiet.

Det er ikke første gang, at uddelingen af Nobelprisen i litteratur er blevet aflyst. Det skete ligeledes i 1915, 1919, 1925, 1926, 1927, 1936 og 1949.

Fem gange er prisen i stedet blevet uddelt det næste år, ligesom akademiet vil gøre med dette års pris.

Sara Stridsberg (th.) forlader Bürshuset i Gamla stan efter møde ved Det Svenske Akademi. Foto: Ritzau Scanpix/Jonas Ekströmer Samfund Sexskandale hærger hæderkronet svensk akademi: Medlemmerne skrider

Samfund Sex-skandale vokser: Yderligere to medlemmer forlader svensk Nobel-akademi

79 kommentarer
Vis kommentarer