Efter fyringsrunde: - Decideret forfærdeligt

Regeringens nye rejsevejledninger kommer ikke den jyske lufthavn til gode, men man er alligevel fortrøstningsfuld frem mod sommeren, siger direktør

Billund Lufthavn har taget afsked med 210 medarbejdere i maj. Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Billund Lufthavn har taget afsked med 210 medarbejdere i maj. Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

En passagernedgang på 98,3 procent og afskedigelse af 210 medarbejdere.

Det har været den brutale virkelighed for Billund Lufthavn i maj. Sidste uge i foråret blev således lufthavnens værste nogensinde, lød det fra administrerende direktør Jan Hessellund.

Mandag fortæller han, at især fyringsrunden har været hård at komme igennem.

– Den barske fyringsrunde, vi har været igennem her i maj, har været decideret forfærdeligt. Men vi måtte handle rettidigt, og nu er vi på vej ind i en bedre tid, hvor vi skal leve op til den rolle, Billund Lufthavn spiller i Danmark, og dermed servicere de syv millioner rejsende, som vi forventer at have inden for de næste 20-25 år, siger han.

Direktør Jan Hessellund forventer, at juni bliver en betydelig bedre måned.

– Vi er stadig optimistiske om fremtiden, selvom de nye rejsevejledninger, som regeringen præsenterede på fredagens pressemøde, stiller vores branche et svært sted. Det bliver en meget svær sommer, men heldigvis kan vi glæde os over, at DAT åbner deres rute til Bornholm, og Lufthansa åbner til Frankfurt i den kommende uge.

Lønkompensation og afskedigelser

Billund Lufthavn har søgt om 34 millioner kroner i lønkompensation for 775 hjemsendte medarbejdere. Lønkompensationsmodellen var rigtig med forventningen til, at det kun var et kortere tilbageslag for luftfarten.

Perioden har lufthavnen brugt til at vurdere og analysere sundhedskrisens langsigtede påvirkning på luftfarten. Denne var mere omfattende end først forudset .

Billund Lufthavn har på baggrund af analyserne valgt at trække sig ud af lønkompensationsordningen og i stedet afskedige medarbejdere svarende til 210 årsværk.

Kilde: Billund Lufthavn

Fragten ikke hårdt ramt
Til gengæld kan lufthanvsdirektøren glæde sig over, at Billund Lufthavn ikke har oplevet en lige så massiv tilbagegang i fragten. Den er således kun faldet med små tre procent i forhold til maj 2019.

- Vi har de sidste par måneder og i høj grad i maj haft besøg af nogle af de største fly, f.eks. en 747-jumbojet og en stor russisk Antronov 124, der bl.a. har sikret forsyningskæden af værnemidler til den danske sundhedssektor, fortæller Jan Hessellund.

OVERBLIK: Sådan er coronareglerne i Tyskland, Norge og Island

Fra 15. juni åbner Danmark grænserne for tyske, norske og islandske turister, og Udenrigsministeriet lemper samtidig rejsevejledningerne for de tre lande.

Der opfordres dog til fortsat at udvise ekstra forsigtighed, hvis man rejser.

Udenrigsministeriet opfordrer samtidig til at undgå at overnatte i byområder med 750.000 indbyggere eller derover i disse lande.

For alle andre lande vil Udenrigsministeriet ifølge regeringen fraråde alle ikke-nødvendige rejser indtil tidligst 31. august. Regeringen er dog i dialog med Sverige og Finland om at åbne grænserne inden.

Få et overblik over reglerne for Tyskland, Norge og Island her:

Tyskland:

* Der er fem tyske byer, som har over 750.000 indbyggere. Det er Berlin (3,6 millioner), Hamburg (1,8 millioner), München (1,4 millioner), Köln (1 million) og Frankfurt (753.000).

* De fleste butikker er åbne, men for alle er det påkrævet, at kunder dækker deres mund og næse ved at bære maske eller bruge et tørklæde.

* Mund og næse skal også være dækket, når man rejser med offentlig transport.

* Der kan være forskel på restriktioner fra delstat til delstat. Staterne har også ansvaret for genåbningen, og derfor kan der være forskellige regler for restauranter, kulturfaciliteter og barer.

* Der er ikke indført forsamlingsforbud, men i de tyske delstater er det tilladt for medlemmer af samme husstand eller grupper på maks ti personer at mødes i det offentlige rum.

* Alle opfordres til at holde afstand på minimum 1,5 meter og reducere kontakt til personer uden for eget hjem.

Norge:

* Hovedstaden Oslo har lige under 700.000 indbyggere og ligger dermed lige under grænsen for at anbefalede.

* Det er ikke obligatorisk at bære mundbind eller andre værnemidler i Norge.

* Det anbefales at følge anvisningerne for at reducere smitten, herunder at holde mindst én meters afstand.

* Der er ikke indført udgangsforbud. Det er tilladt at samles op til 50 personer, hvis der er en officiel arrangør, og 20 personer, hvis der ikke er en officiel arrangør.

* Der er ikke indført interne rejserestriktioner i Norge, men det anbefales at undgå offentlig transport i det omfang, det er muligt.

* Danske rejsende bliver ikke pålagt krav om karantæne ved indrejse.

Island:

* Med en befolkning på omkring 350.000 er der ikke nogle islandske byer, som overskrider grænsen for det anbefalede.

* Det er ikke obligatorisk at bære mundbind eller andre værnemidler i Island.

* Befolkningen opfordres dog til at holde to meters afstand og benytte sig af håndsprit og/eller handsker.

* Der er ikke indført udgangsforbud i Island.

* Der er indført forsamlingsforbud på over 200 personer. Det meste af samfundet er ellers genåbnet, herunder restauranter, barer og træningscentre (dog på halv kapacitet).

Kilder: Udenrigsministeriet, Tysklands Udenrigsministerium, Visit Norway, Eurostat, TV2.

SAS skruer op for flyvninger i juni: Ruter til USA genåbner

Fyrer 210 medarbejdere efter værste uge nogensinde