Har du været udsat for noget lignende? Er der sket lignende hændelser på dit gymnasium? Tip os på 1224 (alm. sms-takst) eller send en mail til 1224@eb.dk.
Hævnporno og delinger af krænkende billede - og videomateriale er desværre ikke et nyt fænomen blandt danske unge. Men tilfældet med den 16-årige Sofie kan muligvis ændre den skræmmende udvikling.
Det er i hvert fald håbet hos psykolog ved Red Barnet, Kuno Sørensen.
- Vi kan håbe, at historier som denne kan lære de unge, at den slags delinger ikke er sjove drengestreger eller harmløse drillerier, men decideret strafbart, fortæller han.
Hør Kuno Sørensen fortælle om det særligt grove tilfælde i klippet øverst i artiklen
Filmede overgreb
Sofies historie begynder i marts 2015, hvor hun går i seng med en ven. Efter samlejet blev Sofie ifølge sin egen forklaring overrasket af fire af drengens venner, som pludselig dukkede op. Hvad der skete derefter, ønsker hun ikke beskrevet i detaljer. Selv mener hun, at hun blev udsat for et overgreb. Det fortæller hun til Information torsdag.
Sofies mareridt: Sexvideo blev delt af tusinder
En video af overgrebet florerede efterfølgende blandt flere på Sofies årgang, og siden er materialet blevet spredt til flere nordsjællandske gymnasier.
Grænsen er nået
Kuno Sørensen understreger desuden, at sexvideoen indikerer, at de unge har nået en grænse for, hvad man kan tillade sig, når de nye digitale værktøjer skal udforskes.
- Ligesom med alt andet der er nyt, skal der eksperimenteres, før vi finder ud af, hvor grænsen går, siger Kuno Sørensen til Ekstra Bladet.
Han håber, at dette ekstreme tilfælde af krænkende videomateriale blandt unge under 18 år, er et enestående tilfælde, og ikke et tegn på en tendens.
Christinas selfies misbruges på nettet: 'Det er virkeligt klamt'
Tal med de unge
Rådet for digital sikkerhed giver klare råd til de unges færden på internettet, især når det gælder delinger af privat materiale.
De gode råd involverer stærke opfordringer til forældrene også. Blandt andet er det vigtigt at tale med sine børn og unge om adfærd online. Samt opfordre til ikke at videredele krænkende materiale i tilfælde af, at man er i besiddelse af samme.