Efter hajangreb: Svarer igen med massakre

- Hajerne er en vigtig del af økosystemet, siger manden til kvinde, der var tæt på at dø i vandet efter bid

Inden for blot et døgn blev både en 46-årig kvinde og en kun 12-årig pige angrebet af en haj med alvorlige bid til følge. (Video: AP)

Australske myndigheder har svaret igen med en regulær massakre på hajer ud for Cid Harbour på Whitsunday Islands, fordi to mennesker blev alvorligt kvæstet af de store rovfisk i sidste uge.

Her blev en 46-årig kvinde og en 12-årig pige livsfarligt bidt ved to forskellige angreb indenfor blot et døgn fra onsdag til torsdag.

Øgruppen ligger i havet mellem Great Barrier Reef og delstaten Queensland i det nordøstlige Australien.

Det ene af hajofrene, en 12-årig pige fra Melbourne, får førstehjælp på stranden efter at være reddet i land med et livsfarligt bid i benet. Foto: Ritzau Scanpix
Det ene af hajofrene, en 12-årig pige fra Melbourne, får førstehjælp på stranden efter at være reddet i land med et livsfarligt bid i benet. Foto: Ritzau Scanpix

Humant aflivet
Det lokale ministerium for landbrug og fiskeri satte efter angrebene fredag tre særlige systemer med snører og bøjer ud i farvandet, såkaldte drumlines.

Allerede natten til søndag blev det rapporteret, at to hajer var dræbt. Mandag er tallet nået op på seks.

Se også: Australske myndigheder dræber to store hajer efter angreb

- I overenstemmelse med reglerne i Queensland bliver hajerne humant aflivet, målt og derefter smidt tilbage i havet, oplyser en talsmand for fiskeriministeriet i en udtalelse ifølge CNN.

Tigerhajer som denne må lade livet ud for Australien. Foto: Franco Banfi/Ritzau Scapix
Tigerhajer som denne må lade livet ud for Australien. Foto: Franco Banfi/Ritzau Scapix

Fire af de fangede var tigerhajer. Den største var 3,7 meter lang og bed på snøren mandag. Desuden er en sorttippet revhaj på 1,2 meter blevet fanget og dræbt.

Trods de seks hajdrab fraråder myndighederne stadig badning i området. Der henstilles også til, at lystsejlere ikke smider madrester overbord.

Protester
Myndighedernes aktion har fremkaldt protester fra dyreværnsorganisationen Humane Society International, der oplyser, at hajerne bliver skudt, når de er hevet op.

- HSI erkender behovet for bedre badebeskyttelse, men at nedslagte hajerne er ikke løsningen, skriver organisationen i en tweet og foreslår i stedet blandt andet luftovervågning og forbedrede varslingssystemer som midler til at begrænse de tilfælde, hvor mennesker og hajer kommer i kontakt.

Justine Barwick, 46, overlevede et hajangreb i vandet. Foto: Ritzau Scapix
Justine Barwick, 46, overlevede et hajangreb i vandet. Foto: Ritzau Scapix

Beklager postyret
Efter at være komme til bevidsthed udtaler det ene af ofrene for sidste uges angreb sig nu til australske medier via sin mand.

46-årige Justine Barwick fra Tasmanien kan prise sig lykkelig over at være i live efter være blevet bidt alvorligt i låret af en haj, da hun var gået i vandet fra en sejlbåd ud for Cid Harbour.

112 - 20. sep. 2018 - kl. 09:34 12-årig i livsfare efter hajangreb

Hun er stadig indlagt og undskylder for at have 'fremkaldt så mange problemer', skriver abc.net.au.

Hendes mand Craig Barwick udtrykker blandede følelser over myndighedernes drab på hajer efter episoden.

- At regeringen i Queensland nu sætter snører ud er forståeligt, og på nogle måder støtter jeg det.

- Samtidig må vi forstå, at selvom der har været to hajangreb lige efter hinanden, er angrebene sjældne, og hajer spiller en stor rolle for økosystemet ved Great Barrier Reef, siger den alvorligt kvæstede kvindes mand.

Australien har registreret 33 hajangreb i år - heraf to med dødelig udgang, skriver CNN.

20 kommentarer
Vis kommentarer