Efter hedebølge: Nu kommer farligt vejr til storby

Amerikanerne kan forvente vejr med både torden, skybrud, oversvømmelser, voldsom blæst og tornadoer

Foto: Ritzau Scanpix
Foto: Ritzau Scanpix

Amerikanerne har haft nogle mildest talt varme i weekenden.

I storbyer som New York, Philadelphia og Washington nærmede temperaturen sig de 40 grader.

Men det voldsomme vejr slutter ikke. Efter weekenden kan amerikanerne forvente vejr med både torden, skybrud, oversvømmelser og voldsom blæst. Nogle steder vil der sågar være risiko for tornadoer.

Det beretter flere udenlandske vejrtjenester om. Blandt andet AccuWeather.

En hedebølge rammer storbyer som New York i weekenden. Foto: Drew Angerer/Ritzau Scanpix 112 New York i undtagelsestilstand

Foto: Ritzau Scanpix Samfund Ekstrem hedebølge i New York: Aflyser megaevents

Normalt mønster med ekstra kraft
Danske DMI kan også se det usædvanlig voldsomme vejr, der vil ramme amerikanerne.

- Det, vi ser i USA, er et markant vejrskift. Det går fra at være helt tørt og varmt, til at der kommer det her slemme uvejr, fortæller Frank Nielsen, der er vagtchef hos DMI.

Selve vejrfænomenet er dog ikke så overraskende.

- Der har været en massiv tropeluft fra Den Mexicanske Golf. Den bliver nu mødt af den kolde luft fra Canada, der skaber det her uvejr. Mønsteret er normalt, men kraften fra selve uvejret er ikke normalt, fortæller vagtchefen.

Uvejret starter ved stater som Texas og Louisiana og bevæger sig efterfølgende østpå, hvor det forventes, at uvejret rammer byer som New York på østkysten tirsdag morgen lokal tid.

- Det eksploderer på østkysten tirsdag morgen og vil fortsætte de næste par dage. Det er først torsdag, at uvejret driver ud i Atlanterhavet, fortæller Frank Nielsen, der anbefaler, at hvis man er på ferie i USA i de kommende dage, skal man holde sig orienteret og være opmærksom.

I kølvandet på hedebølgen
Store dele af USA oplevede i weekenden temperaturer så høje, at det ifølge myndighederne var farligt.

Næsten 150 millioner mennesker var berørt af hedebølgen, og der skete seks dødsfald - blandt andet den 32-årige tidligere professionelle amerikanske fodboldspiller Mitch Petrus. Han arbejdede ude foran sin families butik, da han torsdag faldt om og døde af et hedeslag.

112 Seks døde af hedeslag i USA

Og det er netop de her høje temperaturer, der er årsagen til, at vejret er så voldsomt.

- Tropeluften fra Den Mexicanske Golf har rigtig meget fugt i sig. Når det bliver kølet ned, bliver det her uvejr skabt. Det samme sker for os i Danmark, der er det bare ikke lige så voldsomt, som det er i USA, fortæller Frank Nielsen.

11 kommentarer
Vis kommentarer