Efter hvidvask-skandale: Nu skal Finanstilsynet forklare sig

Det europæiske banktilsyn vil have forklaret, hvordan Finanstilsynet har håndteret Danske Banks hvidvasksag

Hvad er op og ned i hvidvask-sagen, og hvad betyder udfaldet for forbrugeren? Linda Nielsen, ekspert i finansret, og Morten Bruun Pedersen, seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk, udlægger sagen her (Producer: Martin Lorentsen)

Det europæiske banktilsyn vil have forklaret, hvordan Finanstilsynet har håndteret Danske Banks hvidvasksag.

Den europæiske banktilsynsmyndighed varsler Finanstilsynet om, at man vil rette en officiel henvendelse om dets 'varetagelse af hvidvasktilsyn'. 

Det sker efter sagen om Danske Banks potentielle hvidvask af milliarder gennem sin estiske afdeling.

Onsdag præsenterede Danske Bank sin interne rapport om den potentielle hvidvask.

Se også: Sass vil have offentlige repræsentanter i bankbestyrelser

Rapporten afslørede blandt andet, at banken havde misinformeret Finanstilsynet, samt at det estiske finanstilsyn flere gange havde rettet henvendelse til Finanstilsynet.

- Vi kender endnu ikke de præcise detaljer omkring EBA's forespørgsel, men vores forståelse er, at EBA vil fokusere på Finanstilsynets varetagelse af hvidvasktilsynet på koncernniveau og på udvekslingen af information med det estiske finanstilsyn.

Se også: EU vil have undersøgt hvidvask i Danske Bank

- Finanstilsynet er naturligvis parat til at samarbejde fuldt ud med EBA såvel som med andre europæiske institutioner om denne sag og til at redegøre for vores arbejde i relation til hvidvasktilsynet, skriver direktør for Finanstilsynet Jesper Berg i en pressemeddelelse.

Flere advarsler
På trods af gentagne advarsler og flere dialoger med Danske Bank var det først i 2018, at Finanstilsynet offentliggjorde en stærk kritik af Danske Banks håndtering af hvidvask i den estiske afdeling.

Samtidig er der rejst kritik af, at Henrik Ramlau-Hansen, der var økonomidirektør i Danske Bank fra 2011 til 2016, var øverste ansvarlig i Finanstilsynet frem til 2018.

- Vi vil over for EBA understrege, at vi deler opfattelsen af, at problemerne med Danske Banks manglende overholdelse af hvidvaskregler er meget alvorlige, skriver Jesper Berg.

- Vi har tilstræbt at håndtere denne sag professionelt og koordineret med det estiske finanstilsyn, som har ansvaret for tilsynet med hvidvasklovgivningen i Estland.

- Vi går dog åbent ind i en evaluering og vil se på, hvad der kan læres af denne sag, skriver Jesper Berg.

Topchef trak sig
I sidste uge valgte Thomas Borgen at trække sig som topchef hos Danske Bank som konsekvens af sagen om mulig hvidvask i bankens estiske filial. Han bliver dog på posten, indtil der er fundet en ny til at overtage.

- Det er klart, at Danske Bank ikke er lykkedes med at leve op til deres forpligtigelser i sagen om mulig hvidvask i Estland. Det fortryder jeg virkelig, lød det fra Thomas Borgen i en fondbørsmeddelelse.

- Selv om undersøgelsen, der er foretaget af et uafhængigt advokatfirma, konkluderer, at jeg har levet op til juridiske forpligtigelser, så mener jeg, at det er bedst for alle parter, at jeg stopper, fortsatte han.

Opdateres....

35 kommentarer
Vis kommentarer