Annonce:
Annonce:

Efter kæmpe svindelssag: Se hvad dankort-tyvene gør med din pakke

Dansk webshop jagter svindlere med gps – og pakken ender langt fra Danmark

(Video/Discovery/Goshopping)
Annonce:
Følg Samfund

I slutningen af oktober alarmerede Nets de danske banker i den største svindelsag af sin slags i Danmarks-historien. Nets anbefalede, at danske banker spærrede hele 100.000 danske kreditkort, fordi de var i fare for at blive misbrugt.

Men hvor ender pakker købt med danske kreditkort? Det har goshopping.dk og et privat sikkerhedsfirma sat sig for at undersøge. Du kan se resultatet – som også sendes på Kanal 5 onsdag aften klokken 21 – i klippet over artiklen her.

Gps-sporet
Kort fortalt har webshoppen hyret et firma til at spore og forfølge en svindelordrer – altså ordrer købt med et misbrugt kreditkort. Gennem gps-sporing placeret i varer fra webshoppen sporer de pakkerne, som ender langt fra Danmark.

Annonce:

En Jura espressomaskine og en KitchenAid røremaskine fik indbygget en gps-tracker, så sikkerhedsfirmaet med deres udstyr hele tiden kunne se varens bevægelser. Og den bevægede sig i den grad – hele vejen til Litauen.

Her blev maskinen købt af en privatperson i en by lidt uden for Kaunas, hvor sikkerhedsfirmaet konfronterede dem i samarbejde med politiet i Litauen.

Men som man kan se i videoklippet, bliver der ikke gjort mere ved sagen. Dansk politi havde ikke ressourcer til at følge op på svindlen og det ulovlige køb uden kvittering.

Samtidig kunne der i hjemmet ses flere andre mistænkelige ting. Her opdagede holdet blandt andet dansk design i form af B&O-produkter.

Artiklen fortsætter efter billedet...

(Screendump/Kanal 5/Goshopping)
(Screendump/Kanal 5/Goshopping)
 

Espressomaskinen
Noget anderledes gik det espressomaskinen, som aldrig nåede langt. Den dyre maskine blev hentet i en pakkeshop i en dagligvarebutik i Årslev på Fyn. I forbindelse med eftersættelsen blev maskinen og mobiltelefoner smidt ud af bilen tæt på en skov.

Holdet, som fulgte efter svindlerne, indsamlede produkt og mobiltelefoner – som blev overdraget til politiet.

Annonce:

- Det mest overraskende er, hvor nemt det er. Det er nok den mindst risikofyldte form for kriminalitet, siger direktør for goshopping.dk, Kasper Witt.

(Screendump/Kanal 5/Goshopping)
(Screendump/Kanal 5/Goshopping)

Svindlet for 100.000
Misbrug med danske kreditkort er bestemt ikke et nyt fænomen, men med Nets nye anbefaling på at spærre tusindvis af danske kreditkort ligner det, at svindleriet har nået nye højder.

Goshopping.dk har selv oplevet svindlen tidligere. I december 2015 oplevede de, at der blev svindlet for 100.000 kroner på deres site.

- Det er en klart stigende tendens. Bare i sidste måned oplevede vi snyd for mellem 100.000-150.000 kroner på vores site. Det er typisk Dankort svindlerne bruger, det er et kort med mindre sikkerhed på, hvis vi sammenligner med andre internationale kort, siger Kasper Witt.

Typisk bruger svindlerne de stjålne kreditkortoplysninger med et falsk navn og får pakken leveret til en pakkeshop.

- Jeg er faktisk ikke klar over, om de også har falsk legitimation med, eller om de bare får lov til at hente pakken uden at vise noget, siger direktøren.

Annonce:

Kreative metoder
Nogle gange bliver pakkerne dog også leveret til private adresse, men under lidt andre forhold.

- Det er typiske huse, der bliver bygget på. Så laver de en aftale med håndværkerne om, at de kommer og henter pakken. Der er lidt flere kreative måder at gøre det på, siger Kasper Witt.

Goshopping.dk laver stikprøver i håb om at fælde så mange svindlere som muligt. Her forsøger de at matche navn, adresse og telefonnumre med kreditkortoplysningerne.

- Så prøver vi at ringe kunden op, men det er meget tidskrævende og svært, når vi skal overholde vores leveringstider. Og så er det ikke altid rart at ringe til ægte kunder og være mistroiske overfor dem. De plejer dog at tage det fint, siger Kasper Witt.

Alle kan blive ramt: Sådan bruges Mobilepay til at tømme kreditkort

Koster dyrt
Når svindlerne løber af sted med pakken, koster det goshopping.dk dyrt.

Annonce:

- Så kontakter kortholderen jo banken, som trækker pengene tilbage, og udover tabet i produktet skal vi også betale et gebyr til nets, siger direktøren, som er frustreret over, at dansk politi ikke har ressourcer nok til at følge sagerne til dørs.

- Så føler vi os noget magtesløs, når vi kan følge svindelordren og se, hvordan den lander, være i Litauen og i det hjem, hvor den er endt. Så kommer vi jo aldrig tingene til livs.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Politikerne beholder altid deres løn og privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: