Annonce:
Annonce:

Efter næsehornsfødsel: Vi frygter, krybskytter slår vores dyr ihjel

Karsten Rees dyrepark ved Ebeltoft har skærpet sikkerheden efter babylykke

Se det lille sorte næsehornkalv her. Video: Ree Park
Annonce:
Følg Samfund

Fødslen af en sjælden, sort næsehornsunge har sat Karsten Rees dyrepark ved Ebeltoft på den anden ende.

Midt i babylykken lurer frygten for dyrenes liv, og det har nu fået parken til at skærpe sikkerheden.

- Vi frygter, at krybskytter skal bryde ind og slå næsehornene ihjel for at få fat i hornene, siger direktør i Ree Park Safari, Jesper Stagegaard til Ekstra Bladet.

Janni Ree i 40 kilos lykke: - Det er en stor sensation

Parken har 24 timers overvågning, indført forbud mod at tage billeder i staldene, og overvågningskameraerne er hemmelige, men derudover vil direktøren ikke gå i detaljer med, hvilke forholdsregler der er taget.

Her er den lille nye kalv. Det er kun anden gang, at der bliver født et sort næsehorn i Skandinavien. Foto: Ree Park Safari
Her er den lille nye kalv. Det er kun anden gang, at der bliver født et sort næsehorn i Skandinavien. Foto: Ree Park Safari

- Men uvedkommende kan godt få en ubehagelig overraskelse, hvis de går i staldene efter lukketid. Som dyrepark har vi jo tilladelse til at holde mange eksotiske arter, og så behøver jeg ikke sige mere.

Annonce:

Savede horn af med motorsav
Et næsehorn kan indbringe 300-400 kroner per gram, og hornet på et fuldvoksent dyr kan veje flere kilo. Der er altså tale om en gevinst på mange hundrede tusinde kroner, så frygten for krybskytter er ikke ubegrundet.

De helbredende horn

I Asien er det en udbredt opfattelse, at næsehornets horn har en helbredende effekt. Derfor bliver hormene pulvarieret og brugt i medicin.

Talrige undersøgelser viser dog, at hornet ikke har nogen dokumenteret virkning overhovedet. Det består af stoffet keratin, som er præcis det samme stof, som menneskers hår og negle er lavet af.

Handel med horn fra næsehorn er ulovligt i hele verden, bortset fra Sydafrika, som ophævede forbuddet tidligere i år. Der er omrking 20.000 næsehorn i Sydafrika, og en tredjedel af dem ejes af opdrættere. De har argumenteret for, at man bør gøre salg af horn lovligt for at ødelægge forretningen for krybskytter.

Kilder: Ritzau og Ree Park Safari

I marts brød ukendte gerningsmænd ind i Thoiry Zoo uden for Paris og dræbte et af parkens hvide næsehorn med tre skud. Derefter savede de selve hornet af - formentlig med en motorsav.

- Det har jo været håbet, at krybskytteri på næsehorn ikke ville blive alvor i de zoologiske haver, men vi har alligevel haft en forventning om, at det nok ville ske en dag, siger Jesper Stagegaard og sammenligner med, at krybskytteaktivitet på næsehorn i naturen har været støt stigende gennem en årerække.

Annonce:

- Der bliver dræbt tre næsehorn i døgnet, og det er langt mere, end der bliver født i den anden ende, så det er kun et spørgsmål om ganske få år, før der ikke er flere tilbage.

Den lille nye kalv har endnu ikke noget navn. Foto: Ree Park Safari
Den lille nye kalv har endnu ikke noget navn. Foto: Ree Park Safari

Hornet er det vigtigste våben
Andre dyreparker verden over har taget konsekvensen af risikoen for krybskytter og selv fjernet hornet på dyrene, men det vil Ree Park gøre alt for at undgå.

- Hornet er dets vigtigste våben og en helt fundamental del af næsehornenes adfærd, så hvis vi fjernede det, ville vi kompromittere dyrets velfærd.

- Der er også eksempler på, at selv næsehorn, der har fået skåret hornet af og har to centimeter tilbage, risikerer at blive skudt af grådige krybskytter, der vil have det sidste.

De truede næsehorn

Der er fem arter af næsehorn:

Det sorte næsehorn: Lever i Afrika,  4880 dyr tilbage

Det hvide næsehorn: Lever i Afrika, 20170 dyr tilbage

Det Indiske næsehorn Lever i Asien, 2575 dyr tilbage

Sumatra Næsehorn: Lever i Asien, 220-275 dyr tilbage

Java næsehorn: Lever i Asien, 40-60 dyr tilbage

Kilde: Ree Park

Landskampsbrøl da lillesøster blev født

Hele personalet fulgte med på overvågningskameraet, da næsehornet Bashira gik i fødsel mandag, og stemningen var høj, da ungen kom til verden klokken 20:32.

- Det lød som en landskamp, hvor Danmark lige havde scoret, da vi kunne se, at hun trak vejret, fortæller Jesper Stagegaard om de jublende tilskuere.

Ungen er en lille pige, som endnu ikke har fået et navn, men alt tyder på, at hun er sund og rask.

Annonce:

Hendes storebror, Mandela, var for to og et halvt år siden den første sorte næsehornsunge, der blev født i Skandinavien. Han er nu teenager og må finde sig i at blive skubbet lidt ud på et sidespor, for Bashira skal tage sig af sin kalv. Begge næsehornungers fremtid bliver afgjort af det internationale avlsprogram.

- Det bliver koordineret centralt, så de rigtige dyr bliver sat sammen og vi kan sikre den bedst mulige genetik, siger Jespter Stagegaard og tilføjer, at ungerne enten kommer til at bo i en zoologisk have i Europa, eller bliver sat fri på savannen i Masai Mara, Kenya, som også er en del af naturbevarelsesprogrammet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Søren Pind er gået fra snøvsen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: