Efter ni års mobning: Rikke forsøgte selvmord

Efter at være blevet mobbet gennem hele sin skoletid, forsøgte Rikke som 15-årig at tage sit eget liv

Video/redigering: Anita Graversen/Martin Ekelund

Ved du noget?

Tip os på sms 1224 (alm. sms-takst), eller send en mail til 1224@eb.dk. Du kan også vælge at udfylde formularen herunder.

Sovepillerne var slugt, og afskedsbrevet skrevet. Livet skulle være slut for den dengang 15-årige Rikke Mie Jensen. Hun gik i 9. klasse, og det var netop her – i skolen – at lysten til livet var ebbet ud.

– Jeg turde ikke spise min madpakke af frygt for, hvad der var puttet i den. Jeg ventede på, at der var nogle, som skubbede til mig, og når jeg kom tilbage til klasselokalet, tænkte jeg, om mit penalhus mon stadig var på sin plads.

– Det kan måske lyde banalt for en voksen at blive kaldt navne og blive skubbet.

Men når man er barn, fylder det hele din verden. Jeg var opfyldt af frygt hver eneste dag. Prøv at forestille dig det? Det kan ingen holde til.

Velkommen til Ekstra Bladet Special

Ekstra Bladet Special er et kvalitetsstempel. Det er et nyt varemærke for vores allerbedste og mest grundige journalistik. Jeg synes, du skal læse med.

I denne Special-serie sætter vi fokus på vold på danske skoler. Det er et kæmpe problem.

Poul Madsen, ansvarshavende chefredaktør

Hun vælger at fortælle sin historie, efter Ekstra Bladet har sat fokus på den omfattende vold, der foregår i danske skoler.

For datoen står stadig fuldstændig klar: 20. november 2008 – dagen hvor hun havde lagt hovedet på puden klar til at sove. For evigt.

Video/redigering: Anita Graversen/Martin Ekelund

– Jeg lever stadig et liv med paranoia og angst, og jeg begyndte at høre stemmer, som kom langsomt med årene. De stemmer mobber mig stadig, når jeg har det dårligt, siger Rikke.

I Rikkes udredning hos psykiatrien har man lagt meget vægt på, at hun har gennemlevet det, der beskrives som ’massiv mobning’ gennem hele sin skoletid. Ekstra Bladet er i besiddelse af dokumenterne.

Husk barnets verden
Når Rikke taler om mobning, gør hun meget for at understrege, at man for alt i verden skal huske at forstå, hvordan et barns verden ser ud, og hvor vigtigt det er at gribe ind i tide.

– Som barn er hele ens verdensbillede bygget op på, at man altid kan henvende sig til en voksen. Så hjælper de.

– Men dem, der har mobbet, får et ’slap on the wrist,’ og så sker der ikke noget, før det hele gentager sig. Hvis man er uheldig allerede dagen efter, og hvis man er heldig måske først ugen efter, siger Rikke.

Video/redigering: Anita Graversen/Martin Ekelund

Mærket for livet
Heldigvis bemærkede hendes mor, Carina Jensen, at hendes datter var i dårligt humør, da hun kom hjem fra skolen.

– Jeg går op og banker på, men hun nægter at lukke op. Så siger jeg simpelthen til hende, at enten så lukker du op, eller også så sparker jeg døren ind. Vi diskuterer lidt, men hun åbner ikke. Da hun så hører, at jeg begynder at losse til døren, låser hun op, siger Carina.

Moren fik ud af hende, hvad der var sket, og fik hastet hende til hospitalet. Nødråbet hjalp. Rikke Mie Jensens problemer kom op til overfladet. Hun kom på efterskole, og i dag lever den nu 26-årige kvinde et godt liv med hus og kæreste.

Men hendes sjæl har stadig ar efter ni år i folkeskolen. Hun er diagnosticeret med skizofreni, og hun fortæller, at en del af sygdommen relaterer til det helvede, hun gennemlevede i skolen.

Rikke sammen med sin mor, Carina Jensen. Foto: Anita Graversen
Rikke sammen med sin mor, Carina Jensen. Foto: Anita Graversen
 

Har du oplevet problemer med vold i skolen, så hører vi gerne fra dig. Skriv til os her.

Lise Thielsen er dybt frustreret over datterens situation. Foto: Christer Holte Samfund Desperate forældre: Vores datter får tæsk i skolen

Efter Ekstra Bladet er gået ind i sagen om vold mod Lise Thielsens datter, reagerer Esbjerg Kommune nu. Foto: Christer Holte Samfund Efter afsløring af skolevold: Nu reagerer kommunen

Professor Niels Egelund vil have skolerne til at være mere konsekvente for at beskytte eleverne. Foto: Jacob Ehrbahn Samfund Ekspert efter dansk skolevold: Er nødt til at gøre noget

Henrik Dahl og Liberal Alliance vil have nul-tolerance overfor vold mod lærerne. Foto: Jens Dresling Samfund Efter lærer-vold: Vil have nul-tolerance

Samfund Elev spyttede Christina i hovedet, sparkede og slog hende

Thomas Andreasen, formand for arbejdsmiljøudvalget i Danmarks Lærerforening. Foto: PR/Danmarks Lærerforening Samfund Lærere slår alarm efter skolevold

Har du selvmords-tanker

Du kan kontakte Livsliniens anonyme selvmordsforebyggende rådgivning på:

Telefon: 70 201 201 hver dag kl. 11.00-04.00.

Chat: mandag og torsdag kl. 17.00-21.00 og lørdag kl. 13.00-17.00 via www.livslinien.dk

Netrådgivning: Hver dag via www.livslinien.dk

Livsliniens 220 frivillige rådgivere besvarer hvert år mere end 16.000 henvendelser fra personer med selvmordstanker eller i anden alvorlig livskrise.

Har du akutte selvmordstanker, skal du kontakte Livslinien, din regionale psykiatriske skadestue, egen læge, lægevagten (i Region Hovedstaden 1813) eller 112.

59 kommentarer
Vis kommentarer