Annonce:
Annonce:

Efter ny Gazprom-melding: Gaspriserne stiger

Gasforsyning via gasledning til Europa bliver fra onsdag reduceret til 20 procent af den maksimale kapacitet. Efter den melding er den ledende europæiske gaspris steget med op til ti procent 

Den russiske gas bliver via gasrørledninger under Østersøen transporteret til en modtagestation i Lubmin i Tyskland, hvorfra det sendes videre til øvrige dele af Europa. Fra onsdag bliver gasleverancerne reduceret yderligere. (Arkivfoto).
 Foto: Hannibal Hanschke/Reuters
Den russiske gas bliver via gasrørledninger under Østersøen transporteret til en modtagestation i Lubmin i Tyskland, hvorfra det sendes videre til øvrige dele af Europa. Fra onsdag bliver gasleverancerne reduceret yderligere. (Arkivfoto). Foto: Hannibal Hanschke/Reuters
Annonce:
Følg Samfund

Det statslige russiske gasselskab Gazprom vil fra onsdag yderligere reducere gasforsyningen til Tyskland via gasrørledningen Nord Stream 1.

Årsagen er ifølge selskabet vedligehold af en gasturbine. Det oplyser selskabet mandag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Den daglige gasforsyning via gasledningen vil fra onsdag morgen blive reduceret til 33 millioner kubikmeter. Det svarer til cirka 20 procent af den maksimale kapacitet.

Det fremgår ikke, hvor længe den yderligt reducerede forsyning af gas vil stå på.

Priserne stiger
Den ledende europæiske gaspris er mandag eftermiddag steget med op til ti procent efter udmeldingen fra Gazprom. Det er fjerde dag i træk, hvor gasprisen stiger, skriver finansmediet Marketwire.

Annonce:

Da Gazprom efter ti dages vedligehold i sidste uge genåbnede for gasforsyningen til Tyskland, som sender den billige russiske gas videre til øvrige dele af Europa, var meldingen, at der dagligt ville blive leveret cirka 67 millioner kubikmeter.

Gazproms seneste melding betyder altså, at leverancerne til Europa bliver omtrent halveret fra onsdag. Gasledningen kan, når den kører for fuldt kraft, levere cirka 167 millioner kubikmeter gas om dagen.

Nord Stream 1 transporterer normalt hvert år 55 milliarder kubikmeter gas fra Rusland til Tyskland under Østersøen. Det er nok til at forsyne cirka 26 millioner europæiske hjem.

Anklager Rusland
I juni blev gasforsyningen via ledningen reduceret til 40 procent af det normale niveau. Rusland forklarede dengang, at årsagen var mangel på komponenter. En forklaring, der ikke nødvendigvis blev købt i Europa.

Stormagter i Europa har anklaget Rusland for at bruge gas som et afpresningsmiddel over for Europa, fordi EU har indført sanktioner mod Rusland på grund af krigen i Ukraine.

Annonce:

Ifølge Tyskland er der 'ingen tekniske grunde' til den reducerede gasforsyning fra Nord Stream 1, som Gazprom ellers hævder.

Tyskland er blandt de europæiske lande, der er mest afhængig af den russiske gas. Men også flere andre europæiske lande, for eksempel Italien, er storforbrugere af gas, der kommer til Europa via Nord Stream 1.

Få overblikket over de seneste nyheder fra krigen i Ukraine her.

FAKTA: Nord Stream 1 kan forsyne 26 millioner europæiske hjem

Det statslige russiske gasselskab Gazprom vil reducere gasforsyningen til Europa via gasrørledningen Nord Stream 1 yderligere.

Fra onsdag vil der blive leveret 20 procent af den maksimale kapacitet, oplyser selskabet mandag.

Læs mere om gasrørledningen her:

* Nord Stream 1 er 1224 kilometer lang og består af to gasrørledninger, som løber under Østersøen.

* De strækker sig fra Vyborg i Rusland til Lubmin i det nordøstlige Tyskland. Derfra transporteres gassen videre til øvrige dele af Europa.

* Den har været i brug siden 2011 og har dermed i over et årti - indtil Ruslands krig mod Ukraine - været en pålidelig kilde til gas til Europa.

* Den kan transportere 55 milliarder kubikmeter gas om året til Europa. Det er nok til at forsyne cirka 26 millioner europæiske hjem. Dermed er den særdeles vigtig for gasforsyningen til Europa.

* Ruslands statsejede gasselskab Gazprom ejer 51 procent af Nord Stream 1. Tysklands EON og Wintershall Dea, hollandske Gasunie og Frankrigs Engie er også aktionærer.

* Projektet er længe blevet set som en model for økonomisk samarbejde mellem Rusland og EU, hvor lande som Tyskland og Italien er blevet stærkt afhængige af den billige russiske gas.

* Rusland er verdens største eksportør af naturgas. Europa importerer omkring 40 procent af sin gas fra Rusland.

Kilder: AFP og Reuters.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er uforståeligt, at Pytlick er hoppet på den saudiske sportswashing-vogn

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: