Annonce:
Annonce:

Efter seks måneders helvede: Nu må de blive

Briter, som stod til at blive udvist efter dansk myndighedskoks, får nu alligevel lov til at blive i Danmark

Britiske Philip Russell er en af dem, som missede ansøgningsfristen og stod til at blive smidt ud. Hør ham fortælle om sagen her.
Annonce:
Følg Samfund

Seks måneders helvede er slut.

Hvis man er britisk statsborger og missede fristen for at søge om at blive i Danmark efter brexit, skal man således ikke længere frygte at blive smidt ud af landet.

Udlændinge- og Integrationsministeriet har nemlig besluttet, at de ellers udviste briter alligevel kan få lov at få behandlet deres sager. Det oplyser ministeriet i en pressemeddelelse.

- Jeg er rigtig glad for, at vi har fundet denne løsning, udtaler udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad (S).

- Det har hele tiden været regeringens intention at gøre det nemt og smidigt for de herboende britiske statsborgere at blive i Danmark. Der er nogle, der ikke nåede at søge, og dem vil vi gerne give en ekstra chance.

Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad (S). Foto: Jens Dresling
Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad (S). Foto: Jens Dresling

Nægtede at hjælpe
Beslutningen - og ministerens udtalelse - står i skærende kontrast til, da Ekstra Bladet først beskrev sagen i september sidste år.

Annonce:

Her afviste ministeren blankt at ville skride ind med den begrundelse, at han 'egentlig synes, at vi har gjort, hvad vi kunne for at informere herboende briter om, hvordan de sikrer, at de kan blive i Danmark'.

Men efter adskillige måneders mediedækning af sagen har piben pludselig fået en anden lyd.

Myndighedernes brevbrøler
Hele miseren, hvor adskillige briter stod til at få hele deres liv i Danmark revet op med rode på grund af koks fra myndighedernes side, opstod i kølvandet på brexit.

Her besluttede Danmark - som alle andre EU-lande - at personer med britisk statsborgerskab skulle have mulighed for at blive boende i Danmark efter brexit.

Processen skulle være fuldstændig gnidningsfri. Men sådan blev det ikke.

Over 300 herboende briter endte nemlig med at misse ansøgningsfristen. Det skyldes i fleres tilfælde, at de tre informationsbreve, som myndighederne sendte ud op til fristen, i flere tilfælde aldrig nåede frem.

Det medførte, at flere søgte for sent og derfor fik besked om at forlade Danmark.

Annonce:

Ekstra Bladet afdækkede sidenhen, at der var tale om en systematisk fejl; ingen af de briter, som ankom til Danmark efter 31. januar 2020, havde fået dem.

Som følge heraf erkendte Kaare Dybvad i begyndelsen af januar, at dele af forløbet havde været ærgerligt, og at regeringen ville se på, om de skulle hjælpe de ramte briter.

Britiske Philip Russell og danske Frederikke Sørensen kan ånde lettet op. Philip er ikke længere tvunget til at forlade landet. Foto: Jonas Olufson
Britiske Philip Russell og danske Frederikke Sørensen kan ånde lettet op. Philip er ikke længere tvunget til at forlade landet. Foto: Jonas Olufson

'Et helvede'
En af de briter, der blev ramt af myndighedernes brevbrøler, er Philip Russell, som er forlovet med danske Frederikke.

I deres tilfælde fik Philip Russell søgt om lov til at blive i Danmark fire dage for sent, netop fordi han ikke havde fået myndighedernes breve.

Og det havde store konsekvenser for deres hverdag:

- Det her skulle have været det lykkeligste år i mit liv. Jeg skulle starte et nyt liv med min forlovede i et nyt land, vi skulle have været gift, vi skulle have nydt livet.

- Men nu er vi fanget i et bureaukratisk helvede, har Philip Russell tidligere fortalt til Ekstra Bladet.

Stram eller skør?

Her er et uddrag af de historier, Ekstra Bladet har bragt om de danske regler på udlændingeområdet.

'Jeg elsker dig. Farvel': Nu har udvist influencer forladt landet: Amerikanske Christina Markus har nu forladt landet efter at være blevet smidt ud af de danske myndigheder. Ekstra Bladet fulgte hende i lufthavnen.

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen

Hanne i chok: Kan ikke bevise at hun kan dansk: Danske Hanne Frederiksen har svært ved at bevise det mest åbenlyse over for myndighederne: at hun kan tale og forstå sit modersmål.

Foto: Ernst van Norde
Foto: Ernst van Norde

Familie splittet: Mor til baby smidt ud: En dansktalende syrisk familie med egen frisørsalon står til at blive splittet ad, efter at moren som den eneste er blevet udvist af landet.

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson
 

Smidt ud efter regel-koks: Forsøgte at tage sit eget liv: Mens Danmark skriger på arbejdskraft, bliver Tucktack smidt ud. Selvom hun står op hver nat for at gøre rent i en børnehave, mener myndighederne ikke, at hun arbejder nok. Afgørelsen tog så hårdt på hende, at hun forsøgte at tage sit eget liv.

Foto: Tim Kildeborg Jensen
Foto: Tim Kildeborg Jensen
 

Influencer smidt ud af Danmark: Ramt af omstridt lov: Christina Markus er influencer og kendt fra dansk tv. Hun har fået afslag på at bo i Danmark med sin danske mand på grund af en over 20 år gammel regel.

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen

Sosu-hjælper smidt ud af Danmark: Står på 'forkert' liste: Saadah arbejder fuldtids som aftenvagt på et plejehjem. Men nu skal hun forlade landet, fordi hun er uddannet sosu-hjælper og ikke sosu-assistent

Foto: Ernst van Norde
Foto: Ernst van Norde

Anthony tjente 4 øre for lidt: Nu bliver han udvist: Restaurant Zahida kan i værste fald være nødt til at dreje nøglen om. De danske myndigheder bliver nemlig ved med at udvise deres kokke.

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson

Pæredanske Hanne skal vente 22 måneder på at blive dansker: Hanne har indset, at det er sværere end ventet at få papir på det mest åbenlyse i hendes liv: at hun er dansker.

Foto: René Schütze
Foto: René Schütze

Britiske Philip smidt ud efter brev-kaos: - Vanvid: Efter brexit skulle Philip Russel søge om lov til at blive i Danmark, men han søgte fire dage for sent. Brevene, der skulle informere om fristen, kom nemlig aldrig, så Philip fik besked på at forlade landet.

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson

110.000 kr.: Camilla og Noel har ikke råd til at være en familie: Camillas kæreste og faderen til hendes barn måtte rejse tilbage til Filippinerne. Parret havde nemlig ikke råd til at betale det tårnhøje beløb, der er nødvendigt, hvis man vil søge familiesammenføring i Danmark.

Foto: Per Rasmussen
Foto: Per Rasmussen

Egon fanget i gakgakregler: - Det er absurd: Egon har været i militæret, har hus og familie i Danmark og arbejder til daglig for Mærsk. Men han blev aldrig færdig med folkeskolen, og derfor kan han og hans kæreste ikke søge familiesammenføring.

Foto: Astrid Dalum
Foto: Astrid Dalum

Bjarne har fået nok af politikernes regler: Farvel, Danmark!: Til trods for at dansk er hans modersmål, kunne Bjarne ikke bevise, at han kan sproget godt nok, til at han må leve her med sin kone. Nu har han besluttet sig for at forlade Danmark.

Foto: René Schütze
Foto: René Schütze

Dansk topforsker fanget i 'regelhelvede': Nu har han forladt landet: Den danske topforsker Mads måtte forlade Danmark sammen med sin familie, da hans hustru fik afslag på opholdstilladelse, blandt andet fordi han ikke har afsluttet 1.g.

Foto: Kenneth Meyer
Foto: Kenneth Meyer

Havde alt i Danmark: Så blev han smidt ud og politianmeldt: Fast arbejde, familie og topskat. Sean havde det hele, men myndighederne besluttede, at han skulle forlade Danmark, og kort efter politianmeldte de ham og hans hustru.

Foto: Anders Brohus
Foto: Anders Brohus

Sigurds køkkenchef smidt ud af Danmark - på grund af teknisk fejl: Der kommer til at gå over et år, før Sigurd Kjeldgaard får svar på sin klage over, at hans japanske køkkenchef er blevet udvist på grund af en teknisk fejl.

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen

Straffet for at give ansat mere i løn: Restaurantejer Gitte Jensen føler sig mistænkeliggjort af myndighederne, efter at hendes kok har fået afslag på at blive i Danmark og arbejde.

Foto: René Schütze
Foto: René Schütze

Michelinkok udvist af Danmark: Han er for dygtig: Restauranten Zahida drømmer om en michelinstjerne. Men nu er deres chefkok, som tidligere har arbejdet på en michelin-restaurant, blevet udvist af Danmark.

Foto: Henning Hjorth
Foto: Henning Hjorth

Vil smide tiårig ud af Danmark: Tiårige Guide har hele sin tilværelse i Danmark, men alligevel vil de danske myndigheder nu udvise ham til Thailand, hvor ingen har forældremyndigheden over ham.

Foto: Anthon Unger
Foto: Anthon Unger

Advarede tiårig om straf for fravær - men meldte ikke selv afbud: Hjemrejsestyrelsen varslede den blot tiårige Guide Nielsen om mulige økonomiske konsekvenser, hvis han udeblev fra deres møde. Mødet blev dog aflyst af styrelsen selv, men det fortalte de aldrig familien, der kørte 330 kilometer forgæves.

Foto: Anthon Unger
Foto: Anthon Unger

Fejl splittede familie i fire år: Danske Zahra kæmpede i årevis for at få sin mand til Danmark. Da Ekstra Bladet gik ind i sagen, viste det sig, at afslagene, parret har fået, skyldtes en alvorlig fejl begået af myndighederne.

Foto: Anita Graversen
Foto: Anita Graversen

Hjem til Aarhus: Familie forenet efter fejl: Ekstra Bladet var med i lufthavnen, da Hossain blev forenet med sin kone og søn, efter at avisen havde afdækket den alvorlige fejl, der havde holdt familien adskilt i fire år.

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen

De gjorde alt rigtigt - men det føltes som 12 måneders straf: Selvom det lykkedes Camilla og John at blive familiesammenført i Danmark, oplevede de reglerne som umenneskelige og skadelige for Johns integration.

Foto: Anders Brohus
Foto: Anders Brohus

Cady ville bidrage til Danmark - og det fik hende smidt ud: I sin ansøgning om opholdstilladelse lagde amerikanske Cady vægt på, at hun ønskede at være sammen med sin danske kæreste, lære sproget og bidrage til vores samfund. Det skulle hun aldrig have gjort.

Privatfoto
Privatfoto

Bjarne blev afvist: Kan ikke bevise, at han kan dansk: Bjarne er født og opvokset i Danmark. Men han kunne ikke få papir på, at han bestod danskeksamen i folkeskolen, og derfor måtte hans kone ikke få opholdstilladelse.

Foto: Tim Kildeborg Jensen
Foto: Tim Kildeborg Jensen

2200 papirer var ikke bevis nok: Jeg er rystet i min grundvold Flere tusind siders dokumentation var ikke nok til at bevise Lasse og Milas samliv og ophold i Sverige. Det tog dem to år at få myndighederne til at omgøre deres sag.

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson

Kobberbryllup på midlertidigt ophold: Hvorfor vender Danmark os ryggen? Ægteparret Henrik og Sujitra har i årevis kæmpet for permanent opholdstilladelse til Sujitra. De oplever, at reglerne hele tiden ændres og strammes, så det bliver praktisk talt umuligt at opnå.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov

Carsten har fået nok af stramme regler: Farvel, Danmark!: 39 lønsedler og 23 andre dokumenter var ikke bevis nok for, at Carsten har boet og arbejdet i Spanien. Han måtte ikke få sin kone til Danmark og tog konsekvensen og forlod landet.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov

Sendt hjem - Jeg er hadet i mit eget land: Russiske Vlada og danske Lene fik afslag på familiesammenføring på grund af en detalje om deres boligforhold. Trods Ruslands strenge syn på homoseksualitet mente de danske myndigheder ikke, at noget stod i vejen for, at parret kunne flytte dertil og være en familie.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Vi kan li' 'røvhuller' på skærmen
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: